pühapäev, 31. märts 2013

Cassata Siciliana minu stiilis


Sitsiila saarele on omane kook nimega cassata siciliana, mis koosneb biskviittaignast, ricotta juustust, suhkrustatud puuviljadest, martsipanist ja traditsiooniliselt kaetakse kook pealt pumatiga ehk suhkruglasuuriga. Kuna mulle ricotta juust väga ei sümpatiseeri, kasutasin täidises hoopis kohupiima ja vahukoore segu, samuti pealt katmiseks. Kahjuks siin Eestis selliseid suhkrustatud puuvilju ei leia, siis kasutasin koogi kaunistamiseks marmelaadi, konservvirsikuid ja muidugi hea oleks kasutada kaunistuseks kokteilkirsse (mina neid poest kahjuks ei saanud, sest riiul oli tühi ), mis annavad välimusele kirevust juurde, nagu see on õigele cassata siciliana´le kohane. Minu arvates sobib selline kook väga hästi kaunistama just lihavõttepühade lauda.  Jagan ka videot, et saada parem ettekujutus, kuidas seda kooki valmistatakse.
Head meisterdamist !

Biskviittaigen:
4 toasooja muna
1,5 dl suhkrut
2 dl nisujahu
50 g hästi peeneks jahvatatud metspähkleid

Immutamiseks:
Mina kasutasin konservvirsikute siirupit, mille lahjendasin veega pooleks

Täidis:
50 g kuivatatud aprikoose
50 g kuivatatud kirsse
50 g kuivatatud jõhvikaid
0,5 dl Vana Tallinna likööri või hoopis limoncello´t (sidruniliköör)
0,5 dl vett
300 g kohupiima
200 g rõõska koort 35 %
1 dl suhkrut

Pealt katmiseks:
150 g kohupiima
3 spl suhkrut
100 g rõõska koort 35 %

Kaunistuseks:
marmelaadi, konservvirsikuid, kokteilkirsse

Biskviidi jaoks vahusta toasoojad munad koos suhkruga tugevaks ja kohevaks vahuks (umbes 10 minutit). Sõelu hulka nisujahu, lisa ka jahvatatud metspähklid ja sega mass õrnalt ühtlaseks. Aseta biskviit küpsetuspaberiga kaetud 26 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta 200 kraadi juures 20 minutit või kuni biskviit on pealt kuldne ja tikuga sisse torgatud ots jääb puhtaks. Lase biskviidil jahtuda.
Täidise jaoks haki kuivatatud aprikoosid väikesteks kuubikuteks, kuivatatud kirsid võib ka soovi korral väiksemateks tükkideks lõigata. Aseta kuivatatud aprikoosid, kirsid ja jõhvikad kaussi ja kalla peale eelnevalt veega segatud liköör. Soovitatav oleks jätta nad umbes üheks ööpäevaks seisma, et kuivatatud aprikoosid, kirsid ja jõhvikad muutuksid pehmeks ja imaks likööri maitse endasse.
Kohupiim lase läbi sõela kaks korda, et muuta tema konsistentsi pehmemaks, sega hulka suhkur ja kuivatatud aprikoosid, kirsid ja jõhvikad koos vedelikuga. Vahusta rõõsk koor ja sega see kohupiimatäidise hulka.
Võta kauss, vastavalt selliste mõõtmetega, et biskviittaigent jätkub nii äärtesse, põhja ja ka peale. Lõika jahtunud biskviit horisontaalselt pooleks. Mõõda välja põhja suurus, asetades kauss taigna peale, lõika noaga välja. Äärte jaoks lõika biskviidist ribad, mis aseta kausi servadesse, tihedalt üksteise kõrvale, seejärel aseta põhja biskviidi ketas. Vajadusel tasanda noaga biskviidi servad. Immutamiseks kasuta veega lahjendatud konservvirsiku vedelikku. Seejärel aseta kohupiimatäidis keskele, tasanda ühtlaseks. Kõige peale aseta ülejäänud biskviit, kui päris ketast ei saanud, siis võib lihtsalt tihedalt laotada peale biskviittaigna ribad. Immuta ja kata kauss pealt toidukilega  ning aseta paariks tunniks kuni üleöö külmkappi.
Katte jaoks aja kohupiim kaks korda läbi sõela, maitsetsa suhkruga. Vahusta rõõsk koor ja sega kohupiima hulka. Võta kook külmkapist välja ja kummuta see alusele. Kata kook pealt kohupiima-vahukoore seguga ja kaunista vastavalt enda ilumeelele. Mida rohkem kaunistusi seda uhkem.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar