kolmapäev, 29. veebruar 2012

Valge šokolaadi panna cotta


Proovisin ka esimest korda kodus valmistada Itaaliast pärit magustoitu nimega panna cotta. Ahvatleva retsepti leidsin Liisi blogist ning retseptis ettenähtud kogused tegin pooleks. Magustoit tuli üsna magus, aga oi kui hea see on koos mõnusa hapuka marjakastmega. Kahjuks mul ei õnnestunud panna cottat vormist välja lüüa, et seda siis ilusti taldrikul koos marjakastmega serveerida. Minu valmistatud panna cotta hakkas jonnima ja soovis ilusti vormis püsida. Ehk muudab šokolaad magustoidu konsistentsi ja seetõttu polegi teda võimalik vormist välja meelitada..

Vaja läheb:
2 dl rõõska koort 35%
2 spl suhkrut
70 g valget šokolaadi
1 tl želatiinipulbrit

Serveerimiseks sobivad erinevad marjad või nendest valmistatud kastmed

Pane želatiin 0,5 dl rõõsa koore sisse paisuma. Ülejäänud koor kuumuta koos suhkruga keemiseni, kuid mitte keeta. Lisa koorele valge šokolaadi tükikesed ja kuumuta madalal tulel kuni šokolaad on sulanud. Samuti lahusta madalal kuumusel segades ka rõõsa koore sees paisunud želatiin ja nirista kuuma kooresegu hulka ning sega läbi. Kalla panna cotta magustoiduvormidesse ja lase tal jahedas tarduda paar tundi. Kui õnnestub, siis võib enne serveerimist panna cotta vormist välja lüüa ja pakkuda koos marjakastmega.



esmaspäev, 27. veebruar 2012

Piimakissell kookoshelvestega



Mina eriti kissellidest lugu ei pea, kuid see piimakissell viib lausa keele alla, kuna tegu pole just kõige tavalisema piimakisselliga. Nimelt muudavad kookoshelbed ja šokolaad selle kisselli tõeliselt nauditvaks magustoiduks.
Retsept on mõeldud kahele portsjonile

Vaja läheb:
300 g piima
14 g maisitärklist (võib kasutada ka kartulitärklist)
40 g suhkrut
30 g kookoshelbeid
160 g vett
vanillsuhkrut

Šokolaadikaste:
30 g šokolaadi
10 g rõõska koort 10 %

Kuumuta piim keemiseni ja lisa suhkur. Lisa veega segatud tärklis ja siis kookoshelbed ning kuumuta keemiseni. Maitsesta kisselli vanillsuhkruga. Jahuta kissell maha.
Šokolaadikastme jaoks pane potti šokolaad ja koor, kuumuta kuni šokolaad on sulanud.
Serveeri kisselli jahtunult koos šokolaadikastmega.

teisipäev, 21. veebruar 2012

Vaarikakook


Raamatut nimega "Nadja koogid" lehitsedes leiab päris palju huvitavaid kookide ja tortide retsepte. Sealt kokaraamatust saab ammutada palju inspiratsiooni, et ka ise valmis teha mõni kaunis tort või maitsev kook. Hetkel leidsin, et üks lihtne kook sobib tassikese tee kõrvale ülimalt hästi. Retseptis on kasutatud vaarikaid, mina aga kasutasin erinevaid külmutatud marju, praegusel ajal värskeid marju kohe kuskilt ei leia. Mina tegin antud retseptist poole koguse ja panin selle keeksvormi, seetõttu jäi minu valmistatud koogike üsna paksu põhjaga. Kirja panen aga siia originaalse retsepti, eks huvilised saavad vastavalt oma maitsemeelele koogiretsepti täiustada ja kohendada.

Põhi:
300 g nisujahu
100 g kookoshelbeid
2 tl küpsetuspulbrit
200 võid
100 g suhkrut
2 muna
500 g vaarikaid

Kaunistuseks:
150 g kookoshelbeid
75 g suhkrut

Sega kokku toasoe või, suhkur, kookoshelbed ja munad. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber ning lisa massile. Sõtku tainas ühtlaseks ja suru küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil, lisa vaarikad. Kui kasutad külmutatud vaarikaid, siis puista marjadele pisut tärklist ka. Sega kookoshelbed suhkruga ja kata sellega vaarikad. Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit.


laupäev, 11. veebruar 2012

Odrajahukook


Odrajahu on jäänud väga tahaplaanile võrreldes nisujahuga, kuid odrajahust saab ka väga edukalt kooki küpsetada. Boonuseks on see, et odrajahust valmistatud kook on tervislikum ja maitseb üsnagi hästi. Odrajahu sisaldab rikkalikult kiudaineid, mineraale ja B grupi vitamiine. Mina kasutasin õunamoosi koogi täiustamiseks, kuid koogi sisse passivad hästi ka erinevad hapud marjad, rabarber kindlasti kevadisel ajal ja hapukad õunad sügisesel perioodil.

Vaja läheb:
4 dl odrajahu
2 dl piima
60 g võid
3 muna
1 dl suhkrut (sobib magusa moosi puhul kasutada, kui kasutada hapukaid marju, siis
võib suhkrut rohkem ka lisada soovi korral)
2 dl õunamoosi, või hapukaid marju, õuna tükikesi, rabarberit
1 tl kaneeli
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola

Sega omavahel kokku kuivained ja sulata või kuumas piimas. Vala kuivainete hulka või-piimasegu. Teises kausis klopi lahti munad ja sega need taignasse, lisa ka õunamoos või marjad. Vala taigen 20 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi ja küpseta kooki eelsoojendatud 185 kraadises ahjus 30-40 minutit. Odrajahu kooki võib kohe peale valmimist soojalt süüa, kaaslaseks klaasike piima, kuid kook maitseb ka külmana sama hästi.

esmaspäev, 6. veebruar 2012

Magus juustukeeks


Paar kuud tagasi soetasin endale keeksivormi ja alates sellest ajast olen ma pidevalt küpsetanud erinevaid keekse. Esiteks need on alati imemaitsvad ja teiseks on neid ülimalt kerge teha. Avastasin ühe uue huvitava keeksiretsepti, mille leidsin kokaraamatust nimega "Kelmikad keeksid". Merevaik on üks minu lemmikutest ja mõtlesin, et miks mitte proovida seda ka magusa keeksi valmistamiseks. Omalt poolt täiustasin retsepti kookoshelvestega, teinekord võiks proovida ka tumeda šokolaadi tükikestega. See keeks on iseenesest mõnus kaloripomm, arvan, et või kogust võib natukene isegi vähendada ka, ei juhtu midagi hullu.

Vaja läheb:
200 g võid
200 g Merevaiku
3 dl suhkrut
4 muna
4 dl jahu
2 tl küpsetuspulrit
60 g kookoshelbeid
näpuotsatäis soola

Vahusta toasoe või ja Merevaik suhkruga. Lisa ükshaaval munad , samal ajal vahustamist jätkates. Seejärel sega tasahaaval hulka küpsetuspulbri, soola ja kookoshelvestega ühendatud jahu. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja küpseta 175 kraadises ahjus 1 tund. Lase keeksil 15 minutit vormis jahtuda ja kummuta siis välja. Keeksi võib kohe sööma asuda või oodata kuni ta maha jahtub.