kolmapäev, 24. juuli 2013

Juustune sibulapirukas


Soolased pirukad on üsna heaks kõhutäiteks, mis sobivad nii suupisteks kui ka näiteks õhtusöögiks koos värske salatiga. See pirukas sisaldab ohtralt sibulat ja juustu. Muidugi võib juurde lisada ka kukeseeni, mis ennast peidavad juba metsades sammalde all. Mina kasutasin piruka põhjaks filotaigent, kuid väga hästi sobib ka lehttaigen või hoopis soolane muretaigen.
Vaja läheb:
Põhi:
5 lehte filotaigent pluss määrimiseks 3 spl  sulatatud võid
Täidis:
3 suurt sibulat
3 spl võid
250 g riivitud juustu
3 muna
2 dl rõõska koor 10 %
soola
musta jahvatatud pipart
150 g kirsstomateid

Vooderda 24 cm läbimõõduga vorm küpsetuspaberiga. Kata vormi põhi ja servad filotaignaga, määri sulatatud võiga. Kui kasutada muud taigent, siis määrimiseks võid pole vaja.
Täidise jaoks lõika sibulatest õhukesed rattad. Kuumuta pannis või ja prae sibulaid madalal kuumusel, mida kauem sibulaid praadida, seda parema maitsega nad jäävad (umbes 30 minutit).Maitsesta soola ja musta jahvataud pipraga.  Lase jahtuda ja aseta vormi põhja. Klopi munad lahti, lisa hulka rõõsk koor, riivitud juust ja maitse järgi
musta jahvatud pipart ning soola. Kalla täidis sibulate peale. Poolita kirsstomatid ja aseta lõikepind üleval täidise peale.
Küpseta pirukat eelsoojendatud 200 kraadises ahjus umbes 30-40 minutit. Kui pirukas on veidikene jahtunud, siis lase sel hea maitsta.

reede, 19. juuli 2013

Ahjus küpsetatud keefiripannkoogid


Pannkoogid maitsevad paljudele ja mis saaks olla parem kui metsadest või koduaedadest korjatud värskete marjadega süüa pannkooke ja kõrvale juua head külma piima. Et mitte suvel tulise pliidi juures seista, otsutasin, et kasutan muffinipanni. Lihtsalt kallad taigna panni õõnsustesse ja paned ahju küpsema. Lihtne ja kiire!

Vaja läheb:
2 muna
3 dl keefiri
2 dl nisujahu
50 g sulatatud võid pluss vormide määrimiseks
3 spl suhkrut
1 spl küpsetuspulbrit
0.5 tl soola
Serveerimiseks värskeid marju või nendest valmistatud toormoosi

Klopi munad lahti, lisa keefir, suhkur ja sool. Seejärel sega hulka nisujahu, mis on segatud küpsetuspulbriga. Kalla hulka eelnevalt sulatatud ja jahutatud või.
Määri pintsli abiga sulatatud või muffinipanni õõnsustesse ja täida need poolenisti taignaga. Aseta koogikesed eelsoojendatud 200 kraadisesse ahju ja küpseta umbes 20-25 minutit, kuni koogikesed on pealt kuldsed ja sissetorgatud tikk jääb puhtaks. Serveeri pannkooke koos marjade ja toormoosiga.
Sellest kogusest saab 12 ahjus küpsetatud pannkooki.

neljapäev, 4. juuli 2013

Jäätisetort



Suvisel ajal on kindlasti paljud toimetuse käsil , seetõttu pakun välja ühe lihtsa ja kiire tordi retsepti. Idee leidsin raamatust nimega "Kuldne kokaraamat" Schwartzwaldi jäätisetordi nime alt, kuid tegin ka enda poolt paar muudatust. See tort sobib hästi suviseks maiuseks.

Vaja läheb:
Põhjaks:
180 g šokolaadiküpsiseid
60 g sulatatud võid
Täidiseks:
1 l šokolaadijäätist
200 g hapukaid marju nt kirsse
Katteks:
200 ml rõõska koort 35%
2 spl suhkrut
Kaunistuseks:
50 g  tumedat šokolaadi

Esmalt lase jäätisel toatemperatuuril 10 minutit sulada.
Põhja jaoks purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru segu 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja. Aseta peale marjad, seejärel kalla vormi jäätis, silu pind ühtlaseks, kata vorm toidukilega ja pane tort umbes kaheks tunniks jääkambrisse.
Vahusta rõõsk koor koos suhkruga, võta tort jääkambrist välja ja kata tordi pind ja küljed vahukoorega. Aseta tort jälle külma umbes 2 tunniks.
Tordi kaunistamiseks sulata vesivannil tume šokolaad, tee küpsetuspaberist tuutu, aseta sinna sulatatud šokolaad ja kaunista tordi pind, lase šokolaadil tahkuda.
 Mina kasutasin tordi kaunistamiseks ka šokolaadist lehti. Selleks võtsin melissilehed (sobivad ka muud mitte mürgise taime lehed) ja katsin sulatatud šokolaadi pintsli abiga lehtedele ning asetasin külma. Kui šokolaad on juba tahke, võib eemaldada lehtedelt šokolaadi ja asuda torti kaunistama.