laupäev, 30. juuli 2011

Seenepirukas



Ilmad on viimasel ajal väga vihmased olnud ja tänu sellele saab kodus rahulikult küpsetada. Vihmasesse päeva sobib seenepirukas ideaalselt. Kasutasin kukeseeni, kuid loomulikult sobivad ka muud seened, mis ehk annavad pirukale tugevama maitse. Retsept võetud raamatust "100 pirukat" väikeste muudatustega.

Põhi:
100 g võid
1 dl riivjuustu
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 slp külma vett

Täidis:
3dl värskeid või kupatatud seeni
1 sibul kuubikuteks lõigatud
3 sl võid pluss 1 spl õli
2 muna
2 dl kohvikoort
2 dl riivjuustu
1 paprika
soola
musta jahvatatud pipart

Näpi või kuivainetega, lisa vesi ja sega tainas ütlaseks. Pane täidise valmistamise ajaks külma. Vajuta tainas õhukese kihina 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele ( ise kasutasin 20 cm läbimõõduga vormi ja kõik mahtus sinna ilusti ära). Küpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit. Prae või-õlisegus väiksemateks tükkideks lõigatud seeni kuni vesi aurustub, lisa hulka sibul, prae 1 minut. Maitsesta pipra, soolaga ja aseta segu eelküpsetatud põhjale. Sega omavahel munad, kohvikoor, riivjuust, kuubikuteks lõigatud paprika. Kalla segu piruka põhjale ja küpseta 30 minutit 200 kraadises ahjus.


pühapäev, 24. juuli 2011

Lihtsad magusad vahvlid


Mõnikord võib küpsetada ka midagi väga lihtsat nagu näiteks vahvleid. Eriti head tulevad need siis, kui kasutada veel seda vanemat sorti vahvliküpsetajat.

Vaja läheb:
100 g võid pluss veel natukene küpsetamiseks
2 muna
1,25 dl suhkrut
2,5 dl jahu
1,25 dl piima

Sulata või ja lase jahtuda. Mikserda 1 muna suhkruga läbi, lisades vaheldumisi piima ja jahu. Viimasena mikserda juurde teise munaga läbimikserdatud või. Vahvlite küpsetamisega võib kohe pihta hakata. Keera küpsenud vahvlid kuumalt rulli. Neid vahvleid võb krõbistada niisama või täita mõne täidisega. Hästi sobib vahukoor, kohupiimapasta või jäätis.

neljapäev, 21. juuli 2011

Kookospallid




Need kookoseküpsised on sõltuvust tekitavalt head. Õnneks on neid küpsiseid ülimalt lihtne valmistada. Võib öelda, et lihtsuses peitub võlu :)

Vaja läheb:
200 g kookoshelbeid
50 g võid
2 muna
1 dl suhkrut
2 spl jahu
Glasuuriks: 50 g tumedat šokolaadi

Sulata potis või, lisa hulka kookoshelbed, suhkur, munad ja jahu. Sega mass ühtlaseks tainaks ja lase sellel veidi jahtuda. Võta umbes supilusikatäis tainast ühe küpsise jaoks ja veereta käte vahel pallikesed. Aseta pallikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta küpsised 200 kraadises ahjus 10-15 minutit. Glasuuri jaoks jaoks sulata šokolaad ja nirista seda küpsistele. Kui on soovi terve küpsis katta šokolaadiga, siis tuleb võtta rohkem šokolaadi.

pühapäev, 17. juuli 2011

Kohupiima-tiramisu





Kerge vaevaga valmiv tiramisu, mis pole just originaalretsept, kuid siiski maitseb see väga hästi. Biskviitküpsised valmistasin ise, kuid kes soovib vähem vaeva näha, siis poes on need täitsa olemas.
  • Tiramisu valmistamiseks läheb vaja :
300 g biskviitküpsiseid
400 g kohupiimapastat
2 dl tuhksuhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 dl vahukoort
Immutamiseks:
3 dl kanget musta kohvi ( sobiv on 3 spl kohvi 3 dl vee kohta)
paar tilka mandliessentsi
Vahusta vahukoor. Sega omavahel kohupiim, tuhksuhkur, vanillsuhkur ja vahukoor. Valmista kange kohv ja sega paari tilga mandliessentsiga. Tõsta neljandik kohupiimasegust kausi põhja. Leota peotäis küpsiseid kohvisegus ja lao kohupiimasegule. Määri peale uus kiht kohupiimasegu. Tee nii mitu kihti, kuniks jätkub küpsiseid ja kreemi. Kata kauss toidukilega ja hoia külmas 1 tund kuni üleöö. Enne serveerimist puista peale kakaopulbrit. Samuti võib valmistamise käigus koogi sisse panna erinevaid marju vastavalt maitsele, et muuta tiramisu veelgi hõrgutavamaks.
  • Biskviitküpsiste retsept:
2 suurt muna
1 dl suhkrut
2 dl jahu
Vahusta toasoojad munad suhkruga kohevaks vahuks. Lisa munavahu hulka sõelutud nisujahu ja sega õrnalt ühtlaseks tainaks. Pane küpsetuspaeriga kaetud ahjuplaadile umbes supilusika täis tainast ühe küpsise kohta. Jäta piisavad vahed, muidu küpsevad küpsised ahjus kokku. Küpseta keskmisel siinil 225 kraadi juures 5-7 minutit ehk helepruuniks. Lase täielikult jahtuda ning eemalda siis küpsised paberi küljest.

neljapäev, 14. juuli 2011

Tomati-kodujuustupirukas


Mõnus soolane amps, mida kaunistavad tomatid ja paprika.

Vaja läheb 1 pakk lehttainast (u 500g)
Katteks on vaja: 300 g sinki või pakk pitsakatet
500 g kodujuustu
200 g riivjuustu
3 muna
300 g kirsstomateid
1 kollane paprika
soola ja jahvatatud musta pipart
kuivatatud basiilikut
soovi korral veel 100 g riivjuustu

Valmistamine: Aseta lehttainas küpsetuspaberiga kaetud sügavamale ahjuplaadile ja keera ääred üles. Puista tainale kuubikuteks lõigatud sink või pitsakate. Sega kodujuust, riivjuust ja munad ühtlaseks massiks, maitsesta soola ja pipraga. Vala mass ühtlaselt singitükkidele ja silu ühtlaselt laiali. Lõika kirsstomatid pooleks ja paprika ribadeks ning laota need kodujuustutäidisele. Puista üle soola ja pipraga ja maitsesta basiilikuga. Soovi korral võib veel peale raputada riivjuustu. Küpseta pirukat 200 kraadises ahjus umbes tund aega. Sõltuvalt ahjust ja lehttainast võib küpsetusaeg varieeruda, tuleks jälgida, et tainas oleks ilusti küps ja äärtest krõbedalt kuldne. Enne serveerimist tuleks pirukal lasta jahtuda umbes veerand tundi.

esmaspäev, 11. juuli 2011

Kohupiimatort valge šokolaadiga



Lihtsasti valmistatav tort, mis ei nõua väga palju aega. Sobib ideaalselt suviseks maiuseks, kuna tort ei vaja ahjus küpsetamist ja pealegi maitseb see oivaliselt.

Põhi:

150 g küpsiseid (nt Selga)

50 g võid

Täidis:

400 g kohupiimapastat

300 g valget šokolaadi

2 dl vahukoort

1 tl vanillisuhkrut

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru segu vooderdatud 20 cm läbimõõduga vormi põhja. Täidise valmistamiseks tükelda šokolaad ja sulata paksupõhjalises potis nõrgal kuumusel. Vahusta vahukoor, sega kohupiima, vanillsuhkru ja sulatatud šokolaadiga. Vala segu vormi ja hoia külmkapis vähemalt 5 tundi kuni üleöö. Kunista vastavalt enda maitsele.

reede, 8. juuli 2011

Jõhvika-kohupiima purukook


Maitsev kook, kus kasutasin kuivatatud jõhvikaid. Kindlasti jääb kook mõnusam värskete jõhvikatega. Järgmine kord lisaksin veel kookoshelbeid,mis annavad ehk huvitavama maitse.

Koostis:
Põhi: 150 g toasooja võid
näpuotsaga soola
1 dl suhkrut
1 muna
4,5 dl jahu
Täidis:
3 muna
800 g kohupiimapastat (ise kasutasin 400 g pakikohupiima ja 400 g kohupiimapastat)
100 g kuivatatud jõhvikaid
2 dl suhkrut ( kui kasutatada juba magusat kohupiima, lisada vähem suhkrut)
1 dl hapukoort

Valmistamine: Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna ja jahu. Sega ühtlaseks purutainaks. Puista 2/3 tainast küpsetuspaberiga kaetud pikliku kõrge äärtega vormi põhja (nt 25x33 cm). Vahusta munad suhkruga, sega juurde kohupiim, hapukoor ja jõhvikad. Kata põhi kohupiimamassiga ja puista peale ülejäänud purutainas. Küpseta 200 kraadi juures umbes 30-40 minutit, kuni kook on pealt kaunilt kuldkollane. Kook maitseb jahtunult kõige paremini.