kolmapäev, 29. juuni 2011

Taevalik rabarberipirukas


Retsept on võetud kokaraamatust "100 pirukat", mida ma vastavalt enda maitsele veidikene muutsin. Pirukas kasutasin ära viimased selle aasta rabarberid. Eks nüüd tuleb ootama hakata järgmist kevadet.

Põhi: 2,5 dl nisujahu, 1/2 tl küpsetuspulbrit, 2 spl suhkrut, 100 g sulatatud võid Täidis: u 300 g
rabarbereid , 2 dl suhkrut, 1 tl kaneeli, 2 tl kardemoni, 1,5 spl nisujahu, 2 munakollast, 2 dl vahukoort

Sega jahu, küpsetuspulber, suhkur ja sulatatud või ühtlaseks tainaks.Vajuta 20 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele. Küpseta põhja 200 kraadises ahjus 10 minutit. Koori ja tükelda rabarberid. Sega rabarber, 1 dl suhkrut, kaneel, kardemon ja jahu ning vala vormi. Vahusta munakollased ülejäänud suhkruga. Sega vahukoorega ja vala vormi. Küpseta veel u 30 minutit. Täidis peab jääma pehme ja kreemjas. Lase jahtuda, siis pirukas taheneb veidi.

Suvine külm kaste


Mõnus kaste, mis sobib kuumadel ilmadel ideaalselt söögilaule. Kastet võib süüa niisama või serveerida värskelt keedetud kartulitega.
Kastme valmistamiseks on vaja:
2 tomatit
3 kurki
4 keedetud muna
1 liiter hapupiima
200 g hapukoort
värsket rohelist sibulat
tilli
maitse järgi soola ja pipart

Hakkida kurgid ja tomatid ning panna ühte suurde kaussi. Keedetud munad tuleb tükeldada ja lisada hakitud kurkide ja tomatite hulka. Kaussi kallata hapupiim, lisada hapukoor ning seejärel segada läbi. Kastme sisse hakkida värsket rohelist sibulat ja tilli, maitse järgi lisada soola ja pipart. Jällegi segada kastet ja valmis ta ongi. Kastet võib kohe süüa või panna külma, et maitsed paremini seguneksid. Nii lihtne ja maitsev.