pühapäev, 26. mai 2013

Napoleoni kook


Kuigi praegu on kõik rabarberikookide lainel, postitan siiski Napoleoni koogi retsepti. Ajamahukas on taignalehtede rullimine, kuid kogu protsess on seda väärt, sest iseenesest maitseb kook ju ülihästi. Soovitan kasutada keedukreemi valmistamiseks ka vaniljekauna, sest nii saab tulemuseks veelgi mõnusama maitse. Kes soovib veidi hapukamat kooki, siis see võib kasutada ka pohla-või jõhvikamoosi. Ja muidugi ei saa mainimata jätta ka Põhjaka mõisas pakutavat Napoleoni kooki, mis on täidetud ohtra kreemiga ja taignalehed on veel mõnusalt krõbedad. Igatahes kui satute Põhjaka mõisa sööma, siis kindlasti proovige nende imelist Napoleni kooki.

Vaja läheb:
1 kg lehttaigent (Pagaripoisid)
Keedukreemi jaoks:
1,5 l piima, mina tegin koguse pooleks piima ja 35 % rõõsa koorega, mida rammusam seda maitsvam
6 muna
2 dl suhkrut
6 spl jahu
1 vaniljekaun
200 g võid

Kreemi jaoks kuumuta potis piim, (rõõsk koor 35 %) koos suhkru ja pikuti pooleks lõigatud vaniljekaunaga keemiseni. Võta tulelt ja lase jahtuda umbes 60 kraadini, liiga kuuma piima lisamine munadele, võib nad tükiliseks muuta. Sega munad koos jahuga hoolikalt ühtlaseks massiks. Kalla hulka jahtunud piim või piima-rõõsakooresegu. Sega ühtlaseks ja kalla potti tagasi. Kuumuta segu keskmisel kuumusel, kuni segu hakkab paksenema, ära lase keema. Soovitan hoolikalt ja pidevalt segada, muidu võib kaste ootamatult klimpi minna, samuti tuleb jälgida, et kreem põhja ei kõrbe, selleks soovitan kasutada heast materjalist potti.  Kui segu on juba paksenenud, eemalda pott tulelt. Võta välja vaniljekaun, kraabi seemnetest täitsa puhtaks ja lisa kreemi hulka. Kui kreen tundub siiski natukene tükiline, siis kalla see läbi sõela, et väikestest klimpidest lahti saada.  Tükelda või kuubikuteks ja sega kreemi sisse. Lase kreemil jahtuda.
Kuna sellest kogusest tuleb suuremat sorti kook, siis soovitan kasutada taignalehtede rullimisel suure küpsetusplaadi mõõtu. Jaga tainas kuukes osaks. Varu küpsetuspaberi lehti ja rulli taigen küpsetuspaberi peal õhukeseks, kasuta jahuseks tehtud taignarulli, nii on kergem rullida. Kui lehed on rullitud torka kahvliga sisse paar augukest. Küpseta eraldi  igat taiganalehte  ahjus 200 kraadi juures umbes 5-7 minutit, kuni nad saavutavad kauni kuldse jume.
Koogi kokkupanekul laota alusele küpsetatud taignaleht, kalla peale jahtunud kreem, aja laiali. Toimi nii ka teiste taignalehtedega. Kui viies kiht on laotatud ,siis viimane taignaleht pudista peeneks ja puista kreemi peale. Kellele meeldib krõbedam variant võib kooki kohe sööma asuda, kes soovib aga pehmemat kooki, võib koogil lasta üleöö külmas seista. Viimane variant meeldib minule isiklikult rohkem, sest siis on
 kreem imbunud ka taignalehtedesse ja kook maitseb paremini.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar