pühapäev, 14. detsember 2014

Need mõnusad piparkoogid


Piparkookide meisterdmine ja kaunistamine on tore tegevus, eriti head piparkoogid tulevad ikka enda tehtud taignast. Tänavused piparkoogid on tervislikumad, sest taignasse lisasin ka täisteranisujahu. Täisteranisujahu muudab taigna natukene muredamaks ja seda on ehk raskem lahti rullida, kuid kannatlik meel on abiks. Samuti ei ole vaja seda taigent külmikus paar päeva hoida, vaid piisab tunniajasest puhkusest.
Toredat meisterdamist!

Vaja läheb:

350 g suhkrut
200 g keevat vett
1 tl soodat
1 tl riivitud sidruni koort
1 tl riivitud apelsini koort
15 g piparkoogimaitseainet (Santa Maria)
0,25 tl soola
200 g sulatatud võid
500 g nisujahu
500 g täisteranisujahu

Siirupi tegemiseks kalla suhkur kõrgemasse paksupõhjalisse potti, kuumuta kuni suhkur on sulanud ja karamellistunud. Lisa hulka ettevaatlikult keev vesi ja sega ühtlaseks, kuumuta siirupit tasasel kuumusel pidevalt segades umbes 5 minutit. Seejärel tõsta pott tulelt, lisa siirupi hulka sooda, riivitud sidruni-ja apelsinikoor, piparkoogimaitseaine ja eelnevalt sulatatud või, sega ilusti ühtlaseks.
Seejärel sega omavahel jahud kokku ja lisa siirupi hulka vähehaaval, lõpus võib kätega juba taigna ühtlaseks mudida. Aseta taigen toidukilesse ja lase tal umbes 1 tund toasoojas puhata.
Edasi  võib taigna asetada kergelt jahusele lauale ja asuda seda lahti rullima, lõika vormidega kujundid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta piparkooke eelsoojendatud 200 kraadises ahjus 5 minutit. Las neil jahtuda ja soovi korral kaunista piparkoogid vastavalt enda maitsele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar