teisipäev, 19. juuni 2012

Üks väga hea rabarberikook


Eks see aasta ole juba päris palju küpsetisi rabarberist valmis küpsetatud. Seda rabarberikoogi retsepti tahan ka teistega jagada, sest see kook rõõmustab maitsemeeli kindlasti. Retsepti aga leidsin poest riiulite vahelt, kui lehitsesin uudishimust uut "Pereköögi kokaraamatut 2". See oli esimene retsept, mis mulle vastu vaatas ja natukene seda silmitsedes tekkis kange tahtmine seda kooki proovida. Jätsin siis enam vähem retsepti koostisained ja õpetuse meelde ning tõttasin koju kooki küpetama. Pettuma ma igatahes ei pidanud, kook oli ülimaitsev ja sai ühe päevaga otsa nagu naksti

Põhi:
5 muna
5 spl jahu
5 spl suhkrut

Vahekiht:
5 munakollast
500 g hapukoort
2 dl suhkrut
2 spl kartulitärklist
600 g rabarbereid

Kate:
5 munavalget
1 dl suhkrut

Vahusta põhja jaoks toasoojad munakollased koos suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Sega omavahel munavahud kokku, sõelu hulka nisujahu ja sega õrnalt segamini. Vala tainas suuremasse kandilisse kõrgete äärtega küpsetusvormi, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Küpseta tainast 200 kraadises eelsoojendatud ahjus 15 minutit.
Vahekihi jaoks vahusta munakollased koos suhkruga heledaks vahuks. Lisa hulka hapukoor, kartulitärklis. Koori, puhasta ja tükelda rabarberid väiksemateks tükkideks.Sega need hapukooresegu hulka. Võta pruunistunud biskviitpõhi ahjust välja, seejärel kalla peale rabarberisegu. Küpseta ahjus veel 15 minutit.
Besee jaoks vahusta munavalged koos suhkruga tugevaks vahuks. Võta kook ahjust ja määri peale munavalgevaht. Küpseta kooki veel ahjus umbes 7-10 minutit.
Lase koogil veidikene jahtuda ja seejärel naudi.


46 kommentaari:

  1. Põhjale jäi suhkur lisamata , kas munakollasele lisada ja siis vahustada ??


    VastaKustuta
    Vastused
    1. suhkur on valge surm, teeb paksuks ja tapab südamehaigustesse

      Kustuta
  2. Tehnoloogiat lugedes tõesti võib suhkru ära unustada, aga jah munakollased vahustada koos suhkruga :)

    VastaKustuta
  3. hullumaja puhvet ...kõik fb teevad ja jagavad seda .... ma proovin selle ära aga muude asjadega sest rabarberit pole võtta kuskilt...see paistab NIIIIII HEA välja !

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mina panin Granny õunu, need ka head hapud!

      Kustuta
  4. Minu käest saad rabarberit, panen Tuneesiasse paki teele:D

    VastaKustuta
  5. rabarberi võib ju edukalt õuntega asendada

    VastaKustuta
  6. Mis kogus on suurem kandiline vorm, kas sama suur kui plaadikook? Kas munavalget katteks vahustades tuleb kohe suhkur lisada või alles vahustamise lõpus?

    VastaKustuta
  7. Kas hapukoor peab olema 20 v 10%-line?

    VastaKustuta
  8. Mina kasutasin umbes 25x35 cm suurust kandilist vormi. Beseekatet tehes munavalged vahustatakse pooltugevaks vahuks, jätkates vahustamist lisada suhkur osade kaupa kuni munavaht on tugev ja tekivad teravad tipud.

    VastaKustuta
  9. Võib kasutada nii 10 % kui ka 20 % hapukoort, kuidas maitse-eelistus ja südametunnistus lubavad.

    VastaKustuta
  10. Tegin ka seda kooki aga üks küsimus on. Et mul jäi pealmine beseekiht täiesti pehme. Kas see peabki olema nii? Minu arvates besee ju peaks natuke kõva olema.. Muidu välimus koogil on nagu siinoleval pildil ja väga maitsev kook jäi, aga see besee asi tekitas küsimusi. Tegin beseekatet ahjus 9min 200kraadiga.

    VastaKustuta
  11. Pealmine kiht jääbki selline pehmema poolne, mitte päris krõbe, tulemus nagu pisarakoogil :)

    VastaKustuta
  12. Minul õnnestus põhi täiesti ära kõrvetada aga ainult pealmine osa maitses üksi ka hästi :)

    VastaKustuta
  13. Mul läks ka põhi kõrbema:'-(

    VastaKustuta
  14. Eks ahjud on meil kodudes väga erinevad. Kui järgmine kord plaanite kooki uuesti teha, siis alandage ahju kuumust nt 200 kraadi pealt 180 kraadini. Loodan, et õnnestub :)

    VastaKustuta
  15. Ma ei tea, mis läks valesti, kuid kesmine osa ei küpsenud 15 minutiga ära?

    VastaKustuta
  16. Põhjaga nats mure jaa,ning hapukoore rabarberi värk tahtis ka kauem küpsemist,kui temperatuuri alandada,aga küll teine kord juba parem :) KOOK SUPER

    VastaKustuta
  17. Ei lugenud enne küpsetamist siinseid kommentaare ja põhja kõrvetasin samuti ära :(

    VastaKustuta
  18. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  19. Keskmine osa vajab kindlasti rohkem aega, või hapukoort vähem, aga ikkagi rohkem aega. Ühe tunni aja üritasin igatpidi teda küpsetada, erineval kuumusel, tulemus on ikkagi voolav. Alumine kiht peale sellist retsimist et saa mitte kõrbeda. Minu, kui raseda puhul on see muna küpsetus aste ikka väga tähtis.
    Siin on sama kook, aga teised mõõtmed, kui kellegil huvi on ja tahab kindel asjas olla.

    http://maitsevseiklus.blogspot.com/2010/06/rabarberi-beseekook.html

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen seda kooki üle 10 aasta teinud, erinevates ahjudes, aga sellist ajakulu pole veel saanud. Max 25 minutit keskmisele osale.

      Kustuta
  20. Tegin siis täna selle kuulsaks saanud koogi ära.Peaks ära mainima, et keskmine osa tahab rohkem ajaliselt küpseda, selle 15 min. jääb ta tooreks, küpsetasin ikka oma 30-40 min.Eks siis homme saame teada kuidas maitses. Tütrele sünnipäevaks viin.

    VastaKustuta
  21. Huvitav, et siinsete kommenaaride põhjal retsept ei tööta, ise olen teinud kooki mitmeid kordi ja alati õnnestunud. Muud soovitust ei oska enam jagada, kui ainult seda, et harjutamine teeb meistriks :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen kaks korda seda kooki teinud ja alati õnnestunud retsepti järgi.

      Kustuta
  22. Sai ka kook ära proovitud .Kook tuli väga maitsev.Kõik kihid küpsesid ajaliselt ilusasti ära.Kui jääb kooki veel teiseks päevaks järgi,siis on kook veel maitsvam.

    VastaKustuta
  23. Olen kooki teinud korduvalt ja täpselt esitatud retsepti järgi. Kõik on õnnestunud. Suurepärane retsept.

    VastaKustuta
  24. Olen kuri. Ajad vöiks ikka paigas ollla, põhi tahab umbes 5 minutit ja kesmine osa 30 minutit küpsemist. Muul juhul kõrbeb pöhi ära ja kuivab ära. Krt meil kook nässus ja köik otavad kooki, ei saa siis aegasi paika pannna.

    VastaKustuta
  25. Antud retsepti järgi ongi ajad paigas, paljud on kasutanud biskviidi asemel hoopis muretaigent. Ja mina Teie ahju eripärasid ei tea, kõigil on need kodudes erinevad. Minul toimis kõik etteantud retsepti järgi, muidu ei oleks seda retsepti siia pannudki ju :)

    VastaKustuta
  26. Väga mõnus kook , kihid küpsesid ilusti ühtlaselt ja kõigile maitses . On tõesti üks väga hea rabarberikook :D

    VastaKustuta
  27. Aitäh retsepti eest! Viies kord teen praegu, esimene biskviidil, teised korral muretaignal. Algajamale tegijale soovituseks: ära küpseta põhja pruuniks, sest see pruunistub isegi järgmise kihiga. Teiseks, küpseta keskmist kihti pöördõhuga - siis aurustub niiskus rutem ja kiht küpseb rutem. Muidugi kulub sellise koogi tegemiseks marjaks ära köögikombain, sest vahustamist ja segamist on ikka palju.

    VastaKustuta
  28. Mul on hea meel lugeda, et küpsetajatel kook ikka õnnestub ja hästi maitseb ;) Suvisel ajal võib rabarberid asendada marjadega nt tikkritega ja sügisel õuntega.

    VastaKustuta
  29. eelmise aasta lemmik kook ja nii vist ka see aasta! juba koogitegu käsil! järgin retsepti 100% ja ilusti kõik küpseb ära :)

    VastaKustuta
  30. Kas hapukoort oleks voimalik kreeka jogurtiga asendada selles retseptis?

    VastaKustuta
  31. Jah, ma arvan küll, sest Kreeka jogurt on üsna paksu konsistentsiga ja nii tuleb veidi taljesõbralikum versioon koogist :)

    VastaKustuta
  32. Tegin koogi valmis ja ainus, mis ei olnud kooskõlas retseptiga )minu ahju arvesse võttes) keskmise kihi küpsetusaeg. Küpsetasin seda 25 min. Kõik muu oli super ja miskit ei kõrbenud ära ega jäänud tooreks. Lasin koogil jahtuda ja siis alles sõime. Super kook:)

    VastaKustuta
  33. kas kartulitärklise võiks asendada maisitärklisega?

    VastaKustuta
  34. Jah, võib ikka katsetada maisitärklisega ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii hea kook tuli, kõik küpses ilusasti ära ja tegin täpselt nii nagu retseptis kirjas oli ainult siis maisitäklisega. super :)

      Kustuta
  35. Mina panin hapukoore keefiriga pooleks. Lisasin 2spl tärklist ja 3spl jahu. 15min küpses ilusti ära.

    VastaKustuta
  36. Imehea kook igatahes. Minu perele meeldis üliväga.

    VastaKustuta
  37. Kummaline, et minu retsept on järsku popiks muutunud :) Kunagi ilmus see Pere ja kodu retseptilisas isadepäeva puhul.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, tõsi see retsept on väga menukas! Kiitus Sulle :)

      Kustuta
  38. Punased sõstrad ja mustikad(ei mahtunud enam sügavkülma) töötavad väga hästi(olen kooki teinud nii rabarberist kevadel kui ka õunast nädal tagasi), mingeid muud mmudatusi ei teinud kui et asendasin hapukoore (polnud kodus) kreeka jogurtiga(380 gr) - sobib, ja väga hästi!p.s.-õuna puhul lisa 1 lisa spl tärklist ja küpseta oma 15 minutit kauem. Aga muidu - super retsept ja väga lihtne ning kiire teha!

    VastaKustuta
  39. tegin just seda kooki!
    Ajaliselt vähendasin esimese kihi küpsetamis aega (u.7 minutit, igaljuhul ei lasknud pruuniks minna), teine kiht oli 15 minutit nagu retsept ette näeb ja väga ilusti küpses ära! Kolmas kiht samuti nagu retseptis, ja seda vaatad silmaga, et liiga pruuniks ei läheks!
    Ma arvan, et kellel ei ole keskmine kiht ära küpsenud selle ajaga siis see võib tuleneda vormi suurusest!
    Minu tavalisest suurem ahi ja suur ahjuplaat, tegin sellel ilma retseptikogust suurendamata!

    VastaKustuta