pühapäev, 30. detsember 2012

Rosolje vürtsikiluga


Traditsiooniliselt on rosolje üheks komponendiks heeringas, kuid heeringas mulle väga ei meeldi. Mõtlesin, et proovin hoopis, kuidas salat mekib vürtsikiluga ja võib tõdeda, et paremini kui heeringaga, asi on muidugi maitses. Ja veel,  kes üldse heeringast või kilust lugu ei pea, võivad selle salatist välja jätta. Igatahes võib kindel olla, et see salat sobib heaks kaaslaseks peolauale.
Salati tegemiseks annan umbkaudsed kaalud, kastme valmistamisel võib alati lisada juurde hapukoort või majoneesi, kui salat kipub jääma kuiva võitu.
Vaja läheb:
400 g keedetud peeti
300 g keedetud kartuleid
200 g keedetud porgandit
3 keedetud muna
2 hapukurki
250 g puhastatud vürtsikilu
1 väike sibul
Kaste:
400 g hapukoort
200 g majoneesi
soola
1 spl sinepit
natukene suhkrut

Lõika kõik salati jaoks vajaminevad komponendid väikesteks kuubikuteks, sibul haki hästi peeneks. Sega omavahel kokku kastme komponendid, vajadusel maitsesta veel. Sega tükeldatud ained kastmega läbi ja lase salatil paar tundi külmas maitsestuda.
Salati kaunistamiseks võib kasutada keedetud peedist tehtud roose, keedetud muna viile ja mingit rohelist maitsetaime ja seejärel ongi rosolje serveerimiseks ja söömiseks valmis.



reede, 28. detsember 2012

Kookose-kohupiimasaiad



Selle maitsvate ja mahlaste kohupiimasaiakeste retsepti leidsin raamatust nimega "Väike saiaraamat".  Avastasin, et retseptis ettenähtud jahu kogus tundus kuidagi väike ja seega lisasin  mina umbes 1,5 dl kindlalt rohkem jahu, et tainas saavutaks õige konsistentsi. Samuti muutsin veidi taigna valmistamise järjekorda.
Selleks, et taigen õnnestuks, peavad taigna valmistamiseks vajalikud toorained olema toasoojad. Samuti kasutan mina taigna kerkimiseks hoopis ahju, selleks sätin ahju temperatuuriks 35-37 kraadi ja lasen taignal ahjus kerkida, nii saavutab taigen ilusa kohevuse.
Tainas:
25 g toasooja pärmi
2,5 dl toasooja piima
1 dl suhkrut
1 spl vanillsuhkrut
1 spl kardemoni
näpuotsaga soola
1 muna
7-8 dl nisujahu (9,5 dl)
75 g toasooja võid
Täidis:
250 g kohupiimapastat
60 g e 1 pakk vanillikastmepulbrit (Ekströms)
100 g kookoshelbeid
1 dl suhkrut
1 spl vanillsuhkrut
2 dl rõõska koort 10 %
Määrimiseks:
1 muna

Sõelu jahu jahu kaussi, sega hulka suhkur, sool, vaniljesuhkur, kardemon. Lahusta käesoojas piimas pärm ja kalla see jahu hulka. Lisa ka muna ja sõtku tainas ühtlaseks, lisa hulka ka toasoe või. Sõtku ühtlaseks tainaks, vajadusel lisa jahu juurde, kuni tainas lööb kausi servade küljest lahti. Vormi tainas palliks, puista kausi põhi jahuga üle ja aseta pall kaussi. Lase taignal soojas kohas kerkida umbes 40 minutit ehk kuni tainas on saavitanud kahekordse mahu. Tõsta kerkinud tainas jahuga üle puistatud lauale ja sõtku õhumullid välja. Rulli tainas piklikuks umbes 30x70 cm suuruseks ristkülikuks.
Sega omavahel täidiseained (pisut kookoshelbeid jäta saiakestele peale puistamiseks) ja määri see taignale. Keera kaetud tainas rulli (alusta pikemast otsast) ja lõika 18 osaks. Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jäta saiakeste vahele ruumi kerkimiseks.  Kata rätikuga ja lase veel 30 minutit kerkida.
Saiakeste määrimiseks klopi lahti üks muna veega, sest siis ei jää muna hulka rebu tükke. Määri saiakesed lahtiklopitud muna-veeseguga ja puista ülejäänud kookoshelbed saiakeste peale. Küpseta eelsoojendatud 225 kraadises ahjus 20 minutit või kuni saiad on pealt kuldpruunid ja küpsed.



kolmapäev, 26. detsember 2012

Kodune piparkoogitaigen


Sellel aastal otsustasin mina ka, et nüüd ma hakkan piparkoogitaigent tegema. Paljud poodides müügil olevad piprakoogid ei ole ikka selle õige piparkoogi maitsega. Kui nüüd aus olla, siis alguses tundus taigna tegemine natukene keeruline, kuigi tegelikult kulges kõik ladusalt. Ainukene asi, mis võib natukene ehmatada on ise siirupi valmistamisel kõrvetatud suhkrule vee lisamine, kes soovib kergema vastupanu teed minna, siis saab poest ka osta suhkrusiirupit. Mina olin ka veidi laisk, sest glasuur piprakookide peale tuli kauplustes müüdavatest tuutudest. Võib öelda, et enda suure hoole ja armastusega valmistatud ja küpsetatud piparkoogitaignast piparkoogid on päris heaks kingiideeks.

Vaja läheb:
Siirupi jaoks
2 dl suhkrut
1 dl keevat vett
või poe tumedat suhkrusiirupit 1,5 dl
lisaks 1,5 dl suhkrut
1 pakk Santa Maria piparkoogimaitseainet
natukene soola
200 g võid
2 muna
9 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Siirupi jaoks kalla suhkur kõrgemasse paksupõhjalisse potti, kuumuta kuni suhkur on sulanud ja on pruunistunud. Lisa hulka ettevaatlikult keev vesi (nägu võiks poti juurest ikka eemal olla, sest suhkrusiirup võib pritsima hakata) ja sega ühtlaseks, kuumuta siirupit keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Seejärel tõsta pott tulelt ja lisa kuuma siirupi hulka ülejäänud suhkur, natukene soola, piparkoogimaitseaine ja väikesteks tükkideks lõigatud või. Sega mass ühtlaseks ja jäta jahtuma.
Jahtunud siirupi-võisegule lisa hulka eelnevalt lahtiklopitud munad. Mõõda kaussi jahu ja sega hulka küpsetuspulber. Lisa jahu siirupi-võisegule. Sõtku mass ühtlaseks (selleks läheb ikka tugevat kätt vaja), paki taigen kile sisse ja lase sellel vähemalt ööpäev külmas maitsestuda. Taigen säilib külmikus umbes nädalajagu.
Seejärel tuleb kõige lõbusam osa ehk piprakookide valmistamine. Selleks rulli taigen kergelt jahusel laual lahti ja lõika vormidega kujundid. Küpseta piparkooke eelsoojendatud 200 kraadises ahjus umbes 5 minutit. Lase fantaasial lennata ja kaunista piparkooke vastavalt enda ilumeelele glasuuriga.


teisipäev, 18. detsember 2012

Külmade ilmade vastu koorese lõhesupiga


Nagu näha, siis siin blogis pole juba ammu mõnda uut postitust kohanud, aga nüüd see siis lõpuks tuleb. Üks koorene lõhesupp paitab kõhtu ja külmade ilmadega  kohe tahaks juba natukene rammusamat suppi süüa, kas pole nii ?!

Vaja läheb:
2 porgandit
200 g porrulauku
5 kartulit
400 g lõhefileed
1,5 l kalapuljongit
50 g võid
200 ml rõõska koort 35 %
soola
sidrunipipart

Pese, koori pese porgandid ja lõika poolrattad. Pese ja puhasta porru, ning lõika samuti poolrattad. Pese ja koori kartulid ning lõika kuubikuteks.Kuumuta potis või, lisa hulka porgandist ja porrust lõigatud poolrattad ja pruunista neid võis. Kalla peale kalapuljong, lisa kuubikuteks lõigatud kartulid. Lõika lõhefileest kuubikud ja lisa potti kui kartul on peaaegu pehme. Kalla hulka ka rõõsk koor ja keeda suppi  veel paar minutit. Maitsesta vastavalt oma maitsemeelele soola ja sidrunipipraga.

esmaspäev, 19. november 2012

Maasikasorbett


Kuigi ilmad on juba jahedad ja päike näitab ennast harva, mõtlesin, et proovin kodus siiski valmistada sorbetti, et tuletada veel meelde mõnusaid päikesepaistelisi suvepäevi. Kasutasin maasikaid, mis juba suvel sai hoolega karpidesse kogutud ja sügavkülma varutud. Tegemist on üsna lihtsa retseptiga, mis sobib väga hästi kergeks magustoiduks.
Vaja läheb:
300 g maasikaid (külmutatud)
1 dl suhkrut
1,5 dl vett
1 sl värskelt presstitud sidrunimahla
1 munavalge
1 sl tuhksuhkrut

Lase sügavkülmas olnud maasikatel sulada. Maasikatest välja sulanud vedelik kalla potti, lisa ka vesi ja suhkur. Keeda valmis suhkrusiirup. Lase siirupil jahtuda.
Püreesta maasikad, soovi korral püreesta läbi sõela. Lisa jahtunud siirupile 1 sl sidrunimahla ja püreestatud maasikad.
Aseta segu sügavkülma, kui see on osaliselt külmunud, vahusta külmunud massi mikseriga. Aseta tagasi sügavkülma. Tee nii veel 1-2 korda. Lõpuks lisa tuhksuhkruga vahustatud munavalge, vahusta koos ning aseta veel mõneks ajaks külma. Serveeri sorbetti külmalt külmast klaasist, sest siis ei hakka sorbett nii kiiresti sulama.


teisipäev, 30. oktoober 2012

Tiramisu-juustukook


No nii, lõpuks sai jälle välja võlutud üks maitsev juutukook. Retsepti leidsin "Juustukookide" raamatust, tegin retseptis ka paar muudatust vastavalt enda maitsele, raamatu autoriteks on Lia Virkus ja Angeelika Kang. Viimasel ajal ei taha minu kokakunst hästi õnnestuda, kuid seekord ei pidanud ma pettuma. Pigem pidin pettuma poes, sest neid õigeid Savoiardi küpsiseid poes ei olnudki. Eks ma küpsetasin siis ise biskviittainast küpsised ja selle pärast kook tegemata ei jäänud. Biskviitküpsiste retsepti leiab siit. Juustukoogi retsepti koguseid vähendasin poole võrra, kui teha minu antud  retsepti järgi küpsiseid, siis kõike ei tasu koogi sisse laduda. Järele jäänud küpsiseid võib niisama krõbistada tee kõrvale.
Vahele:
11 Savoiardi küpsist
1 dl kuuma vett
1 sl lahustuvat kohvipulbrit
paar tilka mandliessentsi või hoopis 2 spl kohvimaitselist likööri
Täidis:
1 sl kuuma vett
1 sl lahustuvat kohvipulbrit
400 g toorjuustu
1,5 dl rõõska koort 35 %
1 dl suhkrut
1 sl maisitärklist
2 muna
Kaunistuseks:
kakaopulbrit
50 g tumedat šokolaadi

Täidise valmistamiseks sega lahustuva kohvipulber kuuma veega. Mikserda vähehaaval juurde 200 g toorjuustu, lisa suhkur, ülejäänud toorjuust, maisitärklis ja munad. Mikserda mass ühtlaseks ja lisa hulka 35 % rõõsk koor, mikserda korraks veel mass ühtlaseks. Vooderda 20 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Vala 2 cm kiht  toorjuustukreemi koogivormi põhja. Sega omavahel kokku kuum vesi ja lahustuv kohv, maitsesta likööri või mandliessentsiga. Kasta küpsised kohvisegusse ja lao kreemi peale pool küpsiste kogusest. Vala peale teine osa toorjuustukreemi, nii et küpsised oleksid kaetud. Lao peale teine osa immutatud küpsiseid. Vala peale ülejäänud toorjuustukreem.
Aseta koogivorm sooja veega täidetud veidi suuremasse vormi ja küpseta eelsoojendatud 180 kraadises ahjus 1 tund. Lase koogil ahjus jahtuda, aseta kook seejärel paariks tunniks külma. Enne serveerimist kaunista kook kakaopulbri ja hakitud või riivitud šokolaadiga.


teisipäev, 23. oktoober 2012

Halvaakook


Lihtsatest  koostisainetest saab valmis küpsetada maitsva koogi. Halvaa annab koogile juurde huvitavat maitset. Soovitan kooki süüa siis, kui see on veel soe. Eriti maitsev saab koos vaniljejäätisega, mille peale on omakorda puistatud halvaapuru.

Vaja läheb:
150 g võid
1 dl suhkrut
3 muna
1 dl piima või rõõska koort 10 %
200 g halvaad vanilli maitsega
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 tl kaneeli

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval toasoojad munad. Haki halvaa peeneks. Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga. Sega  vaheldumisi muna-võivahu hulka jahu ja piima või rõõska koort, lisa halvaapuru ja kaneel, sega läbi.
Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja (20 cm läbimõõduga). Küpseta kooki eelsoojendatud 180 kraadises ahjus 45 minutit või kuni kook on pealt kuldkollane ja koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks.

teisipäev, 9. oktoober 2012

Kohupiima-õunakook


Selle maitsva koogi retsepti leidsin ammu Nami-Namist, mida olen natukene muutnud. Igal sügisel olen seda kooki küpsetanud ja mõtlesin, et võiks teistega ka seda retsepti jagada. Soovitaks kasutada hapukaid õunu koogi valmistamiseks, samuti tasuks kooki süüa alles siis, kui ta on täiesti maha jahtunud ja külmkapis seisnud, siis tulevad maitsed paremini välja. Õhtul teed näiteks koogi valmis ja juba hommikul saab seda nautida koos kohviga, mm  kui mõnus.


