pühapäev, 30. detsember 2012

Rosolje vürtsikiluga


Traditsiooniliselt on rosolje üheks komponendiks heeringas, kuid heeringas mulle väga ei meeldi. Mõtlesin, et proovin hoopis, kuidas salat mekib vürtsikiluga ja võib tõdeda, et paremini kui heeringaga, asi on muidugi maitses. Ja veel,  kes üldse heeringast või kilust lugu ei pea, võivad selle salatist välja jätta. Igatahes võib kindel olla, et see salat sobib heaks kaaslaseks peolauale.
Salati tegemiseks annan umbkaudsed kaalud, kastme valmistamisel võib alati lisada juurde hapukoort või majoneesi, kui salat kipub jääma kuiva võitu.
Vaja läheb:
400 g keedetud peeti
300 g keedetud kartuleid
200 g keedetud porgandit
3 keedetud muna
2 hapukurki
250 g puhastatud vürtsikilu
1 väike sibul
Kaste:
400 g hapukoort
200 g majoneesi
soola
1 spl sinepit
natukene suhkrut

Lõika kõik salati jaoks vajaminevad komponendid väikesteks kuubikuteks, sibul haki hästi peeneks. Sega omavahel kokku kastme komponendid, vajadusel maitsesta veel. Sega tükeldatud ained kastmega läbi ja lase salatil paar tundi külmas maitsestuda.
Salati kaunistamiseks võib kasutada keedetud peedist tehtud roose, keedetud muna viile ja mingit rohelist maitsetaime ja seejärel ongi rosolje serveerimiseks ja söömiseks valmis.



reede, 28. detsember 2012

Kookose-kohupiimasaiad



Selle maitsvate ja mahlaste kohupiimasaiakeste retsepti leidsin raamatust nimega "Väike saiaraamat".  Avastasin, et retseptis ettenähtud jahu kogus tundus kuidagi väike ja seega lisasin  mina umbes 1,5 dl kindlalt rohkem jahu, et tainas saavutaks õige konsistentsi. Samuti muutsin veidi taigna valmistamise järjekorda.
Selleks, et taigen õnnestuks, peavad taigna valmistamiseks vajalikud toorained olema toasoojad. Samuti kasutan mina taigna kerkimiseks hoopis ahju, selleks sätin ahju temperatuuriks 35-37 kraadi ja lasen taignal ahjus kerkida, nii saavutab taigen ilusa kohevuse.
Tainas:
25 g toasooja pärmi
2,5 dl toasooja piima
1 dl suhkrut
1 spl vanillsuhkrut
1 spl kardemoni
näpuotsaga soola
1 muna
7-8 dl nisujahu (9,5 dl)
75 g toasooja võid
Täidis:
250 g kohupiimapastat
60 g e 1 pakk vanillikastmepulbrit (Ekströms)
100 g kookoshelbeid
1 dl suhkrut
1 spl vanillsuhkrut
2 dl rõõska koort 10 %
Määrimiseks:
1 muna

Sõelu jahu jahu kaussi, sega hulka suhkur, sool, vaniljesuhkur, kardemon. Lahusta käesoojas piimas pärm ja kalla see jahu hulka. Lisa ka muna ja sõtku tainas ühtlaseks, lisa hulka ka toasoe või. Sõtku ühtlaseks tainaks, vajadusel lisa jahu juurde, kuni tainas lööb kausi servade küljest lahti. Vormi tainas palliks, puista kausi põhi jahuga üle ja aseta pall kaussi. Lase taignal soojas kohas kerkida umbes 40 minutit ehk kuni tainas on saavitanud kahekordse mahu. Tõsta kerkinud tainas jahuga üle puistatud lauale ja sõtku õhumullid välja. Rulli tainas piklikuks umbes 30x70 cm suuruseks ristkülikuks.
Sega omavahel täidiseained (pisut kookoshelbeid jäta saiakestele peale puistamiseks) ja määri see taignale. Keera kaetud tainas rulli (alusta pikemast otsast) ja lõika 18 osaks. Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jäta saiakeste vahele ruumi kerkimiseks.  Kata rätikuga ja lase veel 30 minutit kerkida.
Saiakeste määrimiseks klopi lahti üks muna veega, sest siis ei jää muna hulka rebu tükke. Määri saiakesed lahtiklopitud muna-veeseguga ja puista ülejäänud kookoshelbed saiakeste peale. Küpseta eelsoojendatud 225 kraadises ahjus 20 minutit või kuni saiad on pealt kuldpruunid ja küpsed.



kolmapäev, 26. detsember 2012

Kodune piparkoogitaigen


Sellel aastal otsustasin mina ka, et nüüd ma hakkan piparkoogitaigent tegema. Paljud poodides müügil olevad piprakoogid ei ole ikka selle õige piparkoogi maitsega. Kui nüüd aus olla, siis alguses tundus taigna tegemine natukene keeruline, kuigi tegelikult kulges kõik ladusalt. Ainukene asi, mis võib natukene ehmatada on ise siirupi valmistamisel kõrvetatud suhkrule vee lisamine, kes soovib kergema vastupanu teed minna, siis saab poest ka osta suhkrusiirupit. Mina olin ka veidi laisk, sest glasuur piprakookide peale tuli kauplustes müüdavatest tuutudest. Võib öelda, et enda suure hoole ja armastusega valmistatud ja küpsetatud piparkoogitaignast piparkoogid on päris heaks kingiideeks.

Vaja läheb:
Siirupi jaoks
2 dl suhkrut
1 dl keevat vett
või poe tumedat suhkrusiirupit 1,5 dl
lisaks 1,5 dl suhkrut
1 pakk Santa Maria piparkoogimaitseainet
natukene soola
200 g võid
2 muna
9 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Siirupi jaoks kalla suhkur kõrgemasse paksupõhjalisse potti, kuumuta kuni suhkur on sulanud ja on pruunistunud. Lisa hulka ettevaatlikult keev vesi (nägu võiks poti juurest ikka eemal olla, sest suhkrusiirup võib pritsima hakata) ja sega ühtlaseks, kuumuta siirupit keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Seejärel tõsta pott tulelt ja lisa kuuma siirupi hulka ülejäänud suhkur, natukene soola, piparkoogimaitseaine ja väikesteks tükkideks lõigatud või. Sega mass ühtlaseks ja jäta jahtuma.
Jahtunud siirupi-võisegule lisa hulka eelnevalt lahtiklopitud munad. Mõõda kaussi jahu ja sega hulka küpsetuspulber. Lisa jahu siirupi-võisegule. Sõtku mass ühtlaseks (selleks läheb ikka tugevat kätt vaja), paki taigen kile sisse ja lase sellel vähemalt ööpäev külmas maitsestuda. Taigen säilib külmikus umbes nädalajagu.
Seejärel tuleb kõige lõbusam osa ehk piprakookide valmistamine. Selleks rulli taigen kergelt jahusel laual lahti ja lõika vormidega kujundid. Küpseta piparkooke eelsoojendatud 200 kraadises ahjus umbes 5 minutit. Lase fantaasial lennata ja kaunista piparkooke vastavalt enda ilumeelele glasuuriga.


teisipäev, 18. detsember 2012

Külmade ilmade vastu koorese lõhesupiga


Nagu näha, siis siin blogis pole juba ammu mõnda uut postitust kohanud, aga nüüd see siis lõpuks tuleb. Üks koorene lõhesupp paitab kõhtu ja külmade ilmadega  kohe tahaks juba natukene rammusamat suppi süüa, kas pole nii ?!

Vaja läheb:
2 porgandit
200 g porrulauku
5 kartulit
400 g lõhefileed
1,5 l kalapuljongit
50 g võid
200 ml rõõska koort 35 %
soola
sidrunipipart

Pese, koori pese porgandid ja lõika poolrattad. Pese ja puhasta porru, ning lõika samuti poolrattad. Pese ja koori kartulid ning lõika kuubikuteks.Kuumuta potis või, lisa hulka porgandist ja porrust lõigatud poolrattad ja pruunista neid võis. Kalla peale kalapuljong, lisa kuubikuteks lõigatud kartulid. Lõika lõhefileest kuubikud ja lisa potti kui kartul on peaaegu pehme. Kalla hulka ka rõõsk koor ja keeda suppi  veel paar minutit. Maitsesta vastavalt oma maitsemeelele soola ja sidrunipipraga.