neljapäev, 23. juuli 2015

Pavlova piparmündivahu ja koduaia marjadega


Pavlova on vaieldamatult üks minu lemmikutest. Mõnusalt krõbe besee, värskendav täidis ja palju häid marju moodustavad kokku väga maitsva koogi. 

Besee:
4 munavalget ( toasoojad)
0,25 tl soola
2 dl tuhksuhkrut
1 sl valge veini äädikat
1 sl maisitärklist

Piparmündivaht:
200 g maitsestamta toorjuustu (toasoe)
1 peotäis värskeid piparmündilehti
1 laimi riivitud koor (roheline osa)
200 ml rõõska koort 35 %
3 spl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Kaunistuseks ohtralt koduaia marju ja värskeid piparmündilehti

Eelkuumuta ahi 150 kraadini,
Vahusta munavalged soolaga kõvaks vahuks. Lisa pidevalt vahustades paari supilusikatäie kaupa tuhksuhkur, kuni vaht on läikiv. Seejärel vahusta hulka valge veini äädikas ja maisitärklis.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Jaota munavalgevaht lusika abil laiali umbes A4 suuruseks. Moodusta pinnale tipukesi, mis annavad beseele õhulisema ja kaunima ilme. Keskele tee süvend, et sinna hiljem lisada täidis. Alanda kuumus 110 kraadini, pane besee ahju, küpseta 1,5 tundi. Lülita ahi väja, jäta uks praokile ja lase beseel täielikult maha jahtuda.
Täidise jaoks saumikserda kausis toorjuust, piparmündilehed ja laimi riivitud koor ühtlaseks seguks. Teises kausis vahusta rõõsk koor koos suhkru ja vanillisuhkruga tugevaks vahuks. Sega omavahel vahukoor ja toorjuustu-piparmündisegu kokku.
Libista jahtunud besee serveerimisalusele. Tõsta piparmündivaht süvendisse ja kaunista kook erinevate marjade ja piparmündilehtedega.



neljapäev, 16. juuli 2015

Tervislikud kaerahelbeküpsised


Hiljuti avastasin enda jaoks kaerahelbeküpsised, mis sobivad hästi tervislikuks vahepalaks. Küpsiste peamisteks komponentideks kaerahelbed ja banaanid. Maitse täiustamiseks soovitan lisada nt rosinaid, kuivatatud marju ja puuvilju, kookoshelbeid või hoopis šokolaadi. Kõige paremad on need küpsised vahetult peale ahjust välja võtmist. Retsepti idee on pärit siit.

Vaja läheb:

2 küpset banaani
2 dl kaerahelbeid (väga head on Zerna talu kaerahelbed)
lisandiks peotäis rosinaid või midagi muud meelepärast
1 spl mett
1 tl kaneeli

Eelsoojenda ahi 170 kraadini.
Koori banaanid, tükelda kaussi ja suru kahvliga püreeks. Lisa hulka kaerahelbed, peotäis kuivatatud jõhvikaid. Maitsesta mee ja kaneeliga. Sega taigen ühtlaseks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed pätsikesed, soovi korral vormi ümaramaks. Lase küpsistel ahjus 15-20 minutit küpseda kuni need on pealt kaunilt kuldsed.