teisipäev, 30. oktoober 2012

Tiramisu-juustukook


No nii, lõpuks sai jälle välja võlutud üks maitsev juutukook. Retsepti leidsin "Juustukookide" raamatust, tegin retseptis ka paar muudatust vastavalt enda maitsele, raamatu autoriteks on Lia Virkus ja Angeelika Kang. Viimasel ajal ei taha minu kokakunst hästi õnnestuda, kuid seekord ei pidanud ma pettuma. Pigem pidin pettuma poes, sest neid õigeid Savoiardi küpsiseid poes ei olnudki. Eks ma küpsetasin siis ise biskviittainast küpsised ja selle pärast kook tegemata ei jäänud. Biskviitküpsiste retsepti leiab siit. Juustukoogi retsepti koguseid vähendasin poole võrra, kui teha minu antud  retsepti järgi küpsiseid, siis kõike ei tasu koogi sisse laduda. Järele jäänud küpsiseid võib niisama krõbistada tee kõrvale.
Vahele:
11 Savoiardi küpsist
1 dl kuuma vett
1 sl lahustuvat kohvipulbrit
paar tilka mandliessentsi või hoopis 2 spl kohvimaitselist likööri
Täidis:
1 sl kuuma vett
1 sl lahustuvat kohvipulbrit
400 g toorjuustu
1,5 dl rõõska koort 35 %
1 dl suhkrut
1 sl maisitärklist
2 muna
Kaunistuseks:
kakaopulbrit
50 g tumedat šokolaadi

Täidise valmistamiseks sega lahustuva kohvipulber kuuma veega. Mikserda vähehaaval juurde 200 g toorjuustu, lisa suhkur, ülejäänud toorjuust, maisitärklis ja munad. Mikserda mass ühtlaseks ja lisa hulka 35 % rõõsk koor, mikserda korraks veel mass ühtlaseks. Vooderda 20 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Vala 2 cm kiht  toorjuustukreemi koogivormi põhja. Sega omavahel kokku kuum vesi ja lahustuv kohv, maitsesta likööri või mandliessentsiga. Kasta küpsised kohvisegusse ja lao kreemi peale pool küpsiste kogusest. Vala peale teine osa toorjuustukreemi, nii et küpsised oleksid kaetud. Lao peale teine osa immutatud küpsiseid. Vala peale ülejäänud toorjuustukreem.
Aseta koogivorm sooja veega täidetud veidi suuremasse vormi ja küpseta eelsoojendatud 180 kraadises ahjus 1 tund. Lase koogil ahjus jahtuda, aseta kook seejärel paariks tunniks külma. Enne serveerimist kaunista kook kakaopulbri ja hakitud või riivitud šokolaadiga.


teisipäev, 23. oktoober 2012

Halvaakook


Lihtsatest  koostisainetest saab valmis küpsetada maitsva koogi. Halvaa annab koogile juurde huvitavat maitset. Soovitan kooki süüa siis, kui see on veel soe. Eriti maitsev saab koos vaniljejäätisega, mille peale on omakorda puistatud halvaapuru.

Vaja läheb:
150 g võid
1 dl suhkrut
3 muna
1 dl piima või rõõska koort 10 %
200 g halvaad vanilli maitsega
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 tl kaneeli

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval toasoojad munad. Haki halvaa peeneks. Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga. Sega  vaheldumisi muna-võivahu hulka jahu ja piima või rõõska koort, lisa halvaapuru ja kaneel, sega läbi.
Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja (20 cm läbimõõduga). Küpseta kooki eelsoojendatud 180 kraadises ahjus 45 minutit või kuni kook on pealt kuldkollane ja koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks.

teisipäev, 9. oktoober 2012

Kohupiima-õunakook


Selle maitsva koogi retsepti leidsin ammu Nami-Namist, mida olen natukene muutnud. Igal sügisel olen seda kooki küpsetanud ja mõtlesin, et võiks teistega ka seda retsepti jagada. Soovitaks kasutada hapukaid õunu koogi valmistamiseks, samuti tasuks kooki süüa alles siis, kui ta on täiesti maha jahtunud ja külmkapis seisnud, siis tulevad maitsed paremini välja. Õhtul teed näiteks koogi valmis ja juba hommikul saab seda nautida koos kohviga, mm  kui mõnus.


Tainas:


4 dl nisujahu

2 dl suhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl söögisoodat

1 dl sulatatud võid

Poolele tainale lisada:

150 g vanilijepudingut (Tere)

1 muna

Kohupiima-õunatäidis:

5 dl õuna -kuubikuid

500 g kohupiima

2 tl kaneeli

1 dl suhkrut

3 muna

Sega kuivained omavahel, lisa sulatatud või. Jaota segu kaheks - üks läheb koogi põhjaks, teine purukatteks.Lisa ühele tainaosale vanillipuding ja muna. Kalla see tainasegu vähemalt Ø 30 cm ja 4 cm kõrguse koogivormi põhjale või väiksemasse kandilisse kõrgemate servadega vormi.Koori õunad ja lõika kuubikuteks. Puista õunakuubikud põhjale, raputa peale kaneeli. Maitsesta kohupiim suhkruga ja  lisa munad. Kalla kohupiimasegu õunakuubikutele. Puista peale ülejäänud tainapurusegu.Küpseta 200-kraadise ahju allosas umbes 40 minutit.Serveeri jahtunult.