esmaspäev, 26. detsember 2011

Saiakeste tegu


Kui aega on piisavalt palju, võib ette võtta ka saiakeste teo. Ühest tainakogusest sai teha kahte sorti saiakesi, mis viisid lausa keele alla. Muffinivomides küpsetatud saiakesed tulevad pisikesed ja näevad armsad välja.

Pärmitainas

25 g toasooja pärmi
2,5 dl käesooja piima
8-9 d nisujahu
100 g toasooja võid
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
1 tl kardemoni

Hõõru pärm soola ja vähese suhkruga vedelaks. Kalla juurde käesoe piim ning sega läbi. Lisa kardemon, ülejäänud suhkur ja pool jahust, sega läbi. Viimaks lisa vähehaaval ülejäänud jahu ja tükikaupa toasoe või. Sõtku seni kuni tainas lööb kausi serva küljest lahti. Vormi tainast pallike, puista jahuga üle ja jäta sooja kohta räti alla kerkima üheks tunniks.

Kohupiima ja kuivatatud aprikoosi keerud

0,5 portsjonit magusat pärmitainast
250 g Tere Pasha kohupiimakreemi mis on segatud 1 spl nisujahuga
100 g hakitud kuivatatud aprikoose
sulatatud võid määrimiseks u 50 g
muna

Rulli pool taigna kogusest jahusel laual piklikuks nelinurgaks ja määri peale sulatatud või. Jaga peale umbes 150 g kohupiimakreemi ja seejärel puista üle hakitud kuivatatud aprikoosidega. Keera tihedaks rulliks ja lõika 12 tükiks. Tõsta lõikepind üleval keerud võiga määritud muffinipanni pesadesse. Jaga saiakeste peale ülejäänud kohupiimakreem ja seejärel pintselda saiakeste servad lahti klopitud munaga. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit või kuni rullid on pealt kaunilt kuldsed. Lase natukene jahtuda ja kummuta siis vormist.

Kaneelikeerud mandlilaastudega

0,5 portsjonit magusat pärmitainast
kaneeli
suhkrut
sulatatud võid u 50 g
50 g mandlilaaste

Rulli teine pool taigna kogusest jahusel laual piklikuks nelinurgaks ja määri peale sulatatud või. Seejärel puista peale jahvatatud kaneeli ja suhkrut maitse järgi. Kõige lõpus lisa ka mandlilaastud. Keera tihedaks rulliks ja lõika 12 tükiks. Tõsta lõikepind üleval keerud võiga määritud muffinipanni pesadesse. Seejärel pintselda saiakesei lahti klopitud munaga. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit või kuni rullid on pealt kaunilt kuldsed. Lase natukene jahtuda ja kummuta siis vormist välja.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar