laupäev, 11. veebruar 2012

Odrajahukook


Odrajahu on jäänud väga tahaplaanile võrreldes nisujahuga, kuid odrajahust saab ka väga edukalt kooki küpsetada. Boonuseks on see, et odrajahust valmistatud kook on tervislikum ja maitseb üsnagi hästi. Odrajahu sisaldab rikkalikult kiudaineid, mineraale ja B grupi vitamiine. Mina kasutasin õunamoosi koogi täiustamiseks, kuid koogi sisse passivad hästi ka erinevad hapud marjad, rabarber kindlasti kevadisel ajal ja hapukad õunad sügisesel perioodil.

Vaja läheb:
4 dl odrajahu
2 dl piima
60 g võid
3 muna
1 dl suhkrut (sobib magusa moosi puhul kasutada, kui kasutada hapukaid marju, siis
võib suhkrut rohkem ka lisada soovi korral)
2 dl õunamoosi, või hapukaid marju, õuna tükikesi, rabarberit
1 tl kaneeli
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola

Sega omavahel kokku kuivained ja sulata või kuumas piimas. Vala kuivainete hulka või-piimasegu. Teises kausis klopi lahti munad ja sega need taignasse, lisa ka õunamoos või marjad. Vala taigen 20 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi ja küpseta kooki eelsoojendatud 185 kraadises ahjus 30-40 minutit. Odrajahu kooki võib kohe peale valmimist soojalt süüa, kaaslaseks klaasike piima, kuid kook maitseb ka külmana sama hästi.

3 kommentaari:

  1. Aitäh !Otsisin just,kuidas tervislikku odrajahu koogiks kasutada! Nii kena teist,et jagate oma retsepte teistega.Mind huvitab,kas olete odrajahust ka soolaseid kooke teinud.Ma ei saa meelest lapsepõlve-kandis päris palju söödud odrajahu käkke,mida isa valmistas..Äkki on teil sellekohast nõu...

    VastaKustuta
  2. Tänud! Soolaseid küpsetisi ei ole ma odrajahust teinud, välja arvatud maitsev odrajahukarask, mille retsepti leiab ka minu blogist. Selle retsepti baasil saab teha midagi soolase koogi moodi, lisandiks võib täidisesse panna sinki, peekonit, sibulat,küüslauku, riivitud juustu, mida aga hing ihkab. Odrajahukäkkide kohta leidub internetis paar retsepti, ehk need on abiks :) https://www.google.ee/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1PRFB_enEE490EE490&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=odrajahuk%C3%A4kk

    VastaKustuta
  3. Väga hea kook. Kodus oli odrajahu ja sel aastal jäid mul tegemata odrajahuga vastlakuklid, mida olen aastaid teinud. Nüüd otsisin, mida magusat saaks veel odrajahust teha. Lihtne, sai kasutatud plekilisi koduõunu ja maitsev. Mõne aja pärast proovin ehk mustikatega vmt mis sugavkülmas on.

    VastaKustuta