kolmapäev, 26. detsember 2012

Kodune piparkoogitaigen


Sellel aastal otsustasin mina ka, et nüüd ma hakkan piparkoogitaigent tegema. Paljud poodides müügil olevad piprakoogid ei ole ikka selle õige piparkoogi maitsega. Kui nüüd aus olla, siis alguses tundus taigna tegemine natukene keeruline, kuigi tegelikult kulges kõik ladusalt. Ainukene asi, mis võib natukene ehmatada on ise siirupi valmistamisel kõrvetatud suhkrule vee lisamine, kes soovib kergema vastupanu teed minna, siis saab poest ka osta suhkrusiirupit. Mina olin ka veidi laisk, sest glasuur piprakookide peale tuli kauplustes müüdavatest tuutudest. Võib öelda, et enda suure hoole ja armastusega valmistatud ja küpsetatud piparkoogitaignast piparkoogid on päris heaks kingiideeks.

Vaja läheb:
Siirupi jaoks
2 dl suhkrut
1 dl keevat vett
või poe tumedat suhkrusiirupit 1,5 dl
lisaks 1,5 dl suhkrut
1 pakk Santa Maria piparkoogimaitseainet
natukene soola
200 g võid
2 muna
9 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Siirupi jaoks kalla suhkur kõrgemasse paksupõhjalisse potti, kuumuta kuni suhkur on sulanud ja on pruunistunud. Lisa hulka ettevaatlikult keev vesi (nägu võiks poti juurest ikka eemal olla, sest suhkrusiirup võib pritsima hakata) ja sega ühtlaseks, kuumuta siirupit keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Seejärel tõsta pott tulelt ja lisa kuuma siirupi hulka ülejäänud suhkur, natukene soola, piparkoogimaitseaine ja väikesteks tükkideks lõigatud või. Sega mass ühtlaseks ja jäta jahtuma.
Jahtunud siirupi-võisegule lisa hulka eelnevalt lahtiklopitud munad. Mõõda kaussi jahu ja sega hulka küpsetuspulber. Lisa jahu siirupi-võisegule. Sõtku mass ühtlaseks (selleks läheb ikka tugevat kätt vaja), paki taigen kile sisse ja lase sellel vähemalt ööpäev külmas maitsestuda. Taigen säilib külmikus umbes nädalajagu.
Seejärel tuleb kõige lõbusam osa ehk piprakookide valmistamine. Selleks rulli taigen kergelt jahusel laual lahti ja lõika vormidega kujundid. Küpseta piparkooke eelsoojendatud 200 kraadises ahjus umbes 5 minutit. Lase fantaasial lennata ja kaunista piparkooke vastavalt enda ilumeelele glasuuriga.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar