neljapäev, 4. september 2014

Õuna-martsipanikook


Koduste õunte hooaeg on alanud ja kooki peab ka ju küpsetama. Tegemist on mõnusalt kreemise ja martsipanimaitselise koogiga, tunda oli ka karamellist mekki, kuna täidises on kasutatud palju võid, mis küpsemisel koos suhkruga on karamellistunud. Koogi söömisel kaloreid ei tasu lugeda ;)

Põhi:
4 dl nisujahu
150 g võid
näpuotsatäis soola
1,5 dl tuhksuhkrut
1 muna
Täidis:
150 g toasooja võid
150 g suhkrut
200 g  riivitud martsipani
2 toasooja muna
2 spl nisujahu
4-5 keskmise suurusega hapukat õuna

Põhja jaoks näpi jahu, või ja sool purutaoliseks massiks, lisa hulka tuhksuhkur ja muna ning sega ühtlaseks tainaks.Lase taignal vähemalt tund aega puhata. Rulli taigen õhukeseks ja vooderda sellega võitatud 24-26 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred (hästi sobib pirukavorm). Toesta taigna servad mitmekordselt fooliumist volditud ribaga ning küpseta eelsoojendatud ahjus 10 minutit. Võta põhi ahjust välja ja lase tal veidi jahtuda.
Täidise jaoks vahusta toasoe või koos suhkruga, vahustamist jätkades lisa ükshaaval munad. Seejärel sega hulka eelnevalt riivitud martsipan ja nisujahu. Kalla täidis eelküpsetatud põhjale.
Koori õunad ja eemalda südamikud, lõika õunad viiludeks ning laota need täidise peale. Küpseta kooki eelsoojendatud 160 kraadises ahjus 1 tund.