teisipäev, 28. august 2012

Pesto


Poes müüakse purkides ka pestot, kuid värskelt valmistatud pesto jääb poes müüdavatele pestodele alla kindla peale. Kõige lihtsam on segada pestot äsja keedetud pasta hulka ja nautida koos värskelt riivitud Parmesaniga, mõnus ja lihtne. Kuid ega pasta pole ainuke, millega pesto kokku sobib, pestot võib lisada salatitesse, segada koos  keedetud kartulitega või valmistada  sellest hoopis maitsvaid suupisteid veini kõrvale. Selleks on vaja ainult lehttaigent, pestokastet ja Parmesani juustu.
Vaja läheb:
1 pott värsket basiilikut
50 g kreeka pähkleid
50 g Parmesani juustu
1 küüslauguküüs
1,5 dl külmpressitud oliiviõli

Purusta saumikseriga küüslauk ja pähklid. Lisa hulka basiilikulehed ja jätka saumikseriga tööd. Lisa hulka värskelt riivitud Parmesani juust ja oliiviõli, seejärel sega mass ühtlaseks. Pane saadud pesto puhtasse purgikesse ja tasanda pesto pind, kalla peale oliiviõli, et pesto õhu käes ei tumeneks ja nii säilib pesto kauem, kui seda muidugi jätkub mitmeks korraks.


Ja siit ka üks lihtne salat, mille üheks koostisaineks on pesto.
Vaja läheb:
300 g kirsstomateid
200 g Feta juustu
3 sl pestot

Pese kirsstomatid, lõika Feta juust kuubikuteks ja sega omavahel kõik koostisained kokku. Nii lihtne see ongi, maitsev ja tervislik vahepala.

reede, 17. august 2012

Hõrk šokolaadikook


Selle retsepti nimi juba räägib enda eest. Hästi valmistatud šokolaadikoogile ei saa kunagi ei öelda. Tegemist on tõsiselt maitsva koogiga, mis lausa sulab suus ja ühest tükist võib isegi väheks jääda. Soovitan soojalt proovida, mulle meeldib kui šokolaadikook on veel soe, aga ega ka jahtunult ei jäta see kook kedagi külmaks.
Põhi:
150 g Digestive küpsiseid
80 g sulatatud võid
Täidis:
150 g tumedat šokolaadi
100 g võid
2 muna
1 dl suhkrut
0,75 dl rõõska koort 35 %
Peale ja kaunistuseks
2 dl rõõska koort 35 %
südametunnistuse järgi suhkrut
riivitud šokolaadi

Kuumuta ahi 180 kraadini
Põhja jaoks purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja.
Täidise jaoks sulata vesivannil või ja šokolaad, lase veidikene jahtuda. Vahusta munad koos suhkruga heledaks vahuks, vahusta hulka ka vahukoor. Nirista sulatatud šokolaad täidise hulka ja sega ühtlaseks. Vala täidis küpsise põhjale. Pista kook ahju ja küpseta umbes 30 minutit. Lülita ahi välja ja lase koogil veidikene ahjus seista.
Enne serveerimist vahusta vahukoor koos suhkruga ja laota koogi peale. Puista koogile riivitud  šokolaadi ning seejärel ole valmis osa saama taevalikust šokolaadikoogi naudingust.


esmaspäev, 13. august 2012

Odrajahust valmistatud šokolaadikook

Odrajahust saab ka edukalt kooki küpsetada, proovitud ja maitstud. Odrajahu annab mõnusa krõbeda tekstuuri, kellele meeldib kellele mitte. Minule igatahes sümpatiseeris see lihtne kook vägagi. Idee aga leidsin siit unustuste hõlma vajunud huvitavast  blogist. Retseptis tegin ka väikesed muudatused, näiteks suhkru jätsin üldse välja, šokolaad juba ise andis magusust ja kuivatatud jõhvikad lisasid koogile minu arust huvitavat maitset juurde.

Vaja läheb:
200 g võid
150 g tumedat šokolaadi
2 dl odrajahu
3 muna
100 g kuivatatud jõhvikaid

Kuumuta ahi 180 kraadini.
Sulata potis või, lisa hakitud šokolaad. Sega madalal kuumusel kuni šokolaad on sulanud ja koos võiga hästi segunenud. Lase jahtuda.
Vahusta munad, vispelda hulka jahtunud šokolaadi-võisegu. Sega hulka ka odrajahu ja kuivatatud jõhvikad. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi, sobib 24 cm läbimõõduga vorm. Lase koogil ahjus 20-30 minutit küpseda. Kooki võib kohe serveerida või oodata kuni see maha jahtub. Mulle isiklikult meeldis see kook soojana rohkem koos külma vaniljejäätisega.


teisipäev, 7. august 2012

Kohupiimavahvlid


Arutasin endamisi, et peaks välja otsima vana hea vahvliküpsetaja. Vahvliküpsetaja on küll vana, kuid oma tööd teeb siiani hästi, mis rõõmustab vägagi. Seekord proovisin vahvleid kohupiimapastaga, kuigi kohupiima maitse väga ei domineerinud. Eraldi vahustatud munavalged, mis on ühendatud tainaga, annavad vahvlitele hea krõbeduse. Soovitan vahvleid kohe soojana süüa, sest hiljem nad juba kaotavad  oma mõnusa krõbeduse.

Vahvlite küpsetamiseks on vaja:
2 muna
200 g kohupiimapastat
2 dl piima
2,5 dl nisujahu
80 g sulatatud ja jahutatud võid
3 sl suhkrut
1 sl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
küpsetamiseks võid

Vahusta munakollased suhkruga, lisa hulka kohupiimapasta ja sulatatud ning jahutatud või. Kalla hulka ka piim. Viimasena sega omavahel kuivained ja sega taina hulka. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt alt üles segades taina hulka.
Aja vahvliküpsetaja kuumaks, määri võiga. Võta ühele vahvlile umbes 1 dl tainast.  Keera küpsenud vahvlid kuumalt rulli. Vahvleid võib kasta näiteks sulatatud šokolaadi sisse või süüa koos jäätisega.


pühapäev, 5. august 2012

Jahutav banaanihõrgutis


Külastades ka teisi kokandusblogisid, on jäänud mulle silma banaanijäätise retsept, mis on ülimalt lihtne. Mina aga muutsin natukene retsepti, kasutades ka külmutatud maasikaid ja vahukoort. Ei saaks siis öelda, et tegemist oleks päris jäätisega, kuid jahutav on see siiski ja annab väikese ettekujutuse päris jäätisest.
Vaja läheb:
1 priskem banaan
6 külmutatud maasikat
100 g vahukoort
soovi korral suhkrut

Koori ja viiluta banaan, aseta banaan umbes 2 tunniks sügavkülma. Seejärel lisa banaaniviilude hulka ka külmutatud maasikad ja purusta saumiksriga. Kalla hulka vahukoor ja vahusta miksriga mass kohevaks vahuks. Kes tunneb, et banaan ei anna piisavalt magusust, võib südametunnistuse järgi lisada ka suhkrut.
Serveeri jahutavat magustoitu koheselt, sellest retseptist jätkub kahele maiustajale.


neljapäev, 2. august 2012

Hakklihakotletid juustuga


Vahelduseks magusatele kookidele, magustoitudele pakun välja ka ühe soolase retsepti. Nagu ma eelnevalt olen maininud, siis juust on üks minu lemmikutest, mida võiks kasvõi igale toidule juurde lisada. Kel aega ja tahtmist kotlette pliidi ees küpsetada, siis soovitan soojalt proovida seda retsepti. Jagan ka bechamel kastme retsepti, mida võib kotlettide juurde serveerida koos värskelt keedetud kartulitega. Lapsepõlvest meenub klimpidega valge kaste, mis ei kutsunud sööma. Samas saab tavalisest valgest kastmest valmistada ka maitsva kastme, kui seda teha õigesti.
Kotletid:
500 g seguhakkliha
150 g riivjuustu
2 viilu saia
100 g piima
2 muna
soola
Santa Maria Vahemere ürdisegu
paneerimiseks riivsaia
praadimiseks toiduõli
Bechamel kaste:
pool liitrit piima
1 mugulsibul
2 loorberilehte
muskaatpähklit
soola
paar musta pipra tera
30 g võid
30 g nisujahu

Lase saial piimas veidikene liguneda, lisa hulka hakkliha, munad, riivjuust ja maitseained. Sega kotleti komponendid kokku ja klopi läbi, et tekiks vormitav tainas. Vormi ümaramad kotletid ning paneeri neid riivsaias. Aja pannil õli kuumaks, aseta kotletid pannile ja prae neid keskmisel kuumusel, et ka kotleti sisemus jõuaks ilusti küpseda, mõlemalt poolt.
Kastme jaoks puhasta mugulsibul, lõika neljaks. Kalla piim kastrulisse, lisa sinna neljaks lõigatud mugulsibul, loorberilehed ja pipraterad. Kuumuta piim keemiseni ja seejärel lase piimal  jahtuda ning maitsestuda. Kurna piim läbi sõela.
Võta teine kastrul ja kuumuta selles võid ja jahu paar minutit. Kalla osade kaupa piim või-jahusegu hulka kogu aeg vispliga hoolikalt segades, et ei tekiks klimpe. Lase kastmel korraks keema tõusta ja eemalda tulelt. Maitsesta kaste soola ja värskelt riivitud muskaatpähkliga.
Kui kotletid, kaste ja ka kartulid on valmis saanud, siis võib asuda toitu serveerima. Hea oleks kui taldrikult ei puuduks ka mõni maitsev toorsalat.