Tainas:


4 dl nisujahu

2 dl suhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl söögisoodat

1 dl sulatatud võid

Poolele tainale lisada:

150 g vanilijepudingut (Tere)

1 muna

Kohupiima-õunatäidis:

5 dl õuna -kuubikuid

500 g kohupiima

2 tl kaneeli

1 dl suhkrut

3 muna

Sega kuivained omavahel, lisa sulatatud või. Jaota segu kaheks - üks läheb koogi põhjaks, teine purukatteks.Lisa ühele tainaosale vanillipuding ja muna. Kalla see tainasegu vähemalt Ø 30 cm ja 4 cm kõrguse koogivormi põhjale või väiksemasse kandilisse kõrgemate servadega vormi.Koori õunad ja lõika kuubikuteks. Puista õunakuubikud põhjale, raputa peale kaneeli. Maitsesta kohupiim suhkruga ja  lisa munad. Kalla kohupiimasegu õunakuubikutele. Puista peale ülejäänud tainapurusegu.Küpseta 200-kraadise ahju allosas umbes 40 minutit.Serveeri jahtunult.


    kolmapäev, 19. september 2012

    Talveks purki letšot


    Letšo on selline tore hoidis, mis koosneb tomatitest, paprikatest, porganditest jne, valik on suur ja lai, mida sinna letšo sisse parasjagu on panna köögiviljadest. Mina ise panin kõiki komponente suht silma järgi, kuid eks mingi ettekujutuse saan ikka anda, kui palju midagi letšo sisse läks. Letšot ise saab kasutada väga edukalt erinevates vormiroogades, samuti miks mitte lasanje ühe komponendida. Ja suppidesse sobib letšo ka ideaalselt, nii saab vähendada hiljem supi tegemise vaeva. Nii et tegu on igati tänuväärse möksiga.
    Vaja läheb:
    u 1 kilo tomateid
    u 1 kilo paprikaid
    800 g porgandeid
    2 sibulat
    soola
    natukene suhkrut
    1,5 sl õunaäädikat
    toiduõli

    Pese, puhasta ja koori porgandid, lõika ratasteks, kui poragndid on liiga suured siis võib poolrattad teha. Pese paprikad, puhasta seemnetest ja lõika ribadeks. Mugulsibul hakkida ka ribadeks. Tomatitele tee ristlõige ja aseta nad 15 sekundiks kuuma vette, seejärel eemalda tomatitelt nahk. Tomatid võib veidikene väiksemateks tükkideks lõigata.
    Aja pannis õli kuumaks ja prae kõiki komponente eraldi, va tomateid. Kui kodus on aga hiigelpann, siis võib kõiki köögivilju koos ka praadida. Prae köögivilju kuni nad on muutunud pehmemaks, umbes 10-15 minutit.
    Aseta kõik praetud köögiviljad  ja ka tomatid suuremasse potti ja hauta hästi tasasel tulel kaane alla umbes tund aega. Vahepeal haudumise käigus maitsesta soola, suhkru ja õunaäädikaga. Pane letšo otse kuumana puhastesse purkidesse ja sule ilusti kaaned.

    teisipäev, 18. september 2012

    Merevaigune juustukook


    Ja veelkord leiab kinnitust tõsiasi, et naturaalne sulatatud juust sobib väga hästi magusatesse küpsetistesse. Kui tõesti  poest pole näiteks toorjuustu võtta või kodus pole käepärast , siis võib selle asendada näiteks Merevaigu või mõne muu naturaalse sulatatud juustuga. Tulemus on tõesti üllatavalt hea, soovitan katsetada. Kes viitsib rohkem mässata võib jahtunud koogile veel peale laotada marju ja pintseldada need želatiiniseguga üle, et pind jääks ilus ja läikiv.

    Vaja läheb:
    150 g küpsiseid (nt Selga, Digestive)
    70 g sulatatud võid
    Täidis:
    400 g naturaalset Merevaiku
    400 g hapukoort
    1,5 dl suhkrut
    2 muna
    Peale:
    350 g kompotimarju (nt kirsse või põldmarju)
    4 tl želatiini
    1,5 dl kompotivedelikku

    Pane ahi 180 kraadi juurde soojenema.
    Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Vooderda 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred, suru küpsisesegu koogivormi põhja.
    Täidise valmistamiseks mikserda toasoojad koostisained omavahel läbi. Kalla segu küpsisepõhjale ja küpseta eelkuumutatud ahjus umbes 40 minutit. Lülita ahi välja ja lase koogil maha jahtuda.
    Lase želatiinil 4 spl kompotivedelikus umbes 5 minutit paisuda, lisa ülejäänud kompotivedelik ja sulata vesivannil, keema ei tohiks mingil juhul lasta, nii kaotab želatiin oma võime tarretuda. Lase segul veidikene jahtuda. Aseta marjad jahtunud koogi peale ja pintselda marjad želatiiniseguga üle. Lase koogil paar tundi külmas seista.

    neljapäev, 13. september 2012

    Kartuli-pestosalat


    Leidsin toidutarest ühe huvitava retsepti, nimelt kartulisalati koos pestoga. Seda salatit on lihtne valmistada ja maitselt on ta vägagi isuäratav. Mina jätsin retseptist riivitud Parmesani juustu välja. Nii et kõikidele pestosõpradele peaks see salat maitsema. Muidugi soovitan salatis kasutada enda tehtud pestot, kui eks poes müüdav kraam ajab ka asja ära.
    Vaja läheb:
    400 g väiksemaid kartuleid
    3 spl pestot
    2 muna
    1 dl majoneesi
    soola

    Koori kartulid ja keeda vees pehmeks. Samuti keeda munad kõvaks, koori ja haki. Sega munad, majonees ja pesto kartulitega, maitsetsa vajadusel soolaga. Mina asusin kohe salati kallale, aga kes soovib võib salatil lasta külmkapis veidi maitsestuda.

    esmaspäev, 10. september 2012

    Tarretatud marmorkook marjadega



    Kui aus olla, siis ma ei teagi, kust kohast see retsept pärineb. See oli lihtsalt mu märkmikusse kirjutatud ja tundus, et see retsept on proovimist väärt. Vahepeal ei olnud ma želatiiniga suur sõber, kuid nüüd tarretus kook ilusti, nii nagu peab. Mina kasutasin koogis vaarikaid, kuid võib kasutada ka muid marju, mis on just käepärast võtta. Samuti saab selles koogis ära kasutada külmutatud varianti marjadest.

    Vaja läheb:
    175 g kaeraküpsiseid
    75 g  sulatatud võid
    Valge šokolaaditäidis:
    200 g valget šokolaadi
    2 dl vahukoort
    150 g kohupiimapastat
    1 dl suhkrut
    3 tl želatiinipulbrit
    4 spl vett
    Marjatäidis:
    300 g vaarikaid või muid marju
    1 dl suhkrut
    2 dl vahukoort
    150 g kohupiimapastat
    4 tl želatiinipulbrit

    Purusta küpsised ja sega hulka sulatatud või. Kata 26 cm läbimööduga koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga ja suru küpsisesegu ühtlase kihina koogivormi põhja. Pane täidise valmistamise ajaks külma.
    Valge šokolaaditäidise valmistamiseks pane želatiin 5 minutiks vette paisuma. Vahusta koor kergeks vahuks. Sulata valge šokolaad vesivannil. Sega sulatatud ja veidi jahtunud sulatatud šokolaad vahustatud koore  hulka ja seejärel vahusta tugevalt. Lisa hulka ka kohupiimapasta ja suhkur. Sulata želatiin veevannil ja lase veidikene jahtuda ja sega peene nirena täidisesse. Kalla täidis põhjale.
    Marjatäidise jaoks kuumuta marjad koos suhkruga keemisega ja suru läbi sõela, lase jahtuda. Vahusta koor. Kuumuta 1 dl äsja pressitud marjamahla ja sulata selles želatiinipulber kogu aeg segades. Klopi želatiinilahus ja kohupiimapasta ülejäänud marjamahla hulka, lisa ka vahustatud koor.Vala vedel sõstratäidis vormi, sega noaga nii, et pinnal oleks näha mõlemad täidised. Minul miskipärast väga marmormuster välja ei tulnud vaid kaks täidist segunesid omavahel üheks.
    Lase koogil külmkapis tarduda vähemalt 5 tundi kuni üleöö. Kaunista kook vastavalt enda silma järgi.

    teisipäev, 28. august 2012

    Pesto


    Poes müüakse purkides ka pestot, kuid värskelt valmistatud pesto jääb poes müüdavatele pestodele alla kindla peale. Kõige lihtsam on segada pestot äsja keedetud pasta hulka ja nautida koos värskelt riivitud Parmesaniga, mõnus ja lihtne. Kuid ega pasta pole ainuke, millega pesto kokku sobib, pestot võib lisada salatitesse, segada koos  keedetud kartulitega või valmistada  sellest hoopis maitsvaid suupisteid veini kõrvale. Selleks on vaja ainult lehttaigent, pestokastet ja Parmesani juustu.
    Vaja läheb:
    1 pott värsket basiilikut
    50 g kreeka pähkleid
    50 g Parmesani juustu
    1 küüslauguküüs
    1,5 dl külmpressitud oliiviõli

    Purusta saumikseriga küüslauk ja pähklid. Lisa hulka basiilikulehed ja jätka saumikseriga tööd. Lisa hulka värskelt riivitud Parmesani juust ja oliiviõli, seejärel sega mass ühtlaseks. Pane saadud pesto puhtasse purgikesse ja tasanda pesto pind, kalla peale oliiviõli, et pesto õhu käes ei tumeneks ja nii säilib pesto kauem, kui seda muidugi jätkub mitmeks korraks.


    Ja siit ka üks lihtne salat, mille üheks koostisaineks on pesto.
    Vaja läheb:
    300 g kirsstomateid
    200 g Feta juustu
    3 sl pestot

    Pese kirsstomatid, lõika Feta juust kuubikuteks ja sega omavahel kõik koostisained kokku. Nii lihtne see ongi, maitsev ja tervislik vahepala.

    reede, 17. august 2012

    Hõrk šokolaadikook


    Selle retsepti nimi juba räägib enda eest. Hästi valmistatud šokolaadikoogile ei saa kunagi ei öelda. Tegemist on tõsiselt maitsva koogiga, mis lausa sulab suus ja ühest tükist võib isegi väheks jääda. Soovitan soojalt proovida, mulle meeldib kui šokolaadikook on veel soe, aga ega ka jahtunult ei jäta see kook kedagi külmaks.
    Põhi:
    150 g Digestive küpsiseid
    80 g sulatatud võid
    Täidis:
    150 g tumedat šokolaadi
    100 g võid
    2 muna
    1 dl suhkrut
    0,75 dl rõõska koort 35 %
    Peale ja kaunistuseks
    2 dl rõõska koort 35 %
    südametunnistuse järgi suhkrut
    riivitud šokolaadi

    Kuumuta ahi 180 kraadini
    Põhja jaoks purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja.
    Täidise jaoks sulata vesivannil või ja šokolaad, lase veidikene jahtuda. Vahusta munad koos suhkruga heledaks vahuks, vahusta hulka ka vahukoor. Nirista sulatatud šokolaad täidise hulka ja sega ühtlaseks. Vala täidis küpsise põhjale. Pista kook ahju ja küpseta umbes 30 minutit. Lülita ahi välja ja lase koogil veidikene ahjus seista.
    Enne serveerimist vahusta vahukoor koos suhkruga ja laota koogi peale. Puista koogile riivitud  šokolaadi ning seejärel ole valmis osa saama taevalikust šokolaadikoogi naudingust.


    esmaspäev, 13. august 2012

    Odrajahust valmistatud šokolaadikook

    Odrajahust saab ka edukalt kooki küpsetada, proovitud ja maitstud. Odrajahu annab mõnusa krõbeda tekstuuri, kellele meeldib kellele mitte. Minule igatahes sümpatiseeris see lihtne kook vägagi. Idee aga leidsin siit unustuste hõlma vajunud huvitavast  blogist. Retseptis tegin ka väikesed muudatused, näiteks suhkru jätsin üldse välja, šokolaad juba ise andis magusust ja kuivatatud jõhvikad lisasid koogile minu arust huvitavat maitset juurde.

    Vaja läheb:
    200 g võid
    150 g tumedat šokolaadi
    2 dl odrajahu
    3 muna
    100 g kuivatatud jõhvikaid

    Kuumuta ahi 180 kraadini.
    Sulata potis või, lisa hakitud šokolaad. Sega madalal kuumusel kuni šokolaad on sulanud ja koos võiga hästi segunenud. Lase jahtuda.
    Vahusta munad, vispelda hulka jahtunud šokolaadi-võisegu. Sega hulka ka odrajahu ja kuivatatud jõhvikad. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi, sobib 24 cm läbimõõduga vorm. Lase koogil ahjus 20-30 minutit küpseda. Kooki võib kohe serveerida või oodata kuni see maha jahtub. Mulle isiklikult meeldis see kook soojana rohkem koos külma vaniljejäätisega.


    teisipäev, 7. august 2012

    Kohupiimavahvlid


    Arutasin endamisi, et peaks välja otsima vana hea vahvliküpsetaja. Vahvliküpsetaja on küll vana, kuid oma tööd teeb siiani hästi, mis rõõmustab vägagi. Seekord proovisin vahvleid kohupiimapastaga, kuigi kohupiima maitse väga ei domineerinud. Eraldi vahustatud munavalged, mis on ühendatud tainaga, annavad vahvlitele hea krõbeduse. Soovitan vahvleid kohe soojana süüa, sest hiljem nad juba kaotavad  oma mõnusa krõbeduse.

    Vahvlite küpsetamiseks on vaja:
    2 muna
    200 g kohupiimapastat
    2 dl piima
    2,5 dl nisujahu
    80 g sulatatud ja jahutatud võid
    3 sl suhkrut
    1 sl küpsetuspulbrit
    0,5 tl soola
    küpsetamiseks võid

    Vahusta munakollased suhkruga, lisa hulka kohupiimapasta ja sulatatud ning jahutatud või. Kalla hulka ka piim. Viimasena sega omavahel kuivained ja sega taina hulka. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt alt üles segades taina hulka.
    Aja vahvliküpsetaja kuumaks, määri võiga. Võta ühele vahvlile umbes 1 dl tainast.  Keera küpsenud vahvlid kuumalt rulli. Vahvleid võib kasta näiteks sulatatud šokolaadi sisse või süüa koos jäätisega.


    pühapäev, 5. august 2012

    Jahutav banaanihõrgutis


    Külastades ka teisi kokandusblogisid, on jäänud mulle silma banaanijäätise retsept, mis on ülimalt lihtne. Mina aga muutsin natukene retsepti, kasutades ka külmutatud maasikaid ja vahukoort. Ei saaks siis öelda, et tegemist oleks päris jäätisega, kuid jahutav on see siiski ja annab väikese ettekujutuse päris jäätisest.
    Vaja läheb:
    1 priskem banaan
    6 külmutatud maasikat
    100 g vahukoort
    soovi korral suhkrut

    Koori ja viiluta banaan, aseta banaan umbes 2 tunniks sügavkülma. Seejärel lisa banaaniviilude hulka ka külmutatud maasikad ja purusta saumiksriga. Kalla hulka vahukoor ja vahusta miksriga mass kohevaks vahuks. Kes tunneb, et banaan ei anna piisavalt magusust, võib südametunnistuse järgi lisada ka suhkrut.
    Serveeri jahutavat magustoitu koheselt, sellest retseptist jätkub kahele maiustajale.


    neljapäev, 2. august 2012

    Hakklihakotletid juustuga


    Vahelduseks magusatele kookidele, magustoitudele pakun välja ka ühe soolase retsepti. Nagu ma eelnevalt olen maininud, siis juust on üks minu lemmikutest, mida võiks kasvõi igale toidule juurde lisada. Kel aega ja tahtmist kotlette pliidi ees küpsetada, siis soovitan soojalt proovida seda retsepti. Jagan ka bechamel kastme retsepti, mida võib kotlettide juurde serveerida koos värskelt keedetud kartulitega. Lapsepõlvest meenub klimpidega valge kaste, mis ei kutsunud sööma. Samas saab tavalisest valgest kastmest valmistada ka maitsva kastme, kui seda teha õigesti.
    Kotletid:
    500 g seguhakkliha
    150 g riivjuustu
    2 viilu saia
    100 g piima
    2 muna
    soola
    Santa Maria Vahemere ürdisegu
    paneerimiseks riivsaia
    praadimiseks toiduõli
    Bechamel kaste:
    pool liitrit piima
    1 mugulsibul
    2 loorberilehte
    muskaatpähklit
    soola
    paar musta pipra tera
    30 g võid
    30 g nisujahu

    Lase saial piimas veidikene liguneda, lisa hulka hakkliha, munad, riivjuust ja maitseained. Sega kotleti komponendid kokku ja klopi läbi, et tekiks vormitav tainas. Vormi ümaramad kotletid ning paneeri neid riivsaias. Aja pannil õli kuumaks, aseta kotletid pannile ja prae neid keskmisel kuumusel, et ka kotleti sisemus jõuaks ilusti küpseda, mõlemalt poolt.
    Kastme jaoks puhasta mugulsibul, lõika neljaks. Kalla piim kastrulisse, lisa sinna neljaks lõigatud mugulsibul, loorberilehed ja pipraterad. Kuumuta piim keemiseni ja seejärel lase piimal  jahtuda ning maitsestuda. Kurna piim läbi sõela.
    Võta teine kastrul ja kuumuta selles võid ja jahu paar minutit. Kalla osade kaupa piim või-jahusegu hulka kogu aeg vispliga hoolikalt segades, et ei tekiks klimpe. Lase kastmel korraks keema tõusta ja eemalda tulelt. Maitsesta kaste soola ja värskelt riivitud muskaatpähkliga.
    Kui kotletid, kaste ja ka kartulid on valmis saanud, siis võib asuda toitu serveerima. Hea oleks kui taldrikult ei puuduks ka mõni maitsev toorsalat.


    teisipäev, 31. juuli 2012

    Maasikatort


    Selleks suveks on vist värskete maasikatega ühel pool. Viimastest maasikatest, mis veel turul leidus, otsustasin tordi valmis meisterdada. Tavalise biskviidi asemel leidsin hea idee siit blogist. Eks maasikate asemel võib kasutada ka vaarikaid, kirsse või hoopis metsast nopitud mustikaid.

    Põhi:
    1 purk kondenspiima
    4 muna
    120 g nisujahu
    50 g sulatatud ja jahutatud võid
    1/2 tl küpsetuspulbrit
    Täidiseks ja katteks
    200 g rõõska koort 35 %
    200 g  maitsestamata kohupiimapastat
    5 spl suhkrut
    4 spl vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
    200 g maasikaid

    Koogipõhja jaoks kuumuta ahi 180 kraadini.
    Pane kõik koogi koostisained suurde kaussi ja sega hoolikalt ühtlaseks tainaks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja. Sobilik on 20 cm läbimõõduga koogivorm. Küpseta kooki ahjus umbes 20 minutit. Lase koogil jahtuda ja seejärel lõika kaheks kihiks.
    Täidise jaoks purusta maasikad, võib hulka lisada ka suhkrut, kui marjad ei ole piisavalt magusad. Vahusta rõõsk koor koos suhkruga, sega hulka kohupiimapasta ja vaniljekastmepulbrit. Tänu vaniljekastmepulbrile muutub täidis tugevamaks ja seda on hea tordi peale võõbata.
    Torti kokku pannes tõsta serveerimisalusele esimene koogipõhi, määri peale purustatud maasikad, seejärel aseta maasikate peale umbes 125 g kohupiima-vahukooresegu. Tõsta peale teine põhi. Seejärel määri ülejäänud kohupiima-vahukooresegu tordi servadele ja peale. Lase tordil paar tundi külmas seista ja kaunista vastavalt soovile.

    kolmapäev, 25. juuli 2012

    Kohupiimakook marjadega


    Suvisel ajal saab valida, milliseid marju koogi sisse pista, mina kasutasin maasikaid. Ma arvan, et veelgi parema tulemuse saab, kui kasutada erinevat sorti marju. Põhjaks kasutasin terveid kandilisi küpsiseid, nii saab lühendada koogi valmistamise protsessi. Katteks aga segasin kokku kookoshelbed koos jahu, või ja suhkruga. Tulemuseks sain väga mahlase koogi vähese vaevaga.
    Põhi:
    180 g kandilisi küpsiseid
    Täidis:
    400 g kohupiima
    1 dl vahukoort
    2 muna
    1 dl suhkrut
    3 dl maasikaid või muid meelepäraseid marju
    Mõnusaks katteks:
    100 g kookoshelbeid
    1 dl nisujahu
    1 dl suhkrut
    75 g võid

    Kuumuta ahi 200 kraadini. Lao küpsised küpsetuspaberiga kaetud kandilisse kõrgemate äärtega  vormi. Igaks juhuks soovitan varuda ühe küpsisepaki veel, sest siis saab kindel olla, et küpsised katavad vormi põhja korralikult ära.
    Täidise jaoks sega omavahel täidiseaineid, va maasikad või muud marjad. Vala täidis küpsisepõhjale, puista peale marjad.
    Purukatte jaoks sega omavahel kuivained ja näpi juurde külm või. Raputa purukate marjadele ja aseta kook ahju. Küpseta kooki eelsoojendatud ahjus 25 minutit. Lase koogil jahtuda ning seejärel võib seda  juba sööma asuda.

    teisipäev, 24. juuli 2012

    Kukeseenepirukas



    Metsas juba leidub õnneks kukeseeni, klassika on muidugi kukeseenekaste koos värskete keedetud kartulitega..mm. Mina otsustasin, et teen hoopis soolase piruka valmis. Kuna suvel on kiire ja muid tegemisi ning toimetusi ka, siis mõtlesin kasutada aja kokkuhoiu mõttes piruka põhjaks soolaseid küpsiseid. Pirukas sisaldab veel ohtralt juustu, mis meeldib mulle veel eriti.

    Põhi:
    150 g Tuci soolaseid küpsiseid
    80 g sulatatud võid
    Täidis:
    300 g kukeseeni
    110 g toorsuitsupeekonit
    300 g kodujuustu
    100 g hapukoort
    2 muna
    200 g riivitud juustu
    1 väike mugulsibul
    soola, pipart
    toiduõli

    Kuumuta ahi 200 kraadini.
    Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Vooderda 24 cm läbimõõduga vorm küpsetuspaberiga, suru küpsisesegu vormi põhja.
    Täidise jaoks puhasta kukeseened , suuremad seened võib väiksemaks lõigata, haki sibul ja tükelda toorsuitsupeekon. Aja pannis õli kuumaks, lisa sinna kukeseened, kuumuta nii kaua kuni vesi on aurustunud. Lisa hakitud sibul ja peekon. Prae seni kuni sibul on muutunud klaasjaks. Maitsesta soola ja pipraga. Lase jahtuda.
    Sega omavahel kodujuust, munad, hapukoor ja riivitud juust, lisa hulka praetud kukeseened koos sibula ja peekoniga. Vala segu küpsisepõhjale ja küpseta pirukat eelsoojendatud ahjus 30 minutit


    laupäev, 21. juuli 2012

    Mõnus lihtne magustoit


    Tegemist on väga kergesti valmistatava magustoiduga, eriti siis, kui riivitud leib on kohe käepärast võtta. Kui riivleiba kodus pole, siis soovitan eelnevalt paar leivaviilu kuivama panna, seejärel kokanoaga hakkida hästi peeneks. Riivida kuiva leiba on päris raske, ei soovita. Peale leiva on magustoidus veel 2 komponenti, milleks on vaniljemaitseline kohupiim ja maasikad. Võib öelda, et tegu on vägagi suvekohase magustoiduga, lihtne valmistada ning kalorite pärast ei pea üldse muretsema.
    Vaja läheb:
    3 viilu musta leiba
    1 spl suhkrut
    300 g vanilje kohupiimapastat
    600 g maasikaid
    soovi korral suhkrut

    Haki suure kokanoaga kuivanud leivaviilud hästi peeneks puruks, rösti leivapuru koos suhkruga pannil. Leivapuru röstides  tuleb olla ettevaatlik, soovitan puru kogu aeg segada, muidu võib see ära kõrbeda. Lase leivapurul jahtuda. Samal ajal puhasta maasikad ja suru nad kahvliga katki, võib lisada ka suhkrut maasikatele. Mina suhkrut ei lisanud, kuna maasikad olid juba iseenesest vägagi magusad ja head.
    Kui leivapuru on jahtunud, otsi välja mõned uhked pokaalid, umbes 4 tükki, oleneb muidugi pokaali mahutavusest. Lisa iga pokaali põhja röstitud leivapuru, seejärel pigista vaniljemaitselist kohupiimapastat otse pakist leivapuru peale, kohupiima peale laota purustatud maasikad. Tee samad kihid veel üks kord. Kõige peale lisa veel kohupiima ja siis puista peale leivapuru. Kaunista magustoit maasikatega ja asu kohe maiustama.

    neljapäev, 12. juuli 2012

    Beseerull maasikatega

    Olen lugenud ja kuulnud, et beseerulli valmistamine ei ole just kergete killast. Mõtlesin juba ammu, et peaks ka proovima, kui raske või lihtne on siis beseerulli valmistada. Võin tõdeda, et esimese korra kohta pole paha, kuigi natuke besee tahtis ära laguneda. Eks arenemisruumi on veel küllaga.. Iseenesest on tegu väga oivalise magustoiduga, mida soovitan ka teistel proovida. Kui ise ei julge katsetada, siis mõnes heas kohvikus võiks ikka endale lubada tassikese kohvi kõrvale beseerulli tükikese.

    Vaja läheb:
    6 munavalget
    4 dl suhkrut, parem oleks tuhksuhkur

    Täidis:
    200 g vahukoort
    300 g  vaniljemaitselist kohupiimapastat
    1 pakike vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
    500 g maasikaid

    Kuumuta ahi 175 kraadini, vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga.
    Mikserda munavalged suurel kiirusel pehmeks vahuks, seejärel kalla osade kaupa suhkur munavalgete hulka mikserdamist jätkates, kuni vaht on tugev ja läikiv. Kalla munavalgevaht küpsetusplaadile ja aja laiali. Küpseta eelsoojendatud ahjus 20 minuti või kuni besee on kahavatukuldne. Kummuta besee suhkruga ülepuistatud uuele küpsetuspaberile, eemalda kuum paber ja keera besee uue paberi abil rulli, lase jahtuda.
    Vahusta vahukoor, sega kohupiimapasta hulka, lisa ka vaniljekastmepulber. Laota kohupiimasegu jahtunud beseele, aseta peale maasikad, suuremad maasikad võib poolitada.Rulli besee paberi abil uuesti kokku. Kaunista vastavalt soovile ja serveeri beseerulli koheselt.



    pühapäev, 8. juuli 2012

    Vanilli-kohupiimasaiad


    Suvi on küll aeg, kui süüakse kergemaid toite, kuid mina mõtlesin, et küpsetan valmis hoopis saiakesed. Ega saiakesed figuurile hästi ei mõju, kuid juhtub harva, kui ma võtan ette saiakeste valmistamise, nii et pole ehk väga hullu. Retsepti idee leidsin Selveri retseptilisast.

    Vaja läheb:
    2,5 dl piima
    25 g pärmi
    2 dl +5-6 dl nisujahu
    1 muna
    0,75 dl suhkrut
    1 tl  jahvatatud kardemoni
    1 tl soola
    75 g toasooja võid
    Täidis:
    75 g toasooja võid
    1 pakk vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
    400 g kohupiima
    1,5 dl suhkrut
    Määrimiseks:
    1 muna

    Võta kõik ained toatemperatuurile tund enne valmistamist. Sulata pärm väheses käesoojas piimas. Lisa ülejäänud piim ja 2 dl nisujahu, sega ühtlaseks. Tõsta tainakauss kuuma veevanni peale ja kata rätikuga. Kui 10 minuti pärast on juuretis mullitama hakanud sega hulka muna, suhkur ja maitseained. Sõtku osade kaupa  hulka ka ülejäänud nisujahu, kuni tainas lööb seinte küljest lahti. Sega hulka toasoe või ja sõtku ühtlaseks tainaks. Kummuta taians jahuga ülepuistatud lauale ja rulli poole cm paksuseks tainaks. Jaga tainas 6x6 cm suurusteks tükkideks. Tõsta nelinurgad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või hoopis muffinivormidesse, kata rätikuga. Lase kerkida umbes pool tundi soojas.
    Täidise tegemiseks vahusta toasooja või hulka ülejäänud täidiseained.
    Jaga täidis taina peale, umbes 1,5 spl täidist saiakese kohta. Näpi tainanurgad keskelt kokku, määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 225 kraadises ahjus 8-10 minutit või kuni saiakesed on pealt kaunilt kuldkollase värvuse saavutanud.

    reede, 29. juuni 2012

    Toorjuustukook maasikatega



    See retsept on kindlasti meelepärane kõikidele toorjuustukoogi sõpradele. Üldiselt on juustukooke lihtne teha, kuid ooteaeg seevastu on pikk. Tavaliselt tuleb toorjuustukookide hõrk maitse alles siis välja, kui nad on üleöö külmas seisnud. Antud toorjuustukooki võib serveerida lihtsalt värskete maasikatega või teha nendest toormoosi, nii kuidas koogi valmistajale kõige enam meeldib.

    Vaja läheb:
    150 g kaerahelbeküpsiseid
    60 g  sulatatud võid
    400 g toorjuustu
    400 g kohupiimapastat
    3 muna
    1,5 dl suhkrut
    1 spl värskelt pressitud sidrunimahla
    kuhjaga maasikaid

    Purusta kaerahelbeküpsised ja sega kokku sulatatud võiga. Suru saadud mass 26 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Mikserda toorjuust, kohupiimapasta ja munad omavahel ühtlaseks massiks. Kõige lõpus sega hulka suhkur ja värskelt pressitud sidrunimahl. Vala saadud segu vormi. Kata vorm pealt fooliumiga ja küpseta kooki 180 kraadises ahjus 60-80 minutit. Seejärel lülita ahi välja ja lase koogil maha jahtuda. Aseta kook külmkappi, lase seista üleöö ja siis võib juba kooki serveerima asuda koos maasikatega.



    laupäev, 23. juuni 2012

    Manna-kohupiimavorm


    See lihtsasti valmistatav magustoit paitab kõhtu. Manna-kohupiimavorm maitseb hästi nii soojalt kui ka jahtunult, mulle isiklikult maitseb jahtunult rohkem. Paku seda magusrooga meelepärase kisselli juurde või söö kasvõi niisama, maitseb ühtemoodi hästi.

    Vaja läheb:
    200 g kohupiimapastat
    2 muna
    100 g hapukoort
    1 dl nisumannat
    1 dl suhkrut


    Vahusta toasoojad munad koos suhkruga heledaks kohevaks vahuks, lisa hulka kohupiimapasta, hapukoor ja nisumanna. Vala segu võitatud vormi, hästi  sobib piklik keeksivorm. Küpseta manna-kohupiimavorm 200 kraadi juures 30 minutit või kuni pind on kaunilt kuldkollane.

    reede, 22. juuni 2012

    Mandlised rabarberimuffinid


    Tundub, et mina olen ikka veel rabarberite lainel. Seekord sai valmis küpsetatud muffinid, mis maitsevad väga hästi, kui nad on otse ahjust tulnud. Need muffinid püsivad veel järgmisel päevalgi mahlastena, tavaliselt kipuvad muffinid juba üsna ruttu kuivaks minema. Kogusest peaks saama 12 muffinit, aga minule meeldib, kui muffinitel on uhke ja suur mütsike peas, siis saab kogusest umbes 9 muffinit.

    Vaja läheb:
    4 dl nisujahu
    2 dl suhkrut
    2 tl küpsetuspulbrit
    1 tl kaneeli
    0,5 tl soola
    100 g mandlilaaste
    2 muna
    1 dl piima
    100 g sulatatud võid
    1 priskem rabarberivars

    Sega omavahel kuivained. Klopi lahti muna, lisa piim ja sulatatud või. Vala munasegu kuivainete hulka. Koori ja puhasta rabarber, lõika väiksemateks kuubikuteks ja seejärel sega taina hulka. Jaga tainas muffnivormidesse ja küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit.

    teisipäev, 19. juuni 2012

    Üks väga hea rabarberikook


    Eks see aasta ole juba päris palju küpsetisi rabarberist valmis küpsetatud. Seda rabarberikoogi retsepti tahan ka teistega jagada, sest see kook rõõmustab maitsemeeli kindlasti. Retsepti aga leidsin poest riiulite vahelt, kui lehitsesin uudishimust uut "Pereköögi kokaraamatut 2". See oli esimene retsept, mis mulle vastu vaatas ja natukene seda silmitsedes tekkis kange tahtmine seda kooki proovida. Jätsin siis enam vähem retsepti koostisained ja õpetuse meelde ning tõttasin koju kooki küpetama. Pettuma ma igatahes ei pidanud, kook oli ülimaitsev ja sai ühe päevaga otsa nagu naksti

    Põhi:
    5 muna
    5 spl jahu
    5 spl suhkrut

    Vahekiht:
    5 munakollast
    500 g hapukoort
    2 dl suhkrut
    2 spl kartulitärklist
    600 g rabarbereid

    Kate:
    5 munavalget
    1 dl suhkrut

    Vahusta põhja jaoks toasoojad munakollased koos suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Sega omavahel munavahud kokku, sõelu hulka nisujahu ja sega õrnalt segamini. Vala tainas suuremasse kandilisse kõrgete äärtega küpsetusvormi, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Küpseta tainast 200 kraadises eelsoojendatud ahjus 15 minutit.
    Vahekihi jaoks vahusta munakollased koos suhkruga heledaks vahuks. Lisa hulka hapukoor, kartulitärklis. Koori, puhasta ja tükelda rabarberid väiksemateks tükkideks.Sega need hapukooresegu hulka. Võta pruunistunud biskviitpõhi ahjust välja, seejärel kalla peale rabarberisegu. Küpseta ahjus veel 15 minutit.
    Besee jaoks vahusta munavalged koos suhkruga tugevaks vahuks. Võta kook ahjust ja määri peale munavalgevaht. Küpseta kooki veel ahjus umbes 7-10 minutit.
    Lase koogil veidikene jahtuda ja seejärel naudi.


    teisipäev, 12. juuni 2012

    Šokolaadi-kohupiimakook


    Tegemist on väga hõrgu koogiga, mille koostisesse kuulub ka kakaomaitseline kondenspiim, üldse on kondenspiim muutunud juba minu salajaseks patuks koos küpsiste või pannkookidega. Kooki on väga lihtne valmistada, tuleb ainult koostiasained omavahel kokku segada ja seejärel ahju pista. Kõige paremini maitseb kook jahtunult nagu kohupiimakookidel  ikka kombeks.

    Vaja läheb:
    300 g kohupiima
    300 g kakaomaitselist kondenspiima
    100 g tumedat šokolaadi
    2 munakollast
    2 munavalget
    1 dl jahu
    1 sl suhkrut
    võid vormi määrimiseks

    Mikserda kohupiim ja kondenspiim ühtlaseks massiks. Lisa suhkur ja munakollased, sega. Seejärel sõelu hulka nisujahu ja lisa ka taina hulka peeneks hakitud tumeda šokolaadi tükikesi. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult kohupiimamassiga kokku. Määri koogivorm võiga, sobib hästi 24 cm läbimõõduga vorm. Vala tainas vormi ja küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit, seejärel alanda temperatuuri 160 kraadini ja küpseta veel 10 minutit.
    Kaunista kook vastavalt enda maitsele ja serveeri jahtunult.


    kolmapäev, 6. juuni 2012

    Kodune rabarberikook


    See rabarberikook on sõna otseses mõttes täitsa kodune, sest seda on väga lihtne teha ja maitselt on ta lihtne, aga samas üsnagi hea. Minu arust on see kook kõige parem siis, kui ta on maha jahtunud, aga kui pole aega oodata, siis võib kohe otse ahjusoojana seda kooki nautida.

    Põhi:
    100 g võid
    2 dl nisujahu
    2 spl suhkrut
    1 muna
    näpuotsatäis soola

    Täidis:
    400 g rabarberit
    kaneeli

    Kate:
    5 muna
    2 dl suhkrut
    250 g hapukoort
    4 spl kartulijahu

    Vahusta toasoe või suhkruga ning lisa vahustamist jätkates muna. Vahustatud massile sega hulka jahu ja sool. Lase taignal 20-30 minutit külmas seista. Rulli tainas ühtlaseks ja tõsta väiksemasse kandilisse küpsetusvormi. Et tainast oleks parem rullida võib tainarulli külma veega märjaks teha.
    Puhasta ja haki rabarber, aseta taignale ja raputa peale kaneeli. Katte tegemiseks klopi munakollased suhkruga vahule, lisa hapukoor ja kartulijahu. Vahusta munavalged kohevaks vahuks ja lisa muna-hapukooresegu hulka. Vala täidis rabarberitele ning küpseta 200 kraadises ahjus 40-50 minutit. Lase jahtuda ning serveeri.


    Allikaks Selveri retseptilisa


    reede, 1. juuni 2012

    Kapsarullid tomatikastmes

    Millal sõite teie viimati kapsarulle?    Nädalavahetusel võib ikka ette võtta kapsarullide meisterdamise, natukene aega ja kannatust tuleb varuda, aga kes naudib tõsiselt kokkamist, siis neid ei heiduta see kohe üldse. Mitu korda kapsarulle meisterdades tekib juba vilumus ja nad valmivad  tegelikult üsna kerge vaevaga. Kapsarullid tomatikastmes on saamas juba minu üheks lemmikumaks nädalavahetuse toiduks ja mis siin salata, mõnikord unistan nendest ka nädala sees.

    Vaja läheb:
    1 suurem kapsapea
    600 g hakkliha
    200 g keedetud riisi
    1 suurem või 2 väiksemat porgandit
    1 mugulsibul
    2 küüslauguküünt
    400 g tomatipastat
    2 dl vett
    soola
    pipart
    suhkrut
    toiduõli
    200 g riivitud juustu

    Aseta terve kapsapea soolaga maitsestatud vette, keeda poolpehmeks. Eralda kapsapeast üksikud lehed ja vasarda leherootsud, et hiljem oleks kergem kapsalehti rulli keerata.
    Pese ja koori porgand(id), riivi peene riiviga. Lõika mugulsibul kuubikuteks ja  haki küüslauk peeneks. Kuumuta pannil õli ja lisa sinna riivitud porgand, sibul ja küüslauk. Kuumuta kuni porgand, sibul ja küüslauk on pehmed. Lase segul jahtuda.
    Sega omavahel hakkliha, keedetud riis ja praetud porgand, sibul ning küüslauk. Lisa maitse järgi soola ja pipart.
    Aseta kapsalehe sisse hakklihatäidis, voldi kokku ja aseta vormi.
    Tomatikastme jaoks kuumuta pannil õli, lisa püree ja kuumuta natukene, seejärel lisa vesi. Maitsesta suhkru ja soolaga. Vala tomatikaste kapsarullide peale ja küpseta 200 kraadises ahjus 30 minutit. Seejärel lisa kapsarullide peale riivjuustu ja küpseta veel umbes 8 minutit.