neljapäev, 29. september 2011
Õunastruudel Viini moodi
Jälle on väike paus sisse tulnud, kuid jätkan endiselt õuntega. Kes tahaks tavalise õunakoogi asemel midagi raskemat ja keerukamat proovida, siis see struudel on heaks proovikiviks. Aega võtab, aga asja saab küll. Kirjutan siia üles originaal retsepti, mille võtsin Pille Endeni kokaraamatust "Õunaaia maitsed". Ise tegin väikesed muudatused seoses mõne toiduaine puudumisega. Näiteks rummi asendasin rummiessentsiga ja kui ma struudlit sõin, tekkis mul rummipallide isu. Neid peaks ka siis millalgi meisterdama.
Tainas:
3 dl jahu
näpuotsatäis soola
12 sl (või vajadusel rohkem) vett
2 sl õli pluss pisut täina määrimiseks
0,5 tl šerriäädikat
Täidis:
2 sl rummi
3 sl rosinaid
0,25 tl kaneeli
1 sl suhkrut (mina panin u 1 dl suhkrut, magusam on ikka parem)
120 g võid (8 sl võid)
1,5 dl riivsaia
60 g Kreeka pähkleid
900 g õunu
Taina tegemiseks sega kausis jahu ja sool. Siis sega omavahel vesi, õli ja äädikas ning lisa jahusegusse. Sega, kuni saad pehme taina. Kui tainas on liiga kuiv, lisa pisut vett. Sõtku tainast seni kuni sellest on moodustunud tainapall. Edasi sõtku tainast jahuta laual veel paar minutit, tõsta üles ja löö kõvasti vastu lauda (PS ! nii saab pingeid maandada :D). Pane tainapall taldrikule , määri pealt õliga, kata toidukilega ja lase seista 1,5-2 tundi.
Kata laud puuvillase kangaga ja puista see üle jahuga (ise kasutasin küpsetuspaberit, kuid oli veidi ebamugav küll). Pane tainapall kanga keskele ja rulli nii õhukeseks, kui saad. Venita ja tõmba käeselgadega veel õhemaks, kuni tainas on umbes 60 x 90 cm suurune. Kui tainasse tekivad mõned augud, siis pole sellest midagi, sest rulli keerates jäävad need kaetuks.
Täidise tegemiseks vala rosinatele rumm ning sega suhkur ja kaneel. Kuumuta 4 spl võid pannil. pruunista riivsai selles kuldseks ja lase täiesti jahtuda.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Määri 3 sl sulatatud võid lahtirullitud tainale- kõige parem teha seda käega, kuna pintsel lõhub tainast. Raputa riivsai ühtlaselt tainale ja puista hakitud pähklid taina pikemasse serva. Koori õunad, eemalda seemned ja lõika õunad õhukesteks u 0,5 cm suurusteks sektoriteks. Sega õunasektorid rosinate ja rummi ning suhkru-kaneeliseguga. Tõsta õunad samasse serva, kus juba on pähklid. Keera tainaplaadi otsad täidise peale ja rulli tainas kanga abil rulli. Tõsta rull küpetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri pealt sulavõiga ja keera hobuserauakujuliseks. Küpseta 200-kraadises ahju keskosas 30 minutit, kuni rull on kuldpruun. Enne serveerimist lase vähemalt 30 minutit jahtuda.
Kogusest saab umbes 12 struudlitükikest.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar