reede, 26. detsember 2014

Rikkalik jõulukook


See tore kook on rikkalikult jõulumaitseid täis. Tegelikult hakatakse taoliseid kooke juba kuid enne jõule valmistama ja iga kahe nädala tagant alkoholiga immutama, kuid minul jäi see üsna viimasele hetkele. Järgmine aasta olen siis ehk targem. Mina kaunistasin koogi pealt valge šokolaadi glasuuriga, kuid väga hästi sobib ka martsipan. Kes soovib kooki aastavahetuse lauale pakkuda võiks sellega juba algust teha.

Vaja läheb:
100 g rosinaid
100 g kuivatatud jõhvikaid
100 g kuivatatud aprikoose
100 g kanget alkoholi + immutamiseks 4 spl (brändi, tume rumm või Vana Tallinn)
200 g toasooja võid
150 g suhkrut
4 muna
200 g nisujahu
1 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit
1 tl soola
1 sidruni riivitud koor
1 apelsini riivitud koor
60 g tumedat suhkrusiirupit

Kaunistuseks:
100 g valget šokolaadi
50 g rõõska koort 35%
kuivatatud jõhvikaid
kookoshelbeid

Lõika kuivatatud aprikoosid väikesteks kuubikuteks. Lisa kaussi rosinad, kuivatatud jõhvikad ja aprikoosi kuubikud, kalla peale kange alkohol ja jäta ööpäevaks likku.

Teisel päeval valmista ette 20 cm läbimõõduga koogivorm, kattes koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Kuumuta ahi 160 kraadini.
Vahusta toasoe või suhkruga kohevaks, seejärel lisa ükshaaval edasi vahustades hulka munad. Sega kausis kokku nisujahu ja  maitseained (sool, kaneel ja ingver). Sõelu segu taigna hulka ja sega lusikaga läbi. Viimasena lisa taigna hulka värskelt riivitud sidruni-ja apelsinikoor, tume suhkrusiirup ja kuivatatud jõhvikad, aprikoosid ning rosinad. Sega taigen õrnalt ühtlaseks.
Kalla taigen koogivormi ja silu pind pealt ühtlaseks. Kata koogivorm pealt fooliumiga ja aseta eelsoojendatud ahju. Küpseta kooki 2 tundi, kontrolli küpsust tikuga, tikk peab jääma täiesti puhtaks, vajadusel pikenda koogi küpsemisaega 10 minuti kaupa. Kui kook on valmis, lase sellel vormis täiesti maha jahtuda. Seejärel immuta kooki 4 spl kange alkoholiga ja pakenda küpsetuspaberisse, seejärel fooliumisse ning aseta õhukindlalt suletavasse nõusse jahedasse kolmeks päevaks.

Koogi kaunistamiseks sulata vesivannil valge šokolaad, sega hulka eelnevalt soojaks tehtud rõõsk koor. Kalla segu koogi peale, kaunista kookoshelveste ja kuivatatud jõhvikatega. Enne serveerimist lase glasuuril tunnike jahedas tahenda.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar