esmaspäev, 26. märts 2012

Mm supp...frikadellisupp


Tegelikult võiks ju tihedamini suppe valmistada, sest ega supp ei jää praele nii midagi alla, vaata et on isegi maitsvam, kui on ikka hästi tehtud. Frikadellisupi puhul võib tunduda, et frikadellide voolimine on üsnagi aeganõudev, kuid ei ole see ühti nii hull vaev . Puljongi keetsin ise köögiviljadest, kellel on võimalik teha lihapuljongit, siis miks mitte seda kasutada. Minu arust puljongikuubikuid kasutades, saab ainult ühe maitsega suppe, olgu selleks frikadelli- või hoopis värskekapsasupp. Pigem tuleks vältida puljongikuubikuid.

Köögiviljapuljong:
2 porgandit
2 sibulat
loorberilehti
terapipart
2 l vett

Supi jaoks:
4 kartulit
200 g külmutatud herne- ja porgandisegu

Frikadellid:
400 g segahakklika
pool sibulat
2 küüslauguküünt
soola
jahvatatud musta pipart

Puljongi jaoks, rösti kuival pannil poolitatud porgandid ja sibulad (ära sibula koort eemalda, sest see annab puljongile ilusama värvi). Pane röstitud maitseköögiviljad külma vette ja aja vesi keema. Lase puljongil keeda tasasel tulel. Kui sibulad ja porgandid on poolpehmed, lisa loorberilehed ja paar pipraterakest. Puljong on siis valmis, kui sibulad ja porgandid on pehmed. Eemalda pujongist porgandid, sibulad, loorberilehed ja pipraterad.
Frikadellide jaoks haki sibul ja küüslauk hästi peeneks. Sega hakkliha koos hakitud sibula ja küüslauguga, maitsesta soola ja pipraga. Vormi massist frikadellid, kergem on siis veeretada käte vahel pallikesi, kui käed kasta vahepeal külma vette. Aja potis soolaga maitsestatud vesi keema. Lisa keevasse vette frikadellid, kui nad tõusevad pinnale on nad valmis. Tõsta frikadellid vahukulbiga eraldi kaussi. Muidugi võib frikadelle keeta puljongis valmis, kuid mina soovitan eraldi neid valmis keeta, sest siis ei jää supp hägune.
Aja köögiviljapuljong uuesti keema. Lõika kartulid kuubikuteks ja lisa puljongisse. Kui kartulid on poolpehmed lisa külmutatud herne- ja porgandisegu. Kui tundub, et supi jaoks on vett vähe, võib seda alati juurde lisada. Kui kartulid, porgandid ja herned on pehmed, lisa supi sisse frikadellid ja lase sellel uuesti keema tõusta. Maitseta suppi soolaga ja ka vähese suhkruga.
Enne serveermist võib supile peale hakkida ka maitserohelist.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar