teisipäev, 31. juuli 2012

Maasikatort


Selleks suveks on vist värskete maasikatega ühel pool. Viimastest maasikatest, mis veel turul leidus, otsustasin tordi valmis meisterdada. Tavalise biskviidi asemel leidsin hea idee siit blogist. Eks maasikate asemel võib kasutada ka vaarikaid, kirsse või hoopis metsast nopitud mustikaid.

Põhi:
1 purk kondenspiima
4 muna
120 g nisujahu
50 g sulatatud ja jahutatud võid
1/2 tl küpsetuspulbrit
Täidiseks ja katteks
200 g rõõska koort 35 %
200 g  maitsestamata kohupiimapastat
5 spl suhkrut
4 spl vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
200 g maasikaid

Koogipõhja jaoks kuumuta ahi 180 kraadini.
Pane kõik koogi koostisained suurde kaussi ja sega hoolikalt ühtlaseks tainaks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja. Sobilik on 20 cm läbimõõduga koogivorm. Küpseta kooki ahjus umbes 20 minutit. Lase koogil jahtuda ja seejärel lõika kaheks kihiks.
Täidise jaoks purusta maasikad, võib hulka lisada ka suhkrut, kui marjad ei ole piisavalt magusad. Vahusta rõõsk koor koos suhkruga, sega hulka kohupiimapasta ja vaniljekastmepulbrit. Tänu vaniljekastmepulbrile muutub täidis tugevamaks ja seda on hea tordi peale võõbata.
Torti kokku pannes tõsta serveerimisalusele esimene koogipõhi, määri peale purustatud maasikad, seejärel aseta maasikate peale umbes 125 g kohupiima-vahukooresegu. Tõsta peale teine põhi. Seejärel määri ülejäänud kohupiima-vahukooresegu tordi servadele ja peale. Lase tordil paar tundi külmas seista ja kaunista vastavalt soovile.

kolmapäev, 25. juuli 2012

Kohupiimakook marjadega


Suvisel ajal saab valida, milliseid marju koogi sisse pista, mina kasutasin maasikaid. Ma arvan, et veelgi parema tulemuse saab, kui kasutada erinevat sorti marju. Põhjaks kasutasin terveid kandilisi küpsiseid, nii saab lühendada koogi valmistamise protsessi. Katteks aga segasin kokku kookoshelbed koos jahu, või ja suhkruga. Tulemuseks sain väga mahlase koogi vähese vaevaga.
Põhi:
180 g kandilisi küpsiseid
Täidis:
400 g kohupiima
1 dl vahukoort
2 muna
1 dl suhkrut
3 dl maasikaid või muid meelepäraseid marju
Mõnusaks katteks:
100 g kookoshelbeid
1 dl nisujahu
1 dl suhkrut
75 g võid

Kuumuta ahi 200 kraadini. Lao küpsised küpsetuspaberiga kaetud kandilisse kõrgemate äärtega  vormi. Igaks juhuks soovitan varuda ühe küpsisepaki veel, sest siis saab kindel olla, et küpsised katavad vormi põhja korralikult ära.
Täidise jaoks sega omavahel täidiseaineid, va maasikad või muud marjad. Vala täidis küpsisepõhjale, puista peale marjad.
Purukatte jaoks sega omavahel kuivained ja näpi juurde külm või. Raputa purukate marjadele ja aseta kook ahju. Küpseta kooki eelsoojendatud ahjus 25 minutit. Lase koogil jahtuda ning seejärel võib seda  juba sööma asuda.

teisipäev, 24. juuli 2012

Kukeseenepirukas



Metsas juba leidub õnneks kukeseeni, klassika on muidugi kukeseenekaste koos värskete keedetud kartulitega..mm. Mina otsustasin, et teen hoopis soolase piruka valmis. Kuna suvel on kiire ja muid tegemisi ning toimetusi ka, siis mõtlesin kasutada aja kokkuhoiu mõttes piruka põhjaks soolaseid küpsiseid. Pirukas sisaldab veel ohtralt juustu, mis meeldib mulle veel eriti.

Põhi:
150 g Tuci soolaseid küpsiseid
80 g sulatatud võid
Täidis:
300 g kukeseeni
110 g toorsuitsupeekonit
300 g kodujuustu
100 g hapukoort
2 muna
200 g riivitud juustu
1 väike mugulsibul
soola, pipart
toiduõli

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Vooderda 24 cm läbimõõduga vorm küpsetuspaberiga, suru küpsisesegu vormi põhja.
Täidise jaoks puhasta kukeseened , suuremad seened võib väiksemaks lõigata, haki sibul ja tükelda toorsuitsupeekon. Aja pannis õli kuumaks, lisa sinna kukeseened, kuumuta nii kaua kuni vesi on aurustunud. Lisa hakitud sibul ja peekon. Prae seni kuni sibul on muutunud klaasjaks. Maitsesta soola ja pipraga. Lase jahtuda.
Sega omavahel kodujuust, munad, hapukoor ja riivitud juust, lisa hulka praetud kukeseened koos sibula ja peekoniga. Vala segu küpsisepõhjale ja küpseta pirukat eelsoojendatud ahjus 30 minutit


laupäev, 21. juuli 2012

Mõnus lihtne magustoit


Tegemist on väga kergesti valmistatava magustoiduga, eriti siis, kui riivitud leib on kohe käepärast võtta. Kui riivleiba kodus pole, siis soovitan eelnevalt paar leivaviilu kuivama panna, seejärel kokanoaga hakkida hästi peeneks. Riivida kuiva leiba on päris raske, ei soovita. Peale leiva on magustoidus veel 2 komponenti, milleks on vaniljemaitseline kohupiim ja maasikad. Võib öelda, et tegu on vägagi suvekohase magustoiduga, lihtne valmistada ning kalorite pärast ei pea üldse muretsema.
Vaja läheb:
3 viilu musta leiba
1 spl suhkrut
300 g vanilje kohupiimapastat
600 g maasikaid
soovi korral suhkrut

Haki suure kokanoaga kuivanud leivaviilud hästi peeneks puruks, rösti leivapuru koos suhkruga pannil. Leivapuru röstides  tuleb olla ettevaatlik, soovitan puru kogu aeg segada, muidu võib see ära kõrbeda. Lase leivapurul jahtuda. Samal ajal puhasta maasikad ja suru nad kahvliga katki, võib lisada ka suhkrut maasikatele. Mina suhkrut ei lisanud, kuna maasikad olid juba iseenesest vägagi magusad ja head.
Kui leivapuru on jahtunud, otsi välja mõned uhked pokaalid, umbes 4 tükki, oleneb muidugi pokaali mahutavusest. Lisa iga pokaali põhja röstitud leivapuru, seejärel pigista vaniljemaitselist kohupiimapastat otse pakist leivapuru peale, kohupiima peale laota purustatud maasikad. Tee samad kihid veel üks kord. Kõige peale lisa veel kohupiima ja siis puista peale leivapuru. Kaunista magustoit maasikatega ja asu kohe maiustama.

neljapäev, 12. juuli 2012

Beseerull maasikatega

Olen lugenud ja kuulnud, et beseerulli valmistamine ei ole just kergete killast. Mõtlesin juba ammu, et peaks ka proovima, kui raske või lihtne on siis beseerulli valmistada. Võin tõdeda, et esimese korra kohta pole paha, kuigi natuke besee tahtis ära laguneda. Eks arenemisruumi on veel küllaga.. Iseenesest on tegu väga oivalise magustoiduga, mida soovitan ka teistel proovida. Kui ise ei julge katsetada, siis mõnes heas kohvikus võiks ikka endale lubada tassikese kohvi kõrvale beseerulli tükikese.

Vaja läheb:
6 munavalget
4 dl suhkrut, parem oleks tuhksuhkur

Täidis:
200 g vahukoort
300 g  vaniljemaitselist kohupiimapastat
1 pakike vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
500 g maasikaid

Kuumuta ahi 175 kraadini, vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga.
Mikserda munavalged suurel kiirusel pehmeks vahuks, seejärel kalla osade kaupa suhkur munavalgete hulka mikserdamist jätkates, kuni vaht on tugev ja läikiv. Kalla munavalgevaht küpsetusplaadile ja aja laiali. Küpseta eelsoojendatud ahjus 20 minuti või kuni besee on kahavatukuldne. Kummuta besee suhkruga ülepuistatud uuele küpsetuspaberile, eemalda kuum paber ja keera besee uue paberi abil rulli, lase jahtuda.
Vahusta vahukoor, sega kohupiimapasta hulka, lisa ka vaniljekastmepulber. Laota kohupiimasegu jahtunud beseele, aseta peale maasikad, suuremad maasikad võib poolitada.Rulli besee paberi abil uuesti kokku. Kaunista vastavalt soovile ja serveeri beseerulli koheselt.



pühapäev, 8. juuli 2012

Vanilli-kohupiimasaiad


Suvi on küll aeg, kui süüakse kergemaid toite, kuid mina mõtlesin, et küpsetan valmis hoopis saiakesed. Ega saiakesed figuurile hästi ei mõju, kuid juhtub harva, kui ma võtan ette saiakeste valmistamise, nii et pole ehk väga hullu. Retsepti idee leidsin Selveri retseptilisast.

Vaja läheb:
2,5 dl piima
25 g pärmi
2 dl +5-6 dl nisujahu
1 muna
0,75 dl suhkrut
1 tl  jahvatatud kardemoni
1 tl soola
75 g toasooja võid
Täidis:
75 g toasooja võid
1 pakk vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
400 g kohupiima
1,5 dl suhkrut
Määrimiseks:
1 muna

Võta kõik ained toatemperatuurile tund enne valmistamist. Sulata pärm väheses käesoojas piimas. Lisa ülejäänud piim ja 2 dl nisujahu, sega ühtlaseks. Tõsta tainakauss kuuma veevanni peale ja kata rätikuga. Kui 10 minuti pärast on juuretis mullitama hakanud sega hulka muna, suhkur ja maitseained. Sõtku osade kaupa  hulka ka ülejäänud nisujahu, kuni tainas lööb seinte küljest lahti. Sega hulka toasoe või ja sõtku ühtlaseks tainaks. Kummuta taians jahuga ülepuistatud lauale ja rulli poole cm paksuseks tainaks. Jaga tainas 6x6 cm suurusteks tükkideks. Tõsta nelinurgad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või hoopis muffinivormidesse, kata rätikuga. Lase kerkida umbes pool tundi soojas.
Täidise tegemiseks vahusta toasooja või hulka ülejäänud täidiseained.
Jaga täidis taina peale, umbes 1,5 spl täidist saiakese kohta. Näpi tainanurgad keskelt kokku, määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 225 kraadises ahjus 8-10 minutit või kuni saiakesed on pealt kaunilt kuldkollase värvuse saavutanud.