esmaspäev, 9. veebruar 2015

Kõrvitsa-õuna puruvorm ehk krõbedik koduse vaniljejäätisega



Puruvorm ja vaniljejäätis sobivad suurepäraselt kokku ning nende mõlema valmistamisega saab kodus hästi hakkama. Et puruvormi koos vaniljejäätisega pakkuda, peaks sellega juba päev varem algust tegema, segu valmis keetma, jahutama ja sügavkülma panema. Puruvormi jaoks kasutasin mina ramekin-vorme ja kokku sain 4 portsu, kes soovib rohkem portsjoneid, võib retseptis etteantud aineid kahekordistada ja küpsetada magustoitu suuremas vormis, sellega pikeneb ka küpsemisaeg umbes 15 minutit. Puruvormi ja ise tehtud vaniljejäätise kooslus on heaks ideeks kuidas üllatada oma sõpru või kallimat südamete päeval :)

Kodune vaniljejäätis

1 l rõõska koort 35 % (või 0,5 l rõõska koor 35 % ja 0,5 l piima)
5 munakollast
125 g suhkrut
1 vaniljekaun

Kalla kastrulisse rõõsk koor, eemalda vaniljekaunalt seemned ja aseta need kastrulisse koos vaniljekaunaga. Kuumuta segu keemiseni pidevalt segades, seejärel lülita pliit välja ja lase segul maitsestuda ja maha jahtuda.
Vahusta munakollased koos suhkruga heledaks vahuks. Seejärel kuumuta uuesti rõõsa koore segu madalal kuumusel käesooja temperatuurini ja kalla segu vahustatud munakollaste hulka pidevalt vispliga segades. Kalla segu uuesti tagasi kastrulisse ja kuumuta segu keskmisel kuumusel pidevalt segades, kuni mass muutub paksemaks, see võtab aega umbes 10 minutit. Lase segul maha jahtuda ja kurna see läbi sõela plastikkarpi (mahub ära poodides müüdavasse liitrisesse jäätisekarpi). Aseta jäätis sügavkülma, tunni aja möödudes sega jäätist lusikaga või kasuta saumikseri abi, et vältida jääkristallide teket.  Toimeta nii umbes kolm korda ja siis lase jäätisel lõplikult läbi külmuda.
Enne serveerimist lase jäätisel toasoojas 10-15 minutit seista.

Kõrvitsa-õuna puruvorm 4-le

Vaja läheb:
Täidis:
200 g puhastatud kõrvitsat
1 keskmise suurusega hapu õun (Granny Smith)
50 g suhkrut
40 g rosinaid
1 sl võid
1 tl kaneeli
0,25 tl jahvatatud ingverit

Crumble:
50 g jämedaid kaerahelbeid
50 g täisteranisujahu
50 g võid
50 g suhkrut

Eelkuumuta ahi 190 kraadini.
Täidise jaoks lõika kõrvits väikesteks kuubikuteks. Koori õun, eemalda südamik ja lõika samuti väikesteks kuubikuteks. Pane mõlemad kuubikud kastrulisse koos ülejäänud täidise ainetega. Hauta segu tasasel tulel kaane all 15 minutit.
Samal ajal valmista puru, sega omavahel kuivained ja seejärel näpi või taigna hulka.
Jaota täidis nelja ramekin-vormi põhja ja peale aseta puru. Pane vormid ahju ja küpseta 30 minutit. Lase vormidel natukene jahtuda ja serveeri koos koduse vaniljejäätisega.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar