esmaspäev, 22. august 2011

Kihiline õunakook vaniljekreemiga



Nonii, proovisin ka seda õunakooki, mille ma leidsin siit blogist. Kommentaaridest lugesin, et õunad võivad muuta koogitaigna liiga nätskeks, seega vähendasin õunte kogust ja hoopis riivisin peene riiviga õunad taigna sisse. Minul tuli koogipõhi välja, ei jäänud nätske ega midagi, samuti oli kerge lõigata kooki pooleks. Arvan, et õunad võiks isegi taigna seest ära jätta ja täidisesse lisada hoopis kirsse või muid marju.

Koogi küpsetamiseks läheb vaja:
3,5 dl jahu
2 dl suhkrut
125 g sulatatud võid
2 muna
1 dl leiget kanget kohvi
3 spl kakaod
2 tl küpsetuspulbrit
2 õuna
kohvi immutamiseks

Mõnusaks täidiseks:

100 g sulatatud võid
200 g teralist kohupiima
250 g hapukoort
30 g vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
50 g suhkrut

Glasuuriks:
100 g sulatatud šokolaadi

Sega omavahel kuivained. Lisa segades juurde sulatatud või ja munad. Seejärel vala juurde kohvi. Kõige viimasena sega taignasse kooritud ja riivtud õunad. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse 20 cm läbimõõduga koogivormi. Küpseta 175 kraadi juures 40 minutit. Lase koogil jahtuda.

Täidise valmistamiseks sega kõik täidise-ained omavahel. Lõika jahtunud kook pooleks, immuta kohviga ning määri koogipõhja peale täidis. Kata teise koogipoolega. Aseta kook vähemalt paariks tunniks tahenema. Kõige krooniks kaunista kook enne serveerimist sulatatud šokolaadiga.

pühapäev, 21. august 2011

Makaronisalat singiga


Kartulisalat on täielik klassika, kuid vahelduseks võib süüa ka makaronisalatit. Koguseid ei hakanud kirja panema, kuna salati tegemine käib suht tunde ja maitse järgi. Oleneb, kui palju on sööjaid, nii palju tuleks ka salatit valmistada.

Vaja läheb:
keedetud pastat (kasutasin neid pisikesi tähekese-kujulisi)
sinki
marineeritud kurki
keedetud muna
tomatit
riivitud juustu
majoneesi
hapukoort
soola
natukene sinepit
natukene suhkrut
musta pipart

Lõika sink, kurk, tomat ja keedetud munad väikesteks tükikesteks. Lisa need keedetud pasta hulka, samuti riivjuust. Kastme jaoks sega omavahel majonees ja hapukoor. Maitsesta kaste vähese suhkru ja sinepiga, lisa soola ja musta pipart ka. Ühenda kaste salatiga.

Juustuomlett seentega



Juust on minu jaoks täiesti asendamatu toiduaine, ilma selleta lihtsalt ei saa kohe. Tavaliselt üritan ma juustu ikka iga toidu sisse lisada. Mina eriline omlettide, praemuna ja keedumuna sõber pole, aga kui omleti sees saavad kokku seened ja juust, olen ma valmis seda sööma. Unustasin kohe pildi tegemise ära ja seepärast näeb pildilt vaid väikest osa maitsvast omletist. Kogusest jätkub ühele.

Vaja läheb:
2 muna
2 spl piima
4 spl riivitud juustu
peotäis seeni (kasutasin soolatud kuuseriisikaid)
soola ja musta pipart

Prae seened pannil ja vajadusel maitsesta soola ja pipraga. Klopi kausis munad ja piim ühtlaseks, ei tasuks väga palju ka kloppida,vaid pigem kergelt, sest siis tuleb omlett kohevam. Lisada juust ja maitseained. Segu valada praetud seente peale ja lasta keskmisel kuumusel kaane all hüübida. Kui omlett on hüübinud, siis keerata see pannil pooleks ja libistada taldrikule. Soovitatavalt tuleks omletti koheselt sööma asuda.

kolmapäev, 17. august 2011

Tuunikalaga pastaroog


Tegemist on ühe väga lihtsa retseptiga, mis meeldib kindlasti kõikidele tuunikala sõpradele. Retseptis kasutasin minipastat, neid tähekese-kujulisi, mida ehk kasutatakse suppide sees. Igaks juhuks mainisin, kuna pildilt ei saa päris täpselt aru, on see nüüd siis riis või pasta.

Vaja läheb:
u 300 g pastat (vastavalt sööjate arvule)
185 g tuunikala tomatikastmes
2 tomatit
1 sibul
2 küüslauguküünt
3 spl ketšupit või tomatipastat
1 tl suhkrut
soola
sidrunipipart

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees valmis. Samal ajal prae hakitud sibul pannil klaasjaks ja lisa hakitud küüslauk koos hakitud tomatitega. Prae nii kaua, kui tomatid juba lagunevad ja lisa siis tuunikala tomatikastmes ja ketšup või tomatipasta. Maitsesta soola, suhkru ja sidrunipipraga.. Kui tundub, et kaste on liiga kuiv, lisa natukene vett. Kurna pasta ja kalla see pannile ning sega koos kastmega läbi. Serveeri rooga koheselt.

teisipäev, 16. august 2011

Õuna-saiavorm


Ma polnud juba ammu saiavormi söönud. Mõtlesin, et peaks tegema, kuna õunu oli ja sai oleks ka muidu raisku läinud. Magustoit tuli ikka tõsiselt maitsev ja hää.

Vaja läheb:
pool saia
2 dl piima
2 muna
4 õuna
2 dl suhkrut
60 g võid
kaneeli, jahvatatud ingverit, kardemoni

Lõika sai kuubikuteks ja prae koos või ja 1dl suhkruga kuldpruuniks, lisa samuti kaneel. Koori ja viiluta õunad ning keeda nendest 1 dl suhkruga moosi. Kui moos on valmis, lisa kaneeli,natukene jahvatatud ingverit ja kardemoni. Klopi munad koos piimaga segamini, võib lisada ka u 2 tl vanillisuhkrut. Aseta pooled saiakuubikud vormi põhja ja siis aseta kuubikute peale moos. Kata vorm ülejäänud saiakuubikutega ja kalla üle muna-piimaseguga. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 20 minutit. Serveeri saiavormi koos külma piimaga.

Lõhepasta




Mõnikord, kui ei ole viitsimist midagi aega nõudvat valmistada , võib appi võtta selle lõhepasta retsepti. Kiiresti valmiv pasta päästab tühja kõhu.

Vaja läheb:
200 g pennesid või muud pastatoodet
150 g soolalõhe fileed
1 dl rõõska koort
4 spl riivitud juustu
soola, sidrunipipart

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees peaaegu valmis. Kuumuta väheses õlis tükeldatud lõhe fileed ja maitsesta sidrunilapipraga. Kuumuta rõõsk koor keemiseni ja lisa hulka riivitud juust. Sega kuumutades kuni juust on lahustunud. Maitsesta soola-pipraga. Lisa kastmele pasta ja tükeldatud lõhefileed ning kuumuta kuni pasta on valmis. Serveeri koheselt.

pühapäev, 14. august 2011

Ploomikook


Kuna vanaema lõpuks üle pika aja jälle külla jõudis, pidin kindlasti midagi magusat küpsetama. Mõtlesin, et kostitan oma vanaema ühe võrratu ploomikoogiga. Mulle isiklikult maitses kook väga, kuna ta on mõnusalt kreemine ja parajalt hapukas.

Põhi:
3,5 dl jahu
150g võid
2 spl tuhksuhkrut
1 tl soola
4 spl külma vett

Täidis: 3 muna
2 dl vahukoort
1,5 dl suhkrut
400 g ploome

Näpi või koos jahu, tuhksuhkru ja soolaga ning lisa külm vesi. Sega mass ühtlaseks tainaks. Vooderda küpsetuspaberiga kaetud 26 cm läbimõõduga koogivorm tainaga. Torka kahvliga põhja augud ja hoia täidise valmistamise ajal külmas. Eelküpseta põhja 200 kraadises ahjus 10 minutit. Täidise valmistamiseks poolita ploomid ja eemalda kivid. Klopi vahukoor ja munad segamini ning lisa suhkur. Lao ploomisektorid põhjale, lõikepool all. Seejärel vala ploomid kooreseguga üle. Küpseta kooki 200 kraadises ahjus veel 30-35 minutit.

laupäev, 13. august 2011

Pasta carbonara


Pastatoidud on mulle alati meeldinud ja sellepärast valmistasin ma pasta carbonarat. Ma ei tea kui originaalne retsept see küll on, aga alati võiks toidul mingi omapoolne kiiks juures olla. Igatahes mulle väga meeldis see kooslus, mis ma kokku segasin. Antud retseptist jäkub ühele, võibolla isegi kahele, kui kõhud just väga tühjad ei ole. Koguseid ei pruugi väga täpsed olla. Lisasin pennesid ja peekonit silma järgi.

Vaja läheb:
100 g pennesid või muud pastatoodet
100 g peekonit või toorsuitsusinki
1 muna
0.25 dl rõõska koort
0,5 dl riivitud juustu
soola ja pipart

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees pehmeks (al dente). Prae kuubikuteks lõigatud peekon krõbedaks. Sega omavahel muna ja juust korralikult läbi, lisa rõõsk koor.Kurna pasta, jäta potti u 3 spl keeduleent. Pane pott uuesti tulele ja lisa kurnatud pastale peekonkuubikud ning sega korralikult läbi. Võta pott taas tulelt ja lisa kergelt segades muna-kooresegu. Maitseta soola ja pipraga ning serveeri koheselt.

reede, 12. august 2011

Pontsakad hapukoorepannkoogid


Mõnikord jääb meie peres hapukoor külmkappi kasutult seisma. Otsustasin, et kasutan seda niisama ootavat hapukoort pannkookide valmistamiseks. Need pannkoogid tulevad mõnusalt paksud ja magusad.

Vaja läheb:
2 muna
100 g hapukoort
2 dl jahu
4 spl suhkrut
1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit

Klopi munad suhkru ja soolaga lahti, lisa hapukoor ja sega mass ühtlaseks. Seejärel lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja sega ühtlaseks tainaks. Prae väheses õlis pannil pisikesed koogikesed. Nirista koogid meega üle ja serveeri koos marjadega.

neljapäev, 11. august 2011

Lihtne õunakook


Juba varsti on suur õunahooaeg käes ja sellel aastal küpsetasin ka mina esimest korda õunakooki. Tuleb vaid oodata, et õunu valmiks rohkem, sest praegu pidin leppima ühe pisikese õunakoogiga. Lasin oma fantaasial lennata, kuna kodus polnud erilist koogimaterjali, kuid kooki tahtsin siiski küpsetada ja välja ta ka tuli.

Vaja läheb:
3 muna
3 dl jahu
1,5 dl suhkrut
1 dl piima
1 tl küpsetuspulbrit
50 g sulatatud võid
3 õuna
mandliessentsi

Vahusta toasoojad munad suhkruga, lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, piim ja sulatatud või. Sega mass ühtlaseks tainaks. Kui kodus peaks olema ka martsipani, siis võiks ka seda taina sisse riivida. Ise asendasin martsipani mandliessentsiga. Koorida õunad ja seejärel viilutada need. Vala pool tainast küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (täitsa piisab 20 cm läbimõõduga koogivormist). Aseta seejärel õunaviilud taina peale ning vala ülejäänud tainas õuntele. Küpseta kooki 200 kraadises ahjus umbes 20- 30 minutit, kuni kook on pealt ilusti kuldne. Enne serveerimist puista kook üle tuhksuhkruga.

esmaspäev, 8. august 2011

Aprikoosimuffinid šokolaadiga


Need muffinid on vaieldamatult minu lemmikud. See retsept on mul juba aastaid kasutusel olnud. Mis saaks olla parem, kui rahulik pühapäevane pärastlõuna tassikese tee ja hõrgutavate muffinitega, mis lausa sulavad suus. Täielik nauding mm..

Vaja läheb:
200 g toasooja võid
2 dl suhkrut
3 muna
4 dl jahu
150 g kuivatatud aprikoose
100 g tumedat šokolaadi

Lõika aprikoosid pisikesteks tükkideks ning tükelda ka šokolaad suure kokanoaga. Mikserda toasoe või suhkruga heledaks ja kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval toasaaojad munad, mikserdades segu enne uue muna lisamist täiesti ühtlaseks. Lisa ka jahu, aprikoosi- ja šokolaaditükid. Täida muffinovormid peaaegu ääreni ning küpseta 200 kraadi juures 15-2o minutit ja lase neil veidike jahtuda. Sellest kogusest peaks saama u 12 muffinit.

reede, 5. august 2011

Hakkliha-seenevorm




Selles retseptis kasutasin ära viimased kukeseened, mis ootasid juba oma järge. Kokkuvõttes sai õhtusöök väga maitsev ja hea, kuigi nõudis natukene rohkem aega.

Hakklihasegu:
400 g hakkliha
1 sibul
1 küüslauguküüs
200g kukeseeni
1 sl nisujahu
1 dl vett
sidrunipipart ja soola
õli praadimiseks


Kartulipuder:
700 g kartuleid
0,75 dl piima
2 sl võid
soola ja tilli

Keeda kooritud kartulid pehmeks . Kurna ning püreesta köögikombainis koos kuuma piima ja võiga, või kasuta kartulite purustamiseks pudrunuia. Sega hulka hakitud tilli ja maitsesta soolaga.
Aja pannil 1 sl õli kuumaks ning näpi sinna hulka hakkliha, lisa hakitud sibul ja küüslauguküüs. Maitsetsa soola ja pipraga. Pruunista pannil seened ja maitsesta sidsrunipipraga. Lisa praetud seened hakkliha hulka. Lisa ka vesi ning 1 sl jahu. Kuumuta segu, kuni segu pakseneb. Pane ahi 220 kraadi juurde soojenama. Vala hakklihasegu vormi ning kata kartulipudruga. Küpseta eelsoojendatud ahjus 15 minutit kuni puder on kuldpruun. Puista üle hakitud rohelise sibula või murulauguga. Hakkliha-seenevormi kõrvale võib pakkuda ka praadimiseks mõeldud köögivilju.

neljapäev, 4. august 2011

Kartulipannkoogid


Tavaliselt valmistan magusaid pannkooke, kuid seekord tahtsin proovida ka soolast varianti pannkookidest. Need pannkoogid täidavad hästi kõhtu ja seega sobivad hästi lõuna- või ka õhtusöögiks.

Vaja läheb:
2 muna
2 dl piima
2 dl jahu
3 keskmist keedetud kartulit
1 dl riivitud juustu
2 tl küpsetuspulbrit
soola ja rohkelt värsket hakitud tilli
õli praadimiseks

Püreeri kuumad kartulid püreeks ja lase jahtuda. Mikserda munad lahti ja sega kõigi ülejäänud ainetega. Prae väheses õlis väikesed õhukesed koogid. Serveeri pannkooke näiteks hapukoorega.

teisipäev, 2. august 2011

Kukeseenepelmeenid


Järjekordselt valmistasin midagi kukeseentest. Seekord katsetasin pelmeenide tegemist.Hea idee sain selleks perenaise kodulehelt. Retseptis tegin väikesed muudatused. Peaks ütlema, et esimese korra kohta tulid üllatavalt maitsvad pelmeenid.

Tainas
2 dl jahu
1 muna
0,5 dl vett
Persillade maitseainet

Täidis:
300 g kukeseeni
1 väike sibul
60 g juustu
soola ja pipart
võid praadimiseks

Sega kokku kõik tainaained ja sõtku ühtlane elastne tainas. Kui vaja, lisa jahu või vett. Pane tainas 20-30 min külma.
Pane pannile tükeldatud kukeseened ja kuumuta vesi välja, lisa või ja tükeldatud sibul. Maitseta soola ja pipraga. Sega praetud seened juustuga.
Rulli tainas lahti, võimalikult õhukeseks. Lõika klaasi või tassi või piparkoogivormiga umbes 10-cm läbimõõduga kettad. Pane ketaste keskele u. 1,5 tl täidist ja suru servad tugevasti kinni. Kasutasin ka kahvlit, et servad paremini kinni jääksid. Keeda pelmeene 2 liitris keevas vees umbes 2-3 minutit.
Ise ma pelmeenidele kastet peale ei teinud, vaid praadsin neid veel korraks pannil ja serveerisin koos hapukoorega.