neljapäev, 27. oktoober 2011

Toorjuustukook šokolaadiga


Toorjuustukook on täielik klassika, mis on võitnud endale paljude poolehoiu ja heakskiidu. Jagan ka enda toorjuustukoogi retsepti. Soovitan soojalt proovida.

Vaja läheb:
100 g küpsiseid
40 g võid
300 g toorjuustu
3 muna
100 g valget šokolaadi
suhkrut maitse järgi, kui šokolaad ei anna piisavalt magusust
paar tilka vanilliessentsi
30 g tumedat šokolaadi kaunistuseks

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Pane küpsise segu küpsetuspaberiga vooderdatud küpsetusvormi põhja. Hästi sobib u 20 cm läbimõõduga koogivorm.Küpseta põhja u 10 minutit 200 kraadises ahjus.
Sega omavahel korralikult kokku toasoojad munad ja toorjuust. Sulata vesivannil valge šokolaad ja sega see toorjuustu massi hulka. Kui šokolaad ei andnud massile piisavalt magusust, lisa juurde suhkrut. Lisa ka paar tilka vanilliessentsi. Vala segu eelküpsetatud küpsise põhjale. Sulata vesivannil tume šokolaad (kas kilekoti sees, või lisa sulatatud šokolaad tordipritsi).Nirista šokolaadi toorjuustu massi peale ja aja tikuga laiali, et tekiks kaunis muster. Aseta seejärel kook ahju ja küpseta seda 150 kraadises ahjus u 40 minutit. Kook peab olema veel kergelt võdisev. Lase koogil maha jahtuda ja aseta vähemalt paariks tunniks külma. Serveeri maitsvat kooki näiteks marjakastmega, et lisada särtsu juurde.

teisipäev, 25. oktoober 2011

Moosiküpsised


Midagi magusat ja eriti lihtsat tee, kohvi või hoopis piima seltskonnas. Mõnikord võib asjale lihtsamalt ka läheneda, aga muidugi võib ju muretaina ise ka valmis teha, kui aega on. Soovitaks kasutada mõnda hapukamat moosi küpsiste täitmiseks, aga muidugi eks see ole ju maitse asi.

Küpsiste jaoks läheb vaja:
muretainast
paksemat moosi

Pane ahi 200 kraadi juures sooja. Vormi muretainast pallikesed ja aseta need muffinivormi või niisama plaadi peale. Vajuta pallikeste sisse väike lohuke ja täida see moosiga. Vaata et moosi liiga kuhjas ei ole, muidu see voolab küpsiste peale laiali. Küpseta pallikesi umbes 10-15 minutit, kuni need on kaunilt kuldsed.

pühapäev, 23. oktoober 2011

Kartuli röst


Kui tavalised keedukartulid on ära tüüdanud ja tahaks vahelduseks natukene teistmoodi kartuleid süüa, siis see retsept sobib väga hästi. Nende kartulitega läheb kauem aega, kuna nad vajavad praadimist, aga kui on aega ja viitsimist, siis miks mitte tavapäraste kartulite asemel mõne liharoa juurde pakkuda just neid kartulipätsikesi.

Vaja läheb: u kg kartuleid (vastavalt sööjate arvule)
soola ja pipart
hakitud maitserohelist(peterselli, murulauku)
võid või mingit muud rasvainet praadimiseks

Pane kartulid keema keevasse soolaga maitsetatud vette ja lase kartulitel u 10 minutit keeda. Jäta kurnatud kartulid jahutuma ja riivi jämeda riiviga kartulid kaussi. Maitsesta soola, pipraga ning haki juurde maitserohelist. Kuumuta praepannil või või mingi muu rasvaine. Kui pann on tuline, pane pannile üksteisest eemale suured riivitud kartuli kuhjad ja suru need pannilabidaga lamedaks. Prae segu keskmisel tulel u 10 minutit, kuni alumine külg on krõbe ja kuldpruun. Keera ettevaatlikult teistpidi kartulisegu ja küpseta kuni teine külg on samuti kuldpruun. (Soovitan kasutada panni, mis kindlasti ei võta toiduaineid kinni)

laupäev, 22. oktoober 2011

Munakreemikook


Hõrgutav kook, mis söömisel meenutab veidi crème brûléed. Koogi tegemine on iseenesest lihtsamast lihtsam. Selleks, et kook hästi välja tuleks peab koogil lastma ahjus aeglaselt valmida mõõdukal kuumusel. Et kook maitseks eriti hästi, tuleb teda serveerida soojalt, aga mitte kuumalt ja päris külmalt ka mitte. Tuleb leida see kuldne kesktee.
Retsepti allikaks "Kokakunsti käsiraamat".

Koogi valmistamiseks läheb vaja:
150 g muretainast
3 muna
2 munakollast
1,5 dl suhkrut
3 dl vahukoort
1,5 dl piima
peale raputamiseks värskelt riivitud muskaatpähklit

Aseta muretaigen 20 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja ja äärtele. Pintselda üle munavalgega ja eelküpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit.
Munakreemi valmistamiseks pane munad, munakollased ja suhkur kaussi ja sega vispliga ühtlaseks. Kuumuta  potis koor ja piim keemiseni (ära lase keema tõusta!). Vala koore-piimasegu munadele, samal ajal segu hästi kloppides. Kurna läbi sõela kannu.
Vala eelküpsetatud koogipõhjale magusa munakreemi segu ja puista peale värskelt riivitud muskaatpähklit.
Pane kook ettevaatlikult 150 kraadisesse eelkuumutatud ahju ja küpseta umbes 30 minutit, kuni kreem on äärtest tardunud ja keskelt pisut vetruv.

teisipäev, 18. oktoober 2011

Yorkshire´i puding


Nime järgi otsustades oleks nagu tegu mingi raske pudinguga, ja tundub, et tegu oleks magusa asjaga. Kuid ei seda ega teist. Tegemist on tegelikult väga lihtsa soolase ampsuga, mille päritolumaaks on Inglismaa. Üllatav on see, et põhimõtteliselt on tegu pannkoogitainaga, mis pannakse rasvaga määritud vormi, kus see tainas kerkib ahju soojuse mõjul ilusaks ja kohevaks. Need koogikesed sobivad hästi suupistelauale. Traditsioonilselt serveeritakse neid nn koogikesi õhukese rostbiifiviiluga.
Retsepti allikaks raamat "Kokakunsti käsiraamat", mille autoriks on Joanna Farrow.

Vaja läheb:
125 g nisujahu
2 muna
3 dl piima
natuke soola
rasva, õli määrimiseks

Pane nisujahu kaussi ja tee keskele süvend. Löö munad süvendisse ja lisa natukene piima. Klopi munad ja piim vispliga segamini. Jätka klopimist, segades järk-järgult sisse ülejäänud piim. Maitsesta vähese soolaga. Kui kõik koostisained on segatud, peaks tainas olema ühtlaselt vedel nagu koor.
Määri näiteks muffinivormid õli või rasvaga. Aseta vorm 220 kraadisesse ahju, mis on eelkuumutatud, jäta vorm ahju 5 minutiks, kuni rasv on sulanud ja tuline. Võta vorm ahjust ja vala kohe tainas vormidesse. NB! Ära tainast vala vormi, nii et see hakkab juba üle äära minema, kuna ahjus hakkab tainas korralikult kerkima. Küpsetage pudingut 20-25 minutit 220 kraadises ahjus. Määri nn koogikestele peale näiteks toorjuustu ja raputa peale killuke Persillade maitseainet.

reede, 7. oktoober 2011

Üleküpsetatud šampinjonikübarad



Väga lihtsasti valmivad suupisted, mis sobivad veini juurde oivaliselt. Ootamatute külaliste puhul on see retsept suureks abiks. Allikaks raamat "Eesti perepeod".

Vaja läheb:

250 g ühesuuruseid šampinjone
150 g sinihallitusjuustu

Eelkuumuta ahi 150 kraadini. Puhasta seened, murra seenejalg ära ja täida tekkinud süvend sinihallitusjuustuga. Küpseta seeni 15o kraadises ahjus 10 minutit.

laupäev, 1. oktoober 2011

Õuna-kookosemuffinid

Mmm..muffinid. Need õuna-kookosemuffinid on eriti head, mõnusalt pehmed ja kohevad. Hoiatuseks võib öelda, et muffinid kaovad väga ruttu kõhtu, eriti veel need värsked just ahjust tulnud. Retsept jällegi võetud Pille Endeni raamatust "Õunaaia maitsed".

Muffinite tegemiseks läheb vaja:
2-3 keskmist õuna
150 g võid
2 dl suhkrut
3 muna
2 dl kookoshelbeid
3 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 dl kohvikoort

Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika õunad kuubikuteks. Vahusta või suhkruga. Lisa ükshaaval ja pidevalt vahustades munad. Sega kuivained ja ühenda tainaga. Lisa kohvikoor ja õunakuubikud. Jaga tainas muffinivormidesse ja küpseta 175-kraadises ahjus 15-20 minutit.