laupäev, 3. märts 2012

Jogurtitort karamellikastmega


See retsept on pärit minu ühest lemmikumast kokaraamatust nimega "Nadja koogid". Retseptis on tehtud väikeseid muudatusi, kuna kiiruga poes käies ununesid vajalikud küpsised siiski poodi. Ega siis enam ei viitsi ju uuesti poodi tagasi minna, vaid peab midagi välja mõtlema ja kapis olevatest asjadest tordipõhja valmis meisterdama. Minu kapis leidus pisut kookoshelbeid ja mandlilaaste, mis koos või ja jahuga kokku segades andis täitsa hea tordipõhja. Kuna see tort oli nii hea, siis kahjuks tervet torti ei saanud jäädvustada, sest see lihtsalt söödi ära. Õnneks suutsin ühe pisike tükikese päästa sellest maitsvast tordist.

Põhi:
1 dl kookoshelbeid
0,5 dl mandlilaaste
1,5 dl nisujahu
60 g sulatatud võid
2 spl suhkrut

Täidis:
400 ml rõõska koort 35 %
500 ml ahjuõunajogurtit
100 g suhkrut
3 spl želatiini pluss 150 ml apelsinimahla

Kaste:
100 g iiriseid
100 ml rõõska koort 35 %
1 tl želatiini

Põhja jaoks sega omavahel kokku kookoshelbed, mandlilaastud, nisujahu, sulatatud või ja suhkur. Suru saadud mass 26 cm läbimõõduga vormi ja küpseta 200 kraadi juures 10-15 minutit kuni põhi on ilusti kuldpruun. Lase põhjal jahtuda.
Paisuta želatiini umbes 10 minutit mahlas. Vahusta rõõsk koor, jogurt ja suhkur kõvaks vahuks. Sulata želatiin mahlas kuni keemiseni. Lisa segu vahukoorele ise samal ajal edasi vahustades. Vala tordipõhjale ja aseta kaheks tunniks külma.
Kastmeks pane želatiin paisuma 50 ml rõõsa koore sisse. Sojenda ülejäänud rõõsk koor koos iiristega. Kui kommid on sulanud, lisa paisunud želatiin. Sega niikaua, kuni tekib ühtlane mass. Lase kastmel jahtuda.
Võta tort kapist välja, kalla peale kaste ja pane uuesti külma. Lase 30 minutit seista. Eemalda tort vormist. Kaunista vastavalt maitsele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar