kolmapäev, 30. mai 2012
Rabarberi-apelsinikook
See kook valmis täiesti ootamatult, lehitsesin toidutarest niisama ajaviiteks retsepte, kuni leidsin selle.
Imekombel avastasin ma enne köögi nurgatagustest ühe apelsini ja kui nägin seda retsepti, siis oli kindel värk, et teen seda kooki. Kahjuks toscakate jäi tegemata, kuna mandlilaaste mul kodus polnud ja taina sisse lisasin natukene rohkem jahu. Ja et natukenegi mandlist maitset juurde saada, lisasin taina hulka paar tilka
mandliessentsi. Igatahes tuli kook imemaitsev ja väga mahlane.
Vaja läheb:
400 g rabarberit
2 dl suhkrut
1 apelsini riivitud koor ja mahl
150 g võid
2 muna
3 dl nisujahu
1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
paar tilka mandliessentsi
Lõika rabarberid õhukesteks viiludeks. Sega juurde 0,5 dl suhkrut ja riivitud apelsinikoor, lase maitsestuda umbes 30 minutit. Vahusta toasoe või ja ülejäänud suhkur, lisa ühekaupa lisades munad samal ajal edasi vahustades. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sool. Lisa see võivahule ning kõige lõpuks sega hulka ka apelsinimahl ja paar tilka mandliessentsi. Vala tainas 24 cm läbimõõduga koogivormi, kata rabarberiseguga ja küpseta 190 kraadises ahjus 45 minutit.
neljapäev, 24. mai 2012
Sõrnikud
Kohupiimast valmistatud toidud on mulle alati meeldinud. Sõrnikud veel eriti, mis maitsevad kõige paremini siis kui nad on jahtunud, koos moosi või hapukoorega.
400 g kohupiima
2 munakollast
1 dl nisujahu
2 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
veeretamiseks nisujahu
praadimiseks võid
Sega omavahel kokku kohupiim, munakollased, nisujahu, sool ja suhkur. Puista lauale nisujahu ja vormi kohupiimamass piklikuks vortsikeseks, veereta rulli jahus. Lõika tainavorst sobivate suurustega viiludeks, vormi neid jahus. Vajuta iga sõrnik käte vahel lamedamaks ja prae neid pannil võis mõlemalt poolt kuldkollaseks. Serveeri jahtunult koos hapukoore või mõne meelepärase moosiga.
reede, 18. mai 2012
Karamelline rabarberikook
Kalevi Vilma Juubeli tordipulber on tänuväärne leiutis, kuna tegemist on hea abimehega, kui on vaja valmis küpsetada kiiresti midagi maitsvat ja magusat. Maitsva küpsetise põhi jääb mõnusalt karamelline. Ja olgem ausad, ühest tükist piisab täiesti. Retsepti avastasin toidutarest.
Põhi:
200 g võid
1 pakk (450 g) Juubeli tordipulbrit (Vilma)
Täidis:
500 g rabarbereid
1 dl suhkrut
1 tl kaneeli
Kate:
4 muna
2 dl suhkrut
50 g võid
1 dl vett
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
pühapäev, 13. mai 2012
Vaarikarull
Täna on see päev, kui kalleid emasid, vanaemasid ja vanavanaemasid tuleks meeles pidada. Emadepäeva puhul sobib hästi lauale rullbiskviit, mis sisaldab endas häid asju, nagu näiteks vahukoort, valget šokolaadi, toorjuustu ja vaarikamoosi. Muidugi suvisel ajal oleks mõistlikum kasutada värskeid äsja korjatud vaarikaid. Ja siinkohal soovin minagi enda poolt kõikidele emadele ilusat ja päikeserohket emadepäeva !
Biskviit:
4 muna
2 dl suhkrut
2 dl nisujahu
Täidis:
2 dl vahukoort
150 g toorjuustu
100 g valget šokolaadi
3 sl suhkrut
2 dl vaarikamoosi või 200 g värskeid vaarikaid
Glasuur:
50 g piimašokolaadi
Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Minu nipp on see, et alati vahustan käsimiksriga mune ja suhkrut umbes 10 minutit, sest siis saab alles õige koheva tulemuse. Sõelu munavahu hulka nisujahu ja sega alt üles poole ühtlaseks. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit või kuni biskviit on pealt kaunilt helepruun. Kummuta biskviit teisele suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile ja keera selle abil rulli. Lase jahtuda.
Vahusta koor suhkruga ja sega juurde toasoe toorjuust. Sulata vesivannil valge šokolaad ja seejärel sega see toorjuustuvahu hulka. Keera rull lahti, määri pealt vaarikamoosiga ja siis määri peale toorjuustusegu. Kui kasutada värskeid vaarikaid, siis esmalt määri peale toorjuust ja seejärel puista peale vaarikad. Keera rulli ja lase veidikene külmas maitsestuda.
Glasuuri jaoks sulata piimašokolaad ja nirista see rullbiskviidi peale ning lase šokolaadil veidi taheneda. Seejärel võib juba maiustamise kallele asuda.
teisipäev, 8. mai 2012
Banaanimuffinid
Banaanid sobivad väga hästi muffinitesse, kuna need muudavad muffinid mõnusalt mahlaseks ja tänu sellele püsivad nad ka kauem maitsvamad. Veel šokolaadiglasuuri peale ja lähebki väikeseks patustamiseks.
Vaja läheb:
3 küpset banaani
2 muna
4 dl nisujahu
1,5 dl suhkrut
1 dl toiduõli
100 g metspähkleid
1 tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
100 g piimašokolaadi
Purusta kahvliga banaanid, lisa banaanide hulka toiduõli, suhkur ja munad. Rösti kuival pannil metspähklid, eemalda neilt kestad ja haki peeneks. Sega omavahel kuivained. Lisa hakitud pähklid ja nisujahuga segatud kuivained banaani segu hulka.Jaga tainas muffinipanni pesadesse. Kui muffinipabereid ei soovi kasutada, siis võib eelnevalt muffinipanni pesad määrida toiduõliga kokku. Jaga tainas muffinipanni pesadesse ja küpseta 180 kraadises ahjus 15-20 minutit. Mina isiklikult armastan suuri muffineid ja täidan muffinipanni pesad ikka ääreni täis ja küpsetan neid ahjus veidikene kauem.
Glasuuri jaoks sulata vesivannil piimašokolaad ja kalla see muffinite peale. Muffineid võib kohe sööma asuda või oodata millal šokolaad tahaneb.
Vaja läheb:
3 küpset banaani
2 muna
4 dl nisujahu
1,5 dl suhkrut
1 dl toiduõli
100 g metspähkleid
1 tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
100 g piimašokolaadi
Glasuuri jaoks sulata vesivannil piimašokolaad ja kalla see muffinite peale. Muffineid võib kohe sööma asuda või oodata millal šokolaad tahaneb.
pühapäev, 6. mai 2012
Maiasmokkade šokolaadikook
Positiivne on seegi, et kooki on väga lihtne valmistada.
180 g kandilisi küpsiseid
100 g võid
Täidis:
300 g Ritter Sport mandlitega šokolaadi
2 dl rõõska koort 35 %
2 munakollast
80 g vahukomme
Kate:
100 g valget Ritter Sport šokolaadi tervete metspähklitega
50 g vahukomme
Põhja valmistamiseks purusta küpsised. Sulata või ning sega see küpsiste hulka. Suru saadud segu 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja. Küpseta 180 kraadises ahjus 10 minutit.
Täidise jaoks sulata vesivannil šokolaad. Kuumuta 35 % rõõsk koor keemiseni. Vahusta munakollased. Sega munavahu hulka kuum rõõsk koor. Lisa ka sulatatud mandlitega šokolaad. Tükelda vahukommid väiksemateks tükkideks ning aseta need küpsisepõhjale. Seejärel vala vahukommide peale šokolaadisegu. Lase koogil vähemalt tund aega külmikus taheneda.
Katte jaoks sulata vesivannil Ritter Sport valge šokolaad tervete metspähklitega.
Kalla sulatatud šokolaad koogi peale peene nirena. Tükelda vahukommid väiksemateks tükkideks ja aseta need valge šokolaadi peale. Lase koogil veel umbes tund aega taheneda ning seejärel võib juba koogiga maiustama hakata. Et kook paremini vormist välja tuleks, soovitan vormi korraks kuuma vette kasta.
kolmapäev, 2. mai 2012
Selle kevade uus lemmik-parfee
Minu uueks lemmikuks sellel kevadel on parfee, mis maitseb täpselt nagu jäätis. Rõõm oli suur kui külmast võetud rabarberiparfee koos kuivatatud aprikoosidega ületas mu ootuseid. Soojade kevadilmade parimaks kaaslaseks võib julgelt tunnistada parfee. Kasutasin parfee valmistamiseks rabarbereid, mis sügavkülmas ootasid juba oma aega, sest varsti tuleb uus laar peale. Kuivatatud aprikoosid täiustavad parfeed veelgi.
Vaja läheb:
300 g rabarbereid
1 dl suhkrut
200 ml rõõska koort 35 %
2 munavalget
3 munakollast pluss 1 dl suhkrut
100 g kuivatatud aprikoose
Kui kasutada külmutatud rabarbereid, siis lasta neil veidikene sulada, eemalda ülieliigne vesi. Seejärel keeta rabarberid koos suhkruga potis tasasel tulel moosiks. Värsked ja noored tükeldatud rabarberid võib otse potti panna vähese vee ja suhkruga ja keeta moosiks. Lase rabarberimoosil jahtuda.
Vahusta munakollased koos suhkruga heledaks vahuks. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahusta ka rõõsk koor ning sega omavahel kokku munakollasevaht, vahustatud rõõsk koor ja kõige lõpus munavalgevaht.
Lõika kuivatatud aprikoosid väikesteks kuubikuteks ja lisa needki vahu hulka. Kalla segu väikestesse vormidesse või ühte suurde kandilisse vormi. Aseta vorm(id) sügavkülma vähemalt 8 tunniks või kuni üleöö. Kasta vorm(id) korraks kuuma vette ja aseta serveerimisalusele. Suure vormi puhul tuleks parfee lõigata viiludeks.
Vaja läheb:
300 g rabarbereid
1 dl suhkrut
200 ml rõõska koort 35 %
2 munavalget
3 munakollast pluss 1 dl suhkrut
100 g kuivatatud aprikoose
Kui kasutada külmutatud rabarbereid, siis lasta neil veidikene sulada, eemalda ülieliigne vesi. Seejärel keeta rabarberid koos suhkruga potis tasasel tulel moosiks. Värsked ja noored tükeldatud rabarberid võib otse potti panna vähese vee ja suhkruga ja keeta moosiks. Lase rabarberimoosil jahtuda.
Vahusta munakollased koos suhkruga heledaks vahuks. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahusta ka rõõsk koor ning sega omavahel kokku munakollasevaht, vahustatud rõõsk koor ja kõige lõpus munavalgevaht.
Lõika kuivatatud aprikoosid väikesteks kuubikuteks ja lisa needki vahu hulka. Kalla segu väikestesse vormidesse või ühte suurde kandilisse vormi. Aseta vorm(id) sügavkülma vähemalt 8 tunniks või kuni üleöö. Kasta vorm(id) korraks kuuma vette ja aseta serveerimisalusele. Suure vormi puhul tuleks parfee lõigata viiludeks.