reede, 28. detsember 2012

Kookose-kohupiimasaiad



Selle maitsvate ja mahlaste kohupiimasaiakeste retsepti leidsin raamatust nimega "Väike saiaraamat".  Avastasin, et retseptis ettenähtud jahu kogus tundus kuidagi väike ja seega lisasin  mina umbes 1,5 dl kindlalt rohkem jahu, et tainas saavutaks õige konsistentsi. Samuti muutsin veidi taigna valmistamise järjekorda.
Selleks, et taigen õnnestuks, peavad taigna valmistamiseks vajalikud toorained olema toasoojad. Samuti kasutan mina taigna kerkimiseks hoopis ahju, selleks sätin ahju temperatuuriks 35-37 kraadi ja lasen taignal ahjus kerkida, nii saavutab taigen ilusa kohevuse.
Tainas:
25 g toasooja pärmi
2,5 dl toasooja piima
1 dl suhkrut
1 spl vanillsuhkrut
1 spl kardemoni
näpuotsaga soola
1 muna
7-8 dl nisujahu (9,5 dl)
75 g toasooja võid
Täidis:
250 g kohupiimapastat
60 g e 1 pakk vanillikastmepulbrit (Ekströms)
100 g kookoshelbeid
1 dl suhkrut
1 spl vanillsuhkrut
2 dl rõõska koort 10 %
Määrimiseks:
1 muna

Sõelu jahu jahu kaussi, sega hulka suhkur, sool, vaniljesuhkur, kardemon. Lahusta käesoojas piimas pärm ja kalla see jahu hulka. Lisa ka muna ja sõtku tainas ühtlaseks, lisa hulka ka toasoe või. Sõtku ühtlaseks tainaks, vajadusel lisa jahu juurde, kuni tainas lööb kausi servade küljest lahti. Vormi tainas palliks, puista kausi põhi jahuga üle ja aseta pall kaussi. Lase taignal soojas kohas kerkida umbes 40 minutit ehk kuni tainas on saavitanud kahekordse mahu. Tõsta kerkinud tainas jahuga üle puistatud lauale ja sõtku õhumullid välja. Rulli tainas piklikuks umbes 30x70 cm suuruseks ristkülikuks.
Sega omavahel täidiseained (pisut kookoshelbeid jäta saiakestele peale puistamiseks) ja määri see taignale. Keera kaetud tainas rulli (alusta pikemast otsast) ja lõika 18 osaks. Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jäta saiakeste vahele ruumi kerkimiseks.  Kata rätikuga ja lase veel 30 minutit kerkida.
Saiakeste määrimiseks klopi lahti üks muna veega, sest siis ei jää muna hulka rebu tükke. Määri saiakesed lahtiklopitud muna-veeseguga ja puista ülejäänud kookoshelbed saiakeste peale. Küpseta eelsoojendatud 225 kraadises ahjus 20 minutit või kuni saiad on pealt kuldpruunid ja küpsed.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar