Juba pikka aega valitseb siin blogis vaikus, kuna aasta tagasi pakkisin asjad ja tulin avastama Austraaliat. Natukene kurb, et pole ammu siia ühtegi sissekannet teinud, aga üritan siiski vaikselt blogi elus hoida.
Tutvustan teile Anzac küpsiseid, mis on pärit Austraaliast. ANZAC ehk Australia and New Zealand Army Corps. Ajalooallikad väidavad, et naised Austraaliast ja Uus-Meremaalt saatsid oma meestele I maailmasõja ajal just neid küpsiseid, kuna nende koostises olevad toiduaineid ei rikne nii kiiresti.
Tegemist on mõnusate küpsistega, mis on korraga krõbedad kui ka nätsked ja täitsa munavabad. Soovitan neid küpsiseid kindlasti proovida.
Vaja läheb:
2,5 dl kaerahelbeid
2,5 dl nisujahu
2,5 dl kookoshelbeid
1,7 dl suhkrut
125 g kuubikuteks lõigatud võid
2 sl heledat siirupit või mett
1 tl söögisoodat
2 sl keevat vett
Sellest kogusest tuleb umbes 26 maitsvat küpsist.
Retsept pärineb ajakirjast New Idea, originaalis on mõõdetud kuivaineid cupi ehk tassiga.
Eelkuumuta ahi 160 kraadini. Kata kaks küpsetusplaati küpsetuspaberiga. Pane kaerahelbed, nisujahu, kookoshelbed ja suhkur suurde kaussi, sega kuivained omavahel läbi. Sulata või ja siirup/mesi keskmise suurusega kastrulis madalal kuumusel. Aseta sooda kruusi, kalla peale keev vesi, sega ning kalla sulatatud või hulka, sega läbi( segu hakkab vahutama). Kalla soe võisegu kuivainete hulka ja sega ühtlaseks taignaks. Tõsta supilusika jagu tainast küpsetuspaberile ja vormi ümaraks. Jäta iga küpsise vahele piisavalt ruumi küpsemise jaoks u 3-5 cm. Küpseta küpsiseid üks ahjuplaat korraga 15 minutit või kuni küpsised saavutavad kuldse jume. Jäta küpsised plaadile jahtuma 10 minutiks, et nad saaksid taheneda. Lase jahtuda, soovikorral säilita kinnises anumas.