pühapäev, 25. detsember 2011

Midagi magusat kingikotti


Jõulud on imeline aeg, kus pere saab kokku ja naudib üksteise seltskonda rikkalikult kaetud jõululaua taga. Samuti ei puudu üheltki jõulupeolt kingitused. Kink ei pea olema kallis, vaid see peaks tulema otse südamest ja omama mingit erilist tähendust. Minu arust on ise tehtud kingitused palju kallimad kui need mis on ostuhulluses kuskilt kaubamajast suure tuhinaga kokku ostetud. Mina kinkisin oma lähedastele jõuludeks midagi magusat, ise valmistades ja pakkides. Jagan ka mõnda retsepti, kes sooviks maiustusi enda kätega valmistada ja kallitele inimestele edasi kinkida.

Kuivatatud aprikoosid šokolaadis

Vaja läheb kuivatatud aprikoose, tumedat šokolaadi, Kreeka pähkleid

Selleks, et kuivatatud aprikoose šokolaadis valmistada, tuleb esmalt šokolaad
vesivannil sulatada. Seejärel kasta kuivatatud aprikoosid šokolaadi sisse kas poolenisti või kata üleni šokolaadiga. Kaunista aprikoosid Kreeka pähklitega ja jäta jahedasse kohta seisma, et šokolaad saaks taheneda.
Mängumaa on tegelikult ikka tohutult lai, šokolaadi sisse võib kasta ka kuivatatud ploome. Enne võib kuivatatud ploomi sisse peita metspähkli ja siis alles šokolaadiga katta ja kaunistada näiteks valge šokolaadi glasuuriga.






Valge šokolaadiga iirised

Tegu on väga magusa maiusega, mis kindlasti on meeltmööda maiasmokkadele. Selle retsepti leidsin kokaraamatust nimega "Kuldne šokolaadiraamat". Sellest raamatust leiab palju põnevaid ja katsetamist väärt retsepte.

Vaja läheb:
50 g valget šokolaadi
5o g Kreeka pähkeid
125 g võid
1.5 dl piima
250 peensuhkrut

Vooderda küpsetuspaberiga väikesem kandiline vorm. Hästi sobib piklik keeksivorm. Pane keedunõusse või, piim ja suhkur ning kuumta keskmisel tulel pidevalt segades keemiseni. Jätka keetmist, kuni siirup on nii palju kokku keenud, et prooviks lusikalt külma vette valatud siirup moodustab pehme pallikese. Keeta tuleks umbes 20 minutit. Tõsta tulelt ja klopi vispliga veel 5 minutit, kuni see hakkab tihenema. Lisa tükeldatud šokolaad ja sega selle sulamiseni. Puista hulka jämedalt hakitud Kreeka pähklid. Vala segu ettevalmistatud ahjuplaadile ja tõsta 2-3 tunniks külmikusse. Kui mass on tahkunud, võta see külmikust välja ja lõika kuubikuteks.
Sellel pildil asuvad kommid vasakul pool.

Jõuluküpsised

200 g nisujahu
100 g võid
50 g suhkrut
50 g mett
50 g hakitud Kreeka pähkleid
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 muna
mandlipuru

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa hulka hakitud Kreeka pähklid, mesi ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega tainas ühtlaseks, kui see jääb väga kuiv, võiks lisada huka 1 spl külma vett. Aseta tainas natukeseks külma ja seejärel vormi taignast ümmargused pallid. Klopi muna lahti, soovitatavalt võiks lisada natukene vett, et pallikesi oleks parem munaga katta. Pallikesed võib munaga üle pintseldada või kasta lihtsalt muna sisse ja siis veeretada neid mandlipurus. Mina kasutasin mandlilaaste, kuigi arvan, et mandlipuru on parem, kuna laastud tahtsid ahjus juba liiga pruuniks minna. Küpseta pallikesi 200 kraadises ahjus 15-20 minutit.
Küpsised asuvad keskel.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar