Juba pikka aega valitseb siin blogis vaikus, kuna aasta tagasi pakkisin asjad ja tulin avastama Austraaliat. Natukene kurb, et pole ammu siia ühtegi sissekannet teinud, aga üritan siiski vaikselt blogi elus hoida.
Tutvustan teile Anzac küpsiseid, mis on pärit Austraaliast. ANZAC ehk Australia and New Zealand Army Corps. Ajalooallikad väidavad, et naised Austraaliast ja Uus-Meremaalt saatsid oma meestele I maailmasõja ajal just neid küpsiseid, kuna nende koostises olevad toiduaineid ei rikne nii kiiresti.
Tegemist on mõnusate küpsistega, mis on korraga krõbedad kui ka nätsked ja täitsa munavabad. Soovitan neid küpsiseid kindlasti proovida.
Vaja läheb:
2,5 dl kaerahelbeid
2,5 dl nisujahu
2,5 dl kookoshelbeid
1,7 dl suhkrut
125 g kuubikuteks lõigatud võid
2 sl heledat siirupit või mett
1 tl söögisoodat
2 sl keevat vett
Sellest kogusest tuleb umbes 26 maitsvat küpsist.
Retsept pärineb ajakirjast New Idea, originaalis on mõõdetud kuivaineid cupi ehk tassiga.
Eelkuumuta ahi 160 kraadini. Kata kaks küpsetusplaati küpsetuspaberiga. Pane kaerahelbed, nisujahu, kookoshelbed ja suhkur suurde kaussi, sega kuivained omavahel läbi. Sulata või ja siirup/mesi keskmise suurusega kastrulis madalal kuumusel. Aseta sooda kruusi, kalla peale keev vesi, sega ning kalla sulatatud või hulka, sega läbi( segu hakkab vahutama). Kalla soe võisegu kuivainete hulka ja sega ühtlaseks taignaks. Tõsta supilusika jagu tainast küpsetuspaberile ja vormi ümaraks. Jäta iga küpsise vahele piisavalt ruumi küpsemise jaoks u 3-5 cm. Küpseta küpsiseid üks ahjuplaat korraga 15 minutit või kuni küpsised saavutavad kuldse jume. Jäta küpsised plaadile jahtuma 10 minutiks, et nad saaksid taheneda. Lase jahtuda, soovikorral säilita kinnises anumas.
Sweet sensation
reede, 20. jaanuar 2017
reede, 5. august 2016
Suvine magustoit
Selle magustoidu peakangelasteks on sidrunivõie ja kirsid, kuid sobivad ka muud maitsvad marjad. Antud retseptist tuleb sidrunivõiet rohkem kui seda magustoidus endas tarvis läheb. Ülejäänud sidrunivõide võib purki panna, et teinekord seda näiteks küpsistega süüa või hoopis uuesti magustoitu valmistada. Külmkapis säilib ta umbes nädalajagu.
Vaniljemaitseline sidrunivõie
3 muna
100 s suhkrut
pooliku vaniljekauna seemned
2 keskmise suurusega sidrunist pressitud mahla
40 g kuubikuteks lõigatud võid
1 spl peenelt riivitud sidrunikoore kollane osa
Klopi kuumakindlas anumas munad koos suhkruga lahti, sega hulka vaniljekauna seemned ja sidrunimahl. Tõsta anum vesivannile nii, et keev vesi ei puutuks vastu anuma põhja. Sega pidevalt ja hoolikalt, väldi muna tükki minekut , kuni segu muutub juba paksemaks, selleks kulub umbes 10 minutit. Kui munamass on paksenenud, eemalda see anumaga kuumaveevanni kohalt, sega sisse kuubikuteks lõigatud või ja peenelt riivitud sidrunikoor. Lase sidrunivõidel maha jahtuda.
Magustoit kolmele sööjale
6 spl sidrunivõiet või isegi rohkem
300 g vanilje kohupiimapastat
200 g poolitatud kirsse ilma kivideta või muid marju
3 spl röstitud kookospähkli-või mandlilaaste
Magustoidu jaoks võta kolm väiksemat klaasi või magustoidukausikest. Kõige põhja aseta kohupiimapasta, seejärel sidrunivõie, kirsid. Uue kihina jälle kohupiimapasta, sidrunivõie, kirsid, ülejäänud kohupiimapasta. Puista igale magustoidule kookospähkli-või mandlilaaste. Anna magustoidule viimane lihv punaste kirssidega.
pühapäev, 2. august 2015
Kihiline küpsisekook mustikatega
Vaja läheb:
1 pakk kondenspiimamaitselisi küpsiseid (Selga)
1 pakk šokolaadimaitselisi küpsiseid (Selga)
Immutamiseks:
1 dl musta kanget kohvi
Täidis:
300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
200 g hapukoort 20 %
100 g sulatatud valget šokolaadi
mustikaid
Glasuur:
200 g hapukoort 20%
1 sl suhkrut
Kaunistuseks:
mustikaid ja vaarikaid
Purusta heledad küpsised blenderi abiga peeneks puruks, kalla kaussi. Toimi samamoodi ka tumedate küpsistega ja kalla eraldi kaussi. Kui kodus blenderit ei ole, siis aseta küpsised tugevasse kilekotti ja purusta näiteks taignarulli abiga, mida peenem on puru seda parem.
Täidise jaoks sega omavahel kokku kohupiimapasta, hapukoor ja sulatatud valge šokolaad.
Vooderda 20 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga.
Aseta koogivormi põhja pool kogust tumedat küpsisepuru. NB! Suru õrnalt iga küpsisepuru kiht lusikaga ühtlaseks. Immuta kohviga, aseta peale 1/3 kogust täidist, seejärel peotäis mustikaid. Uueks kihiks aseta pool kogust heledat küpsisepuru, immuta kohviga. Aseta peale teine osa täidist, peotäis mustikaid. Kolmadaks kihiks aseta peale ülejänud pool tumedat küpisepuru, immuta kohviga, kalla peale viimane osa täidist, peotäis mustikaid. Viimase kihina aseta hele küpsisepuru peale, immuta kohviga.
Glasuuri tegemiseks sega omavahel hapukoor ja suhkur ühtlaseks. Kalla glasuur koogi peale ja aseta paariks tunniks külma. Aseta kook serveerimisalusele, kaunista mustikate ja vaarikatega.
neljapäev, 23. juuli 2015
Pavlova piparmündivahu ja koduaia marjadega
Pavlova on vaieldamatult üks minu lemmikutest. Mõnusalt krõbe besee, värskendav täidis ja palju häid marju moodustavad kokku väga maitsva koogi.
Besee:
4 munavalget (
toasoojad)
0,25 tl soola
1 sl valge
veini äädikat
1 sl
maisitärklist
Piparmündivaht:
1 peotäis
värskeid piparmündilehti
1 laimi
riivitud koor (roheline osa)
200 ml rõõska
koort 35 %
3 spl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
Kaunistuseks
ohtralt koduaia marju ja värskeid piparmündilehti
Eelkuumuta ahi
150 kraadini,
Vahusta
munavalged soolaga kõvaks vahuks. Lisa pidevalt vahustades paari supilusikatäie
kaupa tuhksuhkur, kuni vaht on läikiv. Seejärel vahusta hulka valge veini
äädikas ja maisitärklis.
Kata ahjuplaat
küpsetuspaberiga. Jaota munavalgevaht lusika abil laiali umbes A4 suuruseks.
Moodusta pinnale tipukesi, mis annavad beseele õhulisema ja kaunima ilme.
Keskele tee süvend, et sinna hiljem lisada täidis. Alanda kuumus 110 kraadini,
pane besee ahju, küpseta 1,5 tundi. Lülita ahi väja, jäta uks praokile ja lase
beseel täielikult maha jahtuda.
Täidise jaoks
saumikserda kausis toorjuust, piparmündilehed ja laimi riivitud koor ühtlaseks
seguks. Teises kausis vahusta rõõsk koor koos suhkru ja vanillisuhkruga
tugevaks vahuks. Sega omavahel vahukoor ja toorjuustu-piparmündisegu kokku.
Libista jahtunud besee
serveerimisalusele. Tõsta piparmündivaht süvendisse ja kaunista kook erinevate
marjade ja piparmündilehtedega.neljapäev, 16. juuli 2015
Tervislikud kaerahelbeküpsised
Hiljuti avastasin enda jaoks kaerahelbeküpsised, mis sobivad hästi tervislikuks vahepalaks. Küpsiste peamisteks komponentideks kaerahelbed ja banaanid. Maitse täiustamiseks soovitan lisada nt rosinaid, kuivatatud marju ja puuvilju, kookoshelbeid või hoopis šokolaadi. Kõige paremad on need küpsised vahetult peale ahjust välja võtmist. Retsepti idee on pärit siit.
Vaja läheb:
2 küpset banaani
2 dl kaerahelbeid (väga head on Zerna talu kaerahelbed)
lisandiks peotäis rosinaid või midagi muud meelepärast
1 spl mett
1 tl kaneeli
Eelsoojenda ahi 170 kraadini.
Koori banaanid, tükelda kaussi ja suru kahvliga püreeks. Lisa hulka kaerahelbed, peotäis kuivatatud jõhvikaid. Maitsesta mee ja kaneeliga. Sega taigen ühtlaseks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed pätsikesed, soovi korral vormi ümaramaks. Lase küpsistel ahjus 15-20 minutit küpseda kuni need on pealt kaunilt kuldsed.
esmaspäev, 1. juuni 2015
Toortatrajahust ülepannikoogid
Vaja läheb:
2 muna
2 dl toortatrajahu (nt Tootsipeenra)
3 spl kaerakliisid (valikuline, ei pea panema)
3 dl vett
1 dl hapendatud petti, keefiri või hapupiima
2 tl suhkrut
0.5 tl soola
praadimiseks õli
Sellest kogusest saab umbes 8 pannkooki
Klopi kausis munad koos suhkru ja soolaga lahti. Sega hulka vaheldumisi tatrajahu, vesi ja hapendatud pett kuni saad parajalt vedela konsistentsiga taigna ülepannikookide jaoks. Soovi korral sega taigna hulka ka kaerakliid.
Lase õliga üle määritud pann keskmisel kuumusel tuliseks ja asu kooke küpsetama, selleks tõsta panni keskele u 1 dl taigent ja aja see keset panni laiali. Küpseta mõlemalt poolt kenasti kuldpruuniks. Serveerimisel lähtu enda maitse-eelistustest ehk milliste lisanditega meeldib Sulle pannkooke süüa.
pühapäev, 15. veebruar 2015
Kõrvitsa ja porgandiga kohupiimakook
See maitsev ja mahlane kook pakatab tervislikkusest. Koogis võib kasutada ka ainult porgandit või kõrvitsat. Kõige paremini maitseb kook alles järgmisel päeval. Head maiustamist.
Kohupiimatäidis:
400 g kohupiima (vaniljemaitseline)
2 muna
50 g hapukoort
Kõrvitsa-porganditäidis:
125 g riivitud kõrvitsat
125 g riivitud porgandit
2 muna
1,5 dl suhkrut
100 g sulatatud võid
80 g mandlijahu
80 g täisteranisujahu
1 tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
1 apelsini riivitud koor
Glasuur:
100 g hapukoort
2 tl mett
Kaunistuseks pähkleid
Eelsoojenda ahi 170 kraadini.
Kohupiimatäidise jaoks mikserda omavahel toiduained kokku. Kui kasutad maitsestamata kohupiima, lisa hulka ka 1 dl suhkrut.
Kõrvitsa-porganditäidise jaoks vahusta munad suhkruga, lisa hulka sulatatud või. Sega omavahel kuivained ja maitseained, lisa muna-võisegu hulka. Lisa ka riivitud porgand ja kõrvits ning sega taigen ühtlaseks.
Vooderda 20 cm läbmõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Kalla pool kõrvitsa-porganditaigent koogivormi põhja ja selle peale kalla pool kohupiimatäidise kogusest. Seejärel aseta peale ülejäänud kõrvitsa-porganditaigna kogus. Kõige peale läheb teine pool kohupiimatäidisest. Aseta kook eelsoojendatud ahju ja küpseta 1 tund. Võta kook ahjust välja, lase maha jahtuda.
Sega omavahel hapukoor ja mesi, kata koogi pind glasuuriga ja hoia seda külmas kuni üleöö. Enne serveerimist kaunista kook pähklitega.
Tellimine:
Postitused (Atom